Microsoftul nostru cel de toate zilele

Revin pe problema softurilor de la microsoft, asa cum am promis.

Am in principal doua seturi mari de probleme – una tine de preturi si oligopol, alta tine de investitiile statului roma, finantat dupa cum bine stim, din taxele si impozitele noastre, ale fiecaruia dintre noi.

Acum voi vorbi insa doar de problema pozitiei de monopol / oligopol a microsoft pe piata de software, in principal din Romania, dar nu numai.

Cel putin la nivel teoretic, rolul statului in economie este sa intervina prin corectii in acele situatii in care mecansimele specifice ale economiei de piata nu reusesc sa regleze sistemul in mod “optim” (stiu ca e vag, dar cred ca se intelege ideea; pentru detalii, exista carti).

Printre situatiile in care economia de piata “fails” se regasesc si situatiile de oligopol, sau mai grav, de monopol. De exemplu, avem cate un singur distribuitor de gaze (in cazul de fata Distrigaz Sud), cate un singur distribuitor de electricitate (Electrica) si cate un singur furnizor de agent termic (pe care sa mor daca stiu cum il cheama). De asemenea, avem cativa mari operatori de telefonie: Orange,Vodafone, Romtelecom, Cosmote, RDS, UPC.

In toate cazurile de mai sus, conform expunerii teoretice, exista organisme de reglementare, fara care nu se pot mari (stabili) preturile produselor si serviciilor. Avem ANRGN pentru gaze, ANRE pentru curent, ANRCTI pentru comunicatii si mai niste kestii legate de net. Toate aceste agentii ale statului, chiar si in cazurile in care isi fac datoria prost, au grija ca profiturile operatorilor de pe piata sa fint undeve pana in 20-30%, prin asta protejandu-ne pe noi, consumatorii multi, dependenti, dar fara putere unita. Bun “bravo” lor.

Acum detaliez si problema cu microsoft. Astia au aproximativ 80-90% din piata, iar alternativele (serioase) se pot numara pe degetele de la o mana. Si daca cineva s-ar gandi ca torusi exista gramezi de distriburii de linux, asta e similar cu varianta sa imi fac centrala termica pe paraul din curte. Adica nu sunt viabile. Exista de fapt doar cateva alternative – Apple si Linux, ambele fiind cu probleme de compatibilitate. Iar pentru suite office, exista o singura optiune – Opne Office, tot cu oareshce probleme de compatibilitate. Deci cel putin pt windows si office, micsosoft se califica clar pentru situatie de (cel putin) oligopol.

Buuun, dar poate Microsoft nu se califica pentru profituri obtinute prin abuz. Ei bine, pentru oricare din produsele mentionate, investitia in R&D este deja recuperata, iar in acest moment, ei vand in profit de 700-800%. Adica sa zicem ca 10 usd costa produsul efectiv + shippment, iar restul pana la aprox 100 USD este profit. Deci se califica. Daca ar vrea mushii lor, ar putea riodica pretul la 200 sau la 500 usd pentru fiecare windows si “bratul inarmat” al lor, adica BSA, ne-a urmari pe toti, impreuna cu niste sclavi de la politia noastra cea de toate zilele, sa nu cumva sa shuntam profiturle oricum enorme ale Microsoft. Deci se califica si la “abuz de pozitie dominanta” fara nici o problema. Si se califica si la “profituri nejustificate”.

De parca nu ar fi destul, mai exista si cei de la ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor), care par a fi platiti doar de gigantii soft si de gigantii din muzica si TV. Ca daca te duci tu, ca business mic la ei, sau chiar ca cetatean, te scuipa direct in ochi.

In schimb, statul roman, platit de noi, prin impozite si taxe, sa ne protejeze interesele, lipseste cu desavarsire. Statul roman nu s-a gandit niciodata sa infiinteze macar o agentie in sensul asta, si cu atat mai putin sa solicite o scadere de preturi. Sau macar sa fi cersit dreq mila, ca suntem saraci si vai de noi, si ca un windows la noi nu este 10% din venitul mediu lunar, ci aproximativ 30% si era aprox 100% acu vreo 5 ani.

Nope, statul nostru, demnitarii si functionarii nostri, platiti din impozitele si taxele noastre aleg sa cumpere de la microsoft la suprapret. Si in loc sa foloseasca solutii open source (adica gratuite) si sa bage bani in servicii in firmele de la noi, care tot la statu roman platesc impozite, ei prefera sa isi ia spaga.

De cacat.

Apropo de investitiile statului in licente, in alt post, cu cifre exacte.

3 Responses

 1. Eh, tind sa cred ca act ratat 🙂

 2. […] auto, care si acum mai practica kestii dinastea, dar vezi si guvernantii nostri, care arunca 1.000.000 de euro pe geam, numa sa faca si ei 10.000 acolo (vezi fantanile si parcurile lui […]

 3. Am si eu citeva nedumeriri:

  1. De ce acolo unde circula bani publici se platesc licente Microsoft (acolo unde se platesc, ca sunt si n-spe mii de compuri cu windows piratat in administratiile de stat), cind deja exista alternative dovedite: 3/4 din administratiile publice din tarile mai sarace, cum ar fi germania, austria, franta etc au trecut pe linux+openoffice+ custom applications.

  http://www.cospa-project.org/

  2. De ce naiba kk-turile alea de aplicatii de la finantele publice, obligatorii pentru raportari, nu sunt OS-independent si ma obliga sa am un comp cu windows, cind tot restul infrastructurii mele este unix? Astia nu au auzit de java? Doar de Visual Fox Pro? Plus ca sunt proiectate cu kuru … de fiecare data trebuie sa ghicesc prin incercari care din “picturi” e buton, nu au meniuri etc…

  3 Inchei cu un sfat pentru firmele care ma concureaza: folositi windows! Neaparat! E cel mai tare etc. etc…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: