Parcul post-alegeri locale 2008 – episodul 1 – “Nu-i nevoie, deci il fac!”

Ma duc ieri cu fi-mea sa inspectez saracia de simulacru de parc facut repejor de “Fuck cele mai frumoase scoli si gradinite” Primarian Vanghelie pe finalul campaniei turului 2. Parcul asta e un fel de “na-va si-un parc ca care este”; e un fel de n-ar mai fi, o boacana de elev care gaseste o smecherie sa fuşărească tema si sa scape mai repede din casa, la golaneala pe strazi.

Adica, “parcul” este o intindere cu nisip, de circa 30 – 40 de metri patrati, hai, 45, ca nisipul migreaza sub talpile celor care trec pe acolo si se mai intinde nitel si in alee. In intinderea de nisip care este sunt plantate anarhic:

 • doua scrancioburi, alcatuite din doi stalpi de sustinere si o bara fixata intre ei, pe care sunt prinse patru lanturi, unite doua cate doua la capetele de jos de cate o scandurica de 10 x 30 cm.
 • o instalatie gen “fun activity center“, cu:
  • doua tobogane, unul mai mare, cam cat un stat de om, si altul mai mic, ambele terminandu-se cam sus pentru ca un copil de pana in 5 ani sa poata sa puna calumea picioarele jos dupa ce aluneca o secunda pe primul si o jumatate de secunda, probabil intensa, pe al doilea.
  • o plasa din sfoara groasa, cu noduri protejate de bile de lemn, spanzurata la 2 metri desupra solului nisipului, pe care probabil ca adora sa se catere copiii mai mari, spre disperarea parintilor sau a bunicilor care raspund cu capul daca se intampla ceva.
  • trei scari, una duce la toboganul mic, una la toboganul mare si una la plasa.
  • un acoperis.
 • o instalatie gen “aici ne antrenam noi, trupele SEAL”, cu tot felul de sfori spanzurate de ea, pe post de chestii de care sa te agati ca sa faci muschi care, atunci cand cresti mare, sa poata sa “vrea”.
 • o “ciuperca” plata, din lemn, care nu face nimic – am incercat sa o invart, crezand ca e o invartitoare moderna, fara manere, dar nu, chiar nu face nimic, e doar o placa in colturi, din scanduri, infipta intr-un stalpisor metalic la vreo 20 de centimetri deasupra solului nisipului.
 • o placa din lemn sucalita la mijloc, cu manere, fixata pe un arc gros, pe care presupun ca un copil ar putea sa se bâţâie in contrabalans cu un alt copil.

Toate aceste obiecte si-ar fi gasit locul in orice alt… loc decat cel despre care vorbesc, pentru ca:

 • spatiul verde pe care au fost “amenajate” a fost intentionat de cei care au gandit zona (subliniez – gandit) ca bariera fonica intre zona rezidentiala si zona cu trafic intens din jurul Academiei Militare; in partea cealalta, simetric, este o zona-tampon similara pe care insa vad ca Primarian a ignorat-o deocamdata.
 • este nefiresc pentru un loc de joaca sa fie plasat intre 3 strazi, la distanta de numai 2, 3 metri de carosabilul circulat destul de intens – nu exista niciun gard care sa ofere protectie copiilor, ci doar un soi de bordura suprainaltata din beton rotunjit, vopsita maro, plus ca toate gazele de esapament se revarsa acolo.
 • la numai 300 de metri este parcul propriu-zis, la ce bun inca un loc de joaca imediat langa? Nu sunt atat de multi copii in zona incat sa fie justificat.

In acelasi timp, acest “parc” este total inutil pentru mine si copilul meu de 1 an si jumatate. Pentru ca, in afara instalatiilor care sunt evident pentru copii mai mari, celelalte nu sunt corespunzatoare:

 • scrancioburile:
  • nu au absolut nicio stabilitate, fiind puse pe lanturi, si se invart in toate directiile;
  • nu pot sa imping lanturile ca sa obtin acel “inainte-inapoi” ca sa-mi dau copilul in leagan, pentru ca se indoaie si se rasuceste tot sistemul;
  • nu au niciun sistem de protectie pentru copil – nu au spatar, nu au siguranta de trecut peste piept, sunt doar niste scanduri goale prinse de doua lanturi.
  • nu pot sa imi sustin copilul si sa-l dau in leagan decat daca stau aplecata la 45 de grade (minunat pentru o spinare de mama! mamele stiu de ce!) pentru ca scandurile respective sunt la distanta foarte mica de sol.
 • toboganul mic este mult prea sus fata de sol si copilul sub 5 ani trebuie prins de un adult de fiecare data, altfel risca sa dea cu fundul de nisip si cu spatele de marginea toboganului.
 • chestia cu arc este foarte rigida si un copil cu greutate de sub 15 kile nu o poate urni singur.
 • nisipul este plin de fecale de caine si de pisica – nu stiu cum si in ce s-a jucat Primarian cand a fost mic, dar eu nu pot s-o las pe fi-mea sa faca un castel din rahat de caine. Mi-e ca baga si in gura si poate ajunge la primarie…

One Response

 1. Mai bine o tai pana in Cismigiu!
  Sau hai in Tineretului,am descoperit un loc foarte misto,si e si retras…nu scutere,nu masini,nu biciclete,nebuni,etc.

  Cius!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: