rromi vs tigani si alte aberatii (2)

Am facut putin misto aici despre “political correctness” – rromi vs tigani – cu trimitere la acest articol care ne explica de ce tigan este termen pejorativ.

Acum am si cateva argumente serioare, pentru doamna lingvist si militant pro-rroma, Delia Grigore

1. Nu imi plac oamenii sau grupurile de oameni care in loc sa isi spele imaginea prin efort sustinut si prin corectitudine sustinuta, apeleaza la jmekerii, de genul schimbarii numelui. Cine isi schimba numele are ceva de ascuns. Chiar si cei cu un nume nasol de tot – de exemplu Cacat Ion – au ceva de ascuns daca isi schimba numele in Popescu Ion, de exemplu, si chiar daca pot intelege aceasta operatiune, nu inseamna ca ei nu vor sa ascunda faptul ca familia lor se numeste numea Cacat

In acelasi timp, exista oameni pe care ii cheama MUIE si LABA, ba au si candidat la primar si am senzatia ca au si iesit amandoi, fara jene lingvistice, cum ca numele lor ar fi PEJORATIVE

2. Orice limba este un organism viu, care evolueaza dupa propriile reguli – d-na filolog ar trebui sa stie mai bine decat mine asta. In limba nu se impun cuvinte sau reguli, ci limba ajunge sa le impuna in limba literara – vezi de exemplu cazul nemtilor (sau sa zic germani ca neamt o fi pejorativ?) care au acceptat ae in loc de ä in limba literara, datorita limbajului folosit online.

Cum limba evolueaza dupa nevoile societatii, ajunge pana la urma sa asimileze anumiti termeni cu anumite conotatii, pozitive sau negative, in functie de realitatea sociala perceputa intr-o anumita perioada de timp. Pe ideea asta, “nu te tigani” va deveni pana la urma “nu te rromi”, “nici tiganul nu-i ca omul, nici rachita nu-i ca pomul” va deveni “niri rromu nu-i ca omu, nici rachita nu-i ca pomu” si asa mai departe (totusi, nu inteleg care e problema cu rachita, discriminata de ea)

A schimba un termen nu va sterge cu buretele o realitate, asa cum e ea perceputa, mai bine sau mai prost. In timp va deveni pejorativ si termenul nou, pentru ca schimbarea asta incearca sa trateze cauza si nu efectul. Daca chiar vrea sa isi ajute natia de care am inteles ca apartine, ii sugerez sa incerce sa schimbe intai realitate acelei natii (bineinteles in acele grupuri in care este cazul si unde doare cel mai tare) dupa care sa incerce sa schimbe imaginea, sau poate e mai corect spus perceptie sociala si sa lase cuvintele in pace.

3. Termenii sunt obiectul unor conventii, acceptate majoritar; mai simplu spus, daca eu inventez un aparat nou, pot sa ii spun ghimiflender, pentru ca inca nu are un termen care sa il desemneze; daca restul lumii accepta termenul meu e ok, e conventia stabilita de mine si acceptata de majoritate, iar daca nu accepta termenul meu si ii spune sa zicem paraflender, asa ramane, pentru ca e conventia stabilita si acceptata de majoritate, iar eu va trebui sa ma supun.

Cam asa e treba si cu rrom si tigan – cata vreme majoritatea zice tigan, tigan ramane. Iar daca tigan este pejorativ, sa se caute la ei in ograda, pe principiu “daca doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca”

4. Ca simpla observatie, Madalin Voicu (un tigan de care imi place mult – surprinzator, nu?) afirma ca el nu este rrom, ca el este tigan, si ca asta cu rromi este prostie. Si acelasi distins domn (vorbesc serios!) in loc sa faca apologia traditiilor tiganesti si-a permis sa ii critice pe tiganii care aranjeaza logodne si casatorii intre copii. Chiar recent a fost un caz in care se logodea o fata de 2 ani cu un baiat de 17, iar pozitia lui mi-a placut foarte mult (fac o sinteza din menorie):
– singuul reper posibil intr-un asemenea caz este LEGEA
– tiganii trebui sa inteleaga si ei ca lumea se schimba, si trebuie sa se adapteze acestei schimbari, pastrand din traditie numai ce este compatibil

Concluzie – daca d-na cu pricina, impreuna cu toata natia isi doresc serios sa isi schimbe imaginea, sa o faca pornind de la realitatea pomenita mai sus si in celelalte post-uri si sa lase cuvintele in pace. Mie personal, doar schimbarea termenului imi suna dubios de similar cu o jmekerie tiganeasca uzuala, de genul “nu am trecut pe rosu, aveam verde”, cand el trecuse pe un mare rosu.

Advertisements

One Response

  1. Ai atata dreptate, pacat ca cei care fac legile sunt niste maimutoi iresponsabili.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: