Concubinajul e ok in Biblie

Concubinajul e ok in Biblie, sau cel putin Dumnezeu nu s-a suparat la faza de mai jos (din Judecatori 8:30,31)

30. Şi a avut Ghedeon şaptezeci de fii care au răsărit din coapsele lui, căci el a avut femei multe.
31. De asemenea i-a născut un fiu şi concubina sa care trăia în Sichem şi el i-a pus numele Abimelec.

Adica omul avea femei (neveste) si o concubina (amanta).

Deci, cum se pupa porunca aia cu ” Sa nu fii desfranat!” / “Sa nu preacurvesti” (in functie de versiune) cu faptul ca Ghedeon a avut (cel putin) o amanta?

Pai eu zic ca se pupa.

Intai si intai, pe vremea aia poligamia era permisa iar casatoria nu era institutionalizata ritualic. Cei doi care decideau ca se casatoresc faceau chestia asta… pur si simplu mutandu-se impreuna cu voia familiilor. Presupun ca se facea o petrecere sau se anunta cumva intentia lor, eu cred ca petrecere)*, ca oamenii sunt petrecareti din cele mai vechi timpuri, menita si sa stie obstea ca femeia respectiva nu mai era disponibila (ca sa nu-i vina altuia ideea sa o “curteze”), ca sa nu se incurce, si probabil si ca sa primeasca tinerii ceva ajutor sa-si faca propria locuinta, si asta era tot. Dumnezeu ii unea, nu popii. Si cand spun ca ii unea Dumnezeu, asta inseamna ca se indragosteau unul de celalalt (iubirea trebuie ca e ceva spiritual, deci tine de suflarea lui Dumnezeu in narile lui Adam) si decideau sa intemeieze o familie, adica sa stea impreuna si sa aiba prunci. O incununare a recomandarii divine “cresteti si va inmultiti”.

Ulterior, daca omului ii mai placea si o alta fata mare, o lua si pe aia in casa lui sa-i fie si ea nevasta (inca nu am aflat daca primea si acordul primei neveste, dar citind cred ca am sa ajung si acolo, trebuie sa fie macar ceva mentionat pe undeva).

Probabil ca, dupa ce a venit Moise cu legile si a instituit calumea popia (meserie parazita: semintia lui Levi nu au primit pamant pentru ca nu avea de ce – membrii clanului popesc levitic primea de la restul clanurilor de toate, deci nu aveau nevoie de tarini) casatoria a capatat un aspect institutionalizat, desi nu se vorbeste inca de ceva ritual; in afara de diverse jertfe de impacare, iertare, curatire etc, nimic marital.

Bun, ce te faci cand femeia pe care o iubesti sta prin alte locuri? In cazul de fata, Sichem. Unde nu locuia si Ghedeon. Pai ce sa faci, e concubina ta, o vizitezi, si ii faci prunci, pentru ca daca o iubesti te si culci cu ea si metode contraceptive nu prea ai.

Cum sta treaba cu desfranarea si concubinajul? Simplu. A fi desfranat inseamna sa umbli dupa pasarica (sau dupa cocosel) ca scop in sine, fara iubire, doar asa, de dragul placerii. A trai intr-o relatie de concubinaj nu este desfranare, daca relatia respectiva e bazata pe iubire, stabilitate, respect. E un fel de mariaj, numai ca cei doi nu locuiesc impreuna.

Concubinajul, cum este el inteles juridic in prezent, este si acea situatie in care cei necasatoriti institutionalizat (fie civil, fie religios sau amandoua) stau impreuna. Din punct de vedere biblic, concubinajul de azi e casatorie in toata regula. Concubina biblica este cea care locuieste separat de barbat. Cea care locuieste cu el, in gospodaria lui, e femeie (nevasta).

De ce nu s-a suparat deci Dumnezeu ca Ghedeon avea o concubina in Sichem, care nu-i era nevasta? Simplu – pentru ca Ghedeon nu preacurvea cu ea, ci avea o relatie stabila si bazata pe iubire. Ceea ce nu-l impiedica sa aiba si multe neveste, adica femei sub acelasi acoperis, cu care evident ca avea cate o relatie la fel de stabila si bazata tot pe iubire si, fiind in aceeasi casa, tot ce se poate, si pe respect reciproc si intrajutorare.

Dar pariez ca popimea nu s-a gandit la aspectul asta.

Later edit: e drept ca pe fi-su, Abimelec, cel nascut de amanta, nu l-a prea educat Ghedeon cum trebuie, dar asta e un aspect interesant a propos de cat de important e ca un copil sa aiba doi parinti aproape, nu doar unul… Iar Dumnezeu l-a pedepsit pe Abimelec pentru ca a luat-o razna, si-a omorat fratii si a omorat inca o gramada de oameni, si nu pe Ghedeon pentru ca i-a fost tata, din relatia cu amanta (despre care aflam ulterior ca ii era “roaba”).

___________________

* Samson a facut petrecere cand s-a insurat cu filistina: Judecatori 14:10 – ” Apoi a mers tatăl său la femeie şi a făcut acolo Samson ospăţ de şapte zile, cum au obiceiul să facă mirii.”

Advertisements

17 Responses

 1. Dumnezeu a zis “sa nu preacurvesti” , nu “sa nu curvesti”. Acum nu ne mai ramane decat sa stabilim limita dintre curvie si preacurvie. E ok pentru voi sa zicem ca de la 100 de parteneri in sus poate fi vorba de preacurvie?

 2. Nu cred ca e cazul sa ne batem capul.

  Povestea cu poruncile alea e scrisa de om, om probabil urat, smelly si sub influenta unei lipse totale de sex appeal, nu sub cea divina. Daca era sub cea divina nu mai avea timp sa scrie porunci imbecile, se bucura si el de influenta 😀

 3. Tu incerci sa-ti demonstrezi tie ceva sau noua? Cred ca mai intai trebuie sa te hotarasti in interiorul tau. Am vazut ca mai ai si alte articole legate de Biblie prin care vrei sa starnesti paradoxuri sau contradictii care prind doar la cei care nu cunosc Biblia si doar scoase din context. Totusi, esti dator sa explici de ce crezi ca D-zeu a fost de acord cu relatia lui Ghedeon…

 4. Eu sunt foarte hotarata in interior si in exterior, multumesc 🙂 Incerc sa descalcesc niste povesti, poate pentru ca intr-un fel sper sa ma insel. Dar nu ma prea insel, asta e.

  Paradoxurile si contradictiile nu sunt “starnite” de mine, ele EXISTA in Biblie, eu doar le arat.

  Iar faptul ca zici ca a arata ceea ce e scris in mareata Carte prinde “doar la cei care nu cunosc Biblia si doar scoase din context” imi arata ca nu ai citit-o. Pune mana si citeste.

  Zici: “Totusi, esti dator sa explici de ce crezi ca D-zeu a fost de acord cu relatia lui Ghedeon…” Am inceput postarea de mai sus EXACT ASA: “Concubinajul e ok in Biblie, sau cel putin Dumnezeu nu s-a suparat la faza de mai jos (din Judecatori 8:30,31)” – raspunsul era, asadar, in primul rand al textului.

  Cand cineva nu se supara atunci cand faci ceva inseamna ca tolereaza acel ceva, deci acel ceva e ok. Nu l-a traznit, inseamna ca e ok, l-a tolerat.

 5. Messa,

  un alt fel a lui Dumnezeu de a judeca este să-l lase pe om în voia minţii lui. Adică, să-l lase să facă tot ce vrea el. Este una din cele mai crunte judecăţi. Atâta timp cât mai reacţionează la faptele noastre rele, este speranţă. Este atitudinea unui tată care se supără când fiul lui face o boacănă. Dar, când tata ajunge să spună: Gata! Poţi să faci ce vrei că nu-mi mai pasă! Atunci, e grav.

  Citeşte să vezi consecinţele vieţii lui Ghedeon. Uită-te la fii lui şi la ce se întâmplă. Uită-te cum moare Abimelec şi citeşte Judecători 9:56

  Întotdeauna sunt consecinţe ale păcatelor nostre. Unele le trăim acum, altele ne ajung din urmă. Iar dacă nu ni se întâmplă nimic acum, în ziua judecăţii vom sta faţă în faţă cu “supărarea” lui Dumnezeu!

  Până atunci, avem şansa să ne “întoarcem” din drumul nostru.

  un an fericit îţi doresc!

 6. @ambasadorul

  mai nene, da voi astia crestinii altceva decat sa amenintati si sa vorbiti de foc, iad, judecata, “supararea” lui dumnezeu chiar nu stiti?

  parca fix voi trebuia sa vorbiti despre iubirea lui dumnezeu, nu de cum scuipa el foc cand il calci pe coada, ca deja am senzatia ca voi incurcati personajele

  si acum vii si tu cu marea surpriza – de fapt faptul ca nu patesti nimic inseamna ca patesti ceva groaznic – OMFG!

  pe aialalta parte, pana acum de la voi am tot primit argumentele cum ca daca pacatuiesti ti-o iei pe cocoasa de la iubitorul isus; acuma tu zici ca faptul ca nu ti-o iei pe cocoasa e de rau si e dovada ca shefu te-a lasat balta;

  sa formalizam putin in termeni logici: fenomenul A (pacatul) va produce o reactie B (pedeapsa) din partea lui C (dumnezeu), reactia B fiind o dovada a existentei lui C – asta zic mai toti crestinii iar concluzia lor ca C exista este contrazisa flagrant prin lipsa reactiei B

  tu zici ca la fenomenlul A lipsa reactiei B (pedeapsa) este tot o dovada a existentei lui C, nonB fiind de fapt un alt fel de B

  alooooooooooo, tu de logica ai auzit?

 7. Mogre, hai sa-ti explic un pic in termen de logica foarte simpla ceea ce a vrut ambasadorul sa zica. Inainte de toate, problema la aceste dezbateri este ca nu sunt facute fata in fata si unele lucruri se inteleg gresit, pe langa faptul ca nu cunoasteti Biblia indeajuns de mult ca sa va pronuntati.

  Cand au inceput sa se foloseasca E-urile in mancaruri, cercetatorii de la aceea data, in marea lor majoritate, sustineau ca nu dauneaza absolut deloc. Sunt ca si cum nu ar fi acolo, dar totusi noi ne putem bucura de avantajele oferite de ele. In timp, cam pe vremea noastra, marea majoritate si-a dat seama ca aceleasi E-uri duc la cancer. Problema este ca intre timp multi oameni au facut cancer. Acum, daca pe vremea cand E-urile au fost introduse, ar fi avut vreun gust rau, atunci nu s-ar mai fi folosit si implicit nu s-ar mai fi imbolnavit lumea de cancer.

  La fel este si cu D-zeu. Biblia spune “ca El pedepseste pe cine iubeste” tocmai pentru ca omul sa nu ajunga la acel “cancer” mentionat in cazul E-urilor. Tocmai de aceea ambasadorul a spus ca este mai grav daca D-zeu nu te pedepseste, pentru ca pedepsindu-te te fereste, daca ai mintea deschisa, de ceva mai rau. In cazul lui Ghedeon, a fost vorba de blestem asupra intregii lui familii.

  Hai sa-ti spun si care este “bottom line” in toata chestia asta. Mi se pare oricum o irosire de timp ce am facut eu acum, pentru ca voi nu cunoasteti Biblia in totalitatea ei, in contextul eu s.a.m.d. Luati lucruri scoase din context care nu pot fi intelese, inainte de a intelege cum a lucrat D-zeu in multe alte cazuri.

  Aaaa, si aproape uitasem de dragostea lui D-zeu de care ai vorbit. Da, D-zeu arata oamenilor o dragoste foarte mare prin planul lui de mantuire, dar D-zeu nu se lasa batjocorit. El este pe langa dragoste si dreptate. Omul are puterea de a alege intre bine si rau. Daca tot stii cate ceva din Biblia, adu-ti aminte ca Adam si Eva au mancat din fructul oprit, dar D-zeu totusi nu i-a omorat pentru pacatul lor ci le-a aratat mila, insa au suferit consecintele. La potop D-zeu si-a aratat mila salvandu-l pe Noe si familia lui, la fel a procedat si cu lot cand a nimicit Sodoma si Gomora. El are grija de cei care aleg sa-l urmeze. Restu’ suporta consecintele. Fiecare alege. El este dragoste si cheama tot timpul oamenii sa vina la el si are o foarte mare rabdare, dar cine decide sa-l respinga, suporta consecintele. Este foarte simpla ecuatia si foarte logica, chiar si pentru cei care nu cunosc Biblia.

 8. @Sami

  1. Daca vrei sa imi vorbesti in termeni de logica, te ro fa un minim efort sa formalizezi ceea ce ai de zis, mai ales ca pentru un cunoscator ca tine, formalizarea este un excercitiu uzual.

  2. Nu mai vreau sa aud amenintarile voastre. Eu cred ca dumnezeul vostru nu exista, ca biblia este in cel mai bun ca o poveste si te rog nu mai cita din biblie; e ca si cum tu mi-ai refuza mie axioma cu dreptele paralele -> toata geometria euclidiana ar cadea

  3. prin consecinta – incearca sa propui o alta axioma decat biblia

  4. daca totusi il poti deduce pe Dumnezeul tau si tot crestinismul dintr-o alta axioma, te rog sa imi explici si mie

  PS: Povestea Sodoma & Gomora sta in picioare doar in cadrul axiomei bilibce – altfel, sunt doar niste povesti!

 9. Io-s mai bou, mai Sami, cam iau mot-a mot o exprimare de genul “si regele cutare, mult iubit de Dzeu, in noptea respectiva se duse s-o fericeasca cu samanta sa regala pe a N-spea concubina.” Ia iexplica talica lu’ nea mineru’, ce minunatie de mesaj pro-monogamie se ascunde in spatele cuvintelor biblice?

 10. Nush de ce, dar inainte sa pot da vreo replica la avalansa de absurditati date aici ca “raspuns”, imi tot amintesc (si ma pufneste rasul) de netotul ala pe care l-au imbatat fetele lui ca sa-i faca plozi, ca li se stingea neamul 🙂 🙂 🙂

  Ala fiind Lot care parca era nepotul lui ala de s-a batut cu ‘mniezo, sau confund? Oricum, era sigur tot ala care si-ar fi dat fetele sa le calareasca aia de la usa, numa’ sa nu necinsteasca fundurile ingeresti (adica non-existente, ca ingerii n-au anus, nu?) maritilor oaspeti, de altfel omnipotenti, ca erau de-ai lu’ Shefu’, de parca aia ar fi avut nevoie de protectie!

  Si caruia ‘mniezo i-a prefacut nevasta in sare pentru gestul firesc de a se uita in urma! Ce chestie…

  De fapt ‘mniezo a cauzat incestul ala, ca daca nu-i facea nevasta drob de sare, poate o pacanea nitel si facea aia si cativa baieti, ca sa babardeasca fetele… ah, tot nu-i bine! 🙂 🙂 🙂

  Dragi crestini, ABERATI. Va trebuie o scuturatura zdravana ca sa reveniti la realitate. Si mie imi placeau povestile cand eram mica, dar am depasit varsta…

 11. […] ea, ea ce-a mai făcut frate? Că prea ar trebui să fie ceva de rău. Zice-se că ar fi ok concubinajul în biblie, deşi mi-e greu să cred.  Dar dacă ar fi aşa,  să fie preacuvioasa cea care nu şi-o trage […]

 12. Mogre,
  pai in primul rand Dumnezeu nu e o teorema, ori cat ai cauta sa-l disaci nu o sa poti pt. ca cerurile nu-l pot cuprinde. e o problema la tine daca nu crezi in existenta Lui Dumneze,
  te rog raspundemi la cateva intrebari
  1 cum de existi?
  2 tot ce e in jurul tau de unde sunt?
  3 pt. ce existi?
  4 care e destinatia omului dupa moarte ?

  dintr-o axioma

  Enunț prim, nedemonstrat, din care se deduc, pe baza unor reguli, alte enunțuri. axiome.
  te rog fami o teorema la toate aceste intrebari.

  teorema existentei tale

 13. Messa
  iadaul te mananca daca nu te pocaiesti in momentul de fata esti un eretic cre nu estei multumit de viata si incerci sa tragi dupa tine si alti nevinovati care nu studiaza.
  despre astia ca tine se spune asfel:
  . Aceştia, dimpotrivă, batjocoresc ce nu cunosc, şi se pierd singuri în ceea ce ştiu din fire, ca dobitoacele fără minte.
  Ei sunt nite cârtitori, nemulţumiţi cu soarta lor; trăiesc după poftele lor; gura le este plină de vorbe trufaşe,

  citeste in penultima carte din biblie
  si vezi destinatia acestor ca tine . dar exista scapare daca te pocaiesti de faptele tale si capitulezi la crucia lui Isus.
  .

 14. @cony
  densitatea erorilor de logica in “rationamentul” tau e atat de mare, incat mai ca ti-as raspunde. da n-am chef. asa ca hai sictir.

 15. Mogre, este voie?

  @cony- 1 cum de existi?

  Fiindca fututul place si la drept-credinciosi.

  2 tot ce e in jurul tau de unde sunt?

  Pai, TU stii de unde esti? Cam asa au iesit toate pe lume, dintr-o gaura neagra!

  3 pt. ce existi?

  Ca sa ma rad de imbecilii care-si consuma zilele numarate sperand ca-si aranjeaza niste zile fara numar, ca la manelisti.

  4 care e destinatia omului dupa moarte ?

  Pamant de flori, reciclarea materiei, reincarnarea intr-un copac, vierme sau bou patentat, care-si va fute viata, sperand ca asa va trai vesnic.

  PS- cam multa ura razbate din mesajul tau catre Messa. Stii ca pentru astfel de ganduri, oricate iertari ti-ar oferi un pacatos si mai mare ca tine, invartitorul de “ochiul Dreacului”, aka taica popa, ajungi GARANTAT in iad si pula mantuire?!? Pocaieste-te si cere-ti urgent iertare Messei, daca nu vrei sa pierzi pe veci trenul spre rai (de ce oare se-agita toti dobitocii s-ajunga intre Tibru si Eufrat, nu stiu ca-n Irak ie halima mare si mananca aia crestini la micu-dejun?!?).

  Iertare Mogre, nu m-am putut tine, aveam o erectie de folosit p-un dobitoc! :-)))

 16. Cony, dar ce treaba ai tu unde ma duc eu? Fii tu fericit/a cu Isusul tau si stinge si calculatorul, ca uite cat sange rau iti faci…

 17. Biblia mea spune “Sa nu fii desfranat”, nu sa nu “preacurvesti” 😛 Cat despre concubinajul de pe vremea aia, stiu ca si regii de la curtile asiatice aveai o sotie, regina, si una sau mai multe concubine, dar de care se legau fiind la mijloc o intreaga ceremonie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: