Prima atestare a unui preot in Biblie

Primul popa, prima zeciuiala.

Geneza (Facerea) – Capitolul 14:

18. Iar Melhisedec, regele Salemului, i-a adus pâine şi vin. Melhisedec acesta era preotul Dumnezeului celui Preaînalt.
19. Şi a binecuvântat Melhisedec pe Avram şi a zis: “Binecuvântat să fie Avram de Dumnezeu cel Preaînalt, Ziditorul cerului şi al pământului.
20. Şi binecuvântat să fie Dumnezeul cel Preaînalt, Care a dat pe vrăjmaşii tăi în mâinile tale!” Şi Avram i-a dat lui Melhisedec zeciuială din toate.
Advertisements

15 Responses

 1. Nu scrie nimic acolo despre calitatile pe care trebuie sa le implineasca preotul Dumnezeului celui Preainalt?

 2. intruneasca, pardon, ti-am zis ca sunt in vacanta :((

 3. o sa ajung probabil si la un pasaj in care sa aflam si cum e cu calitatile…

 4. Apropo de “stiati ca?”………….stiai ca Biblia daca e citita de cei fara o pregatire teologica temeinica in prealabil, o interpreteaza gresit? Stiai ca asa s-au “nascut” sectele, fiecare interpretand in felul lui?

 5. Asta nu schima prima atestare a unui preot in Biblie… iar Crestinismul a fost si el initial o secta… diferenta intre secta si religie este doar numarul de adepti…

  Iar pregatirea teologica ce este? Spalare de creier?

 6. Wrong. pregatirea teologica este ca orice altfel de pregatire…
  1.informare
  SAU
  2.informare+insusirea informatiilor

 7. Nu sunt de acord. Pentru ca, in urma oricarei informari, ai in mod normal libertatea de a iti trage propriile concluzii ori, in cazul acestei asa-zise pregatiri teologice, daca nu tragi concluziile dorite de “pregatitori”, se considera ca nu ti-ai insusit corect informarea; prin urmare, nu ai dreptul la opinie personala. Cine nu e de acord cu noi e necuratul (sau e sub influenta necuratului).

 8. Dintotdeauna oamenii au vrut sa stie sigur…
  Informatiile sa fie clare si atentie, partinitoare
  De ce?
  Am avut in facultate o profesoara care punea o intrebare iar apoi asculta raspunsuri- diferite, chiar contrare. Raspundea fiecarui raspuns in parte cu “ihi…” lasand sa se inteleaga ca…”da, e si asta un punct de vedere” Am urat-o cu totii, pt ca la sf fiecarui seminar, nici unul din noi nu stia daca pana la urma e alba sau neagra. sau gri. Iar noi voiam sa stim cine are dreptate si din ce motive, pentru a intelege materia respectiva.
  O alta chestie: literatura. Fiecare dintre noi, inainte de a citi un comentariu al unei opere, ar fi in stare “sa-si dea cu parerea” referitor la ce a vrut sa spuna scriitorul. Dar apoi, citind un comentariu, e foarte posibil sa realizam ca ne-am inselat. Sau nu. Oricum… daca ne ducem la bacalaureat si trecem ce ne taie noua prin cap, o sa intram gratios in categoria “perle”.
  Cam asta e ideea…cam asta e si aceasta pregatire teologica…

 9. Adica exact ce am spus eu. Profesoara cu “ihi” era probabil interesata sa va formeze un mod de gandire, nu sa va dea raspusuri pe tava. Nimeni nu detine de fapt adevarul absolut, desi exista multi care pretind asta.

  Iar la romana… clar, acelasi lucru. Daca dai cuiva o interpretare standardizata ucizi din fasa posibilitatea ca cineva sa vina cu o idee noua. Ori, numai ideile noi genereaza evolutie. Daca nimeni nu avea idei noi, se hranea si acum umanitatea ca cimpanzeii, cu poame si ierburi, ca sa nu mai vorbim ca nu ar fi existat masini, internet, TV, avioane, medicina, muzica s.a.m.d.

 10. eu spuneam doar ca tu ai subliniat ca asa e in cazul asta. iar eu ziceam ca asa e in general. si de ce ar trebui sa faca teologia nota discordanta?

 11. Pentru ca cei care au o parere buna despre Eminescu in vreme ce tu nu ai cel mult te vor cataloga ca incult, pe cand cei care au o parere buna despre Biblie si popi in vreme ce tu nu ai vor incerca sa te converteasca sau sa te sperie… cu pedepse eterne si altele asemenea.

 12. Cred ca te inseli. Ca orice alta institutie, isi apara interesele. Si nu e vorba de a speria oamenii, ci de a le transmite ceva in care crede. Ca orice alta institutie.

 13. Da, numai ca orice alta institutie nu te ameninta cu pedepse eterne…

 14. Cruzime si violenta in biblie … numai 885 de versete 😛

  http://skepticsannotatedbible.com/cruelty/long.html

 15. Si amenintari infinite si semintia de popi fara pamanturi, pentru ca ei urma sa traiasca din munca celorlalte semintii… ca sa revenim la subiect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: