Distractii matinale in Vangheliland

Stiti ca a plouat cu tunete si fulgere. In tara e dezastru, in Bucuresti se mai rup crengile copacilor mai batrani (nu neaparat uscati, batrani). ADP s-a autosesizat si a venit sa taie de tot craca aia care s-a rupt in fata curtii Corinei Chiriac (poate fiindca a cerut Corina Chiriac asta?). Numai ca au taiat tot copacul, VERDE. Dupa care, zelosi, au taiat copacul de la ghena noastra, peste drum. Nici ala nu era uscat, din ce tin eu minte… dar hai sa zicem ca erau uscati si reprezentau un pericol, caz in care taierea era justificata… se va planta vreodata ceva in loc?

De cativa ani ADP-ul cheleste cartierul, taie copaci in fiecare vara, si nu am vazut nimic plantat in loc!!!

Asa ca profit de faptul ca sunt presedinta asociatiei de proprietari si alcatuiesc o cerere pentru a se planta copaci noi. Vecinii sunt disperati – copacii tin praful strazii la distanta, tin umbra, fac aer. Noi vrem copaci, vrem verdeata.

Ce spune legea? Dan, ma ajuti putin, te rog? Ce spune legea cu privire la taierea de copaci? Au sau nu au datoria de a planta altii in locul celor pe care ii taie?

Later edit: Poate ma ajuta si un doctor in administratie in problema asta… Dragos, ce si cum ar trebui sa fac si cui ma adresez pentru ca in locul copacilor doborati sa se planteze altii?

5 Responses

  1. In primul rand legea spune ca nu ai voie sa tai din fondul public, iar din cel privat doar daca se obtine cota de taiere de la Regia Nationala a Padurilor. Tot RNP-ul trebuie sa se ocupe de reinpadurire.
    Dar Legea nr. 26 din 04/24/1996 e depasita si nici nu respecta toate reglementarile europene.

    De exemplu in Germania la tara daca vrei sa tai un copac, ai nevoie de aprobare si trebuie sa-l inlocuiesti. Iar daca vrei sa-l folosesti pentru incalzire (ars) trebuie sa-l ti la uscat 3 ani pana ajunge la uscarea optima pentru gradul de poluare si energia calorica produsa.

  2. Si daca ei pretind ca acei copaci erau uscati? (Desi nu erau) In afara de o reclamatie la ADP si o solicitare pentru a se planta alti copaci in locul celor taiati, ce pot face?

  3. Iar din ce am citit, legea 26/2006 se refera la mediul… “extraurban”, ca sa zic asa… pentru mediul urban am gasit legea 24/2007, dar nu scrie nimic acolo despre taierea de copaci facuta de primarii si cum pot cetatenii sa solicite plantarea altora in locul celor taiati… mai precis, nu se spune nimic despre cine, cum si in ce conditii poate taia un copac…

  4. In conditiile in care sunt copaci care incurca proiecte imobiliare, sau care blocheaza parcarea la Antena 1 (http://www.dumitrescudan.ro/2008/07/03/cat-costa-un-loc-de-parcare.html) nu ma mira ca nu exista o lege clara care sa protejeze ce a mai ramas din natura urbana.

  5. […] vrea sa plantam copaci (noi, adica aia care platim ca primaria sa planteze! iar ei vin si taie doar!) de fiecare data cand ne apuca amocul sa ne maritam/insuram (asta ca sa fie invatare de minte […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: