Diplomatie a la Cristi Neagoe

Da, este vorba de intai de diplomatie si abia apoi de cultura.

Cine isi imagineaza ca Brittish Council, Institutul Goethe, IRC-ul americanilor au in principal rol de expresie a ultimelor trenduri cultural-artistice se insala. Aceste institutii sunt vectori de imagine ai statului respectiv, vectori care au un target mai larg decat diplomatia in sensul strict, fara a ingora insa metodele si protocoalele dipolmatice.

In aceste conditii, persoanele numite sa le conduca sunt alese cu o rigoare similara alegerii diplomatilor, pentru ca vor avea ulterior contacte “la nivel inalt” cu reprezentanti ai tarilor gazda, contacte in care isi vor reprezenta tara, iar tara va fi judecata si dupa prestatia acestora.

Problema care apare aici este ca diplomatia are o serie de reguli mult mai stricte decat viata de zi cu zi. De exemplu, daca in viata de zi cu zi, sa vii la sedinta dupa seful tau poate fi trecut cu vederea de cele mai multe ori, in diplomatie sa ajungi ca ministru de externe dupa presedinte este o incalcare impardonabila a protocolului. Nu putem vorbim de ipocrizie, ci de protocol – asa se face, iar daca nu faci asa nu esti “liber, fara constrangeri si prejudecati” ci incompetent. Astea sunt regulile jocului, daca vrei sa le joci bine, daca nu, nu te bagi.

Directorul nostru de programe de la Institutul Cultural Roman din Nwy York se pare ca nu a prea inteles asta, asa cum nu au inteles nici sefii lui si nici cei care l-au numit.

Individul si-a pus pe net poze cu cum ii radea “parul pubian” unei individe – detalii aici. Pana aici e treaba lui, expresia eliberarii de de prejudecati, manifestarea propriei lui personalitati – deci e liber sa faca ce vrea. In momentul numirii insa, cine l-a numit ar fi trebuit sa stie / sa afle de ele si sa nu il numeasca. Daca totusi s-a petrecut numirea, “diplomatul pipi” ar fi trebuit sa stearga pe seste toate urmele, sa isi spele imaginea atat pe net cat si in real life, si sa isi ia job-ul in serios.

Acelasi individ, scria “de la un timp, prietena mea a inceput sa se pise ketamina”, dupa care descrie ce “watersports / golden showers” facea el cu prietena. Din nou, treaba lui, cata vreme se petrece in intimitatea propriului camin, conjugal sau nu. Tot treaba lui, cata vreme nu reprezinta (alaturi de altii) imaginea unei tari.

Tot el, scrie aici urmatoarele

Am mers cu metrouu. Dara tocma ishi vanduse supernova aia de io luase tasu, cah nu mai avea bani. Nici de mancare, nici de curve, nici de ulei, nici de iarbah, nici de praf, nici de nimic. Murea dah foame, sahm bapula, da tot venea cu seringa la scarah. Nici asha, bro. Io bag putzin, la mine nu se vede cand umblu sa iau de prin casah sau de la mama din geantah, da ahla era maniac, maniac, nici nu mai gahsea vena, mancatzash!
Orcum, am mers cu metrouu. Pizda asta nouah de caretzi zic, belciugata, fahcea tot felu de fitze, cah ea nu merge cu metrou shi faze dastea. Am zis, marsh fah deaicea, fah pashi, dahten mortzii mahti. Mai mult Dara a zis, da orcum. Printzesa pulii. Mielu nu zicea nici el nimic, numahra mushtele. Dacah lapucah pah Mielu cu mushtele sa dus pah pulah treaba. Le prinde din zbor cu pumnu shi cand nu eshti atent tzi le bagahn urechi shin gurah. E cu muia omu.
Cand am sahrit, parashuta aia din cabinah a apahsat pe alarmah. Shtii cum face alarma aia, bro? Te seacah la creieri, parcar veni politzia federalah dupah tine, sah mor io! Asha cah neam intors sha trebuit sa ne luam totzi cartele, cah orcum pizda noastrah nu vroia sa sarah, cah era imbracatah la minijupah shi pantofi cu toc shi tot restu. Poateshi fractura fo unghiutza, mai daon sloboz, numa cu bahshini dastea a tzinuto toatah seara. Bine, cah dupaia neam revanshat noi, astai altah poveste. Shtii cum se mula pula pah buzelealea, bro? Adikah io cu Dara shi cu Mielu, dah revanshat zic, cah Fres… sa vezi fazah!

Vorba lui Andrei Badin – omu ar fi trebuit sa isi faca un control antidopping inainte de numirea la post.

Mai important insa ari fi fost ca indivizii de la ICR-ul pastorit de Patapievici sa stie cu cine au de-a face si sa intelegea ca indiferent de valoarea artistica (sau nu) a lui Cristi Neagoe, aceste NU POATE FI NUMIT intr-un post de factura diplomatica. Iar Cristi Neagoe, daca ar fi fost cat de putin pe faza, cu capul limpede, ar fi trebuit sa refuze postul, intelegand chiar el ca nu se califica.

Ce a urmat dupaia, cu scandalul cu expozitia este doar o urmare fireasca a prezentei unui om nepotrivit in locul nepotrivit. Nu cred ca putea sa iasa fundamental diferit. Zicea zoso ca e culmea sa il judece acum pe baiatul asta fix securistul de Adrian Paunescu. Fara sa il plac catusi de putin pe Paunescu, eu zic ca asta ar fi stiut sa nu dea de pamant cu romania in halul asta, chiar daca ar fi dat indirect, pt ca americanii il stiu de comunist batran.

De judecat ar trebui insa judecati toti cei de la ICR, care in loc sa se comporte ca un vector de imagine, au senzatia ca sunt un ONG usor deraiat, platit insa din banii contribuabililor. Prin toti inteleg de la sefa lui de la ICR, Corina Suteu, pana la Directorul ICR, HR Patapievici, pentru ca ei sunt adevaratii vinovati, care ar trebui sa plateasca si altfel decat prin demisie. Cat despre Cristi Neagoe, el a facut ceea ce stia si era previzibil ca va face, asa ca daca il retrimit in tara si il dau afara e suficient.

Cei care vor plati insa suntem tot noi, romanii, pentru ca dupa ani in care le-am trimis occidentalilor ca parteneri de dialog tot felul de securisti si comunisti, cand i-am schimbat pe astia am trimis niste petarde – vezi Cristi Neagoe, dar si fostul ministru Cioroianu, care a incercat sa bage un nou element in protocolul diplomatic: “Good point”, cu degetul mare ridicat in sus si pumnul strans. Ce vor intelege ei? ceea ce unii dintre noi inca nu am inteles – ca pur si simplu nu suntem in stare de mai mult.

Later edit: Nu iau in discutie calitattile artistice ale lui Cristi Neagoe – nu ma pricep si nu ma bag. Ce face el pe banii nostrii este insa de competenta mea, pentru ca si eu platesc taxe.

Advertisements

9 Responses

  1. vai de sufletul tau.

  2. succes si tie 😀

  3. Stii ce e trist? Dupa ce il vor da afara (eu asta sper ca o sa se intimple, chiar daca RO e tara tuturor posibilitatilor) asta o sa faCA CAriera in arta lui si il vor citi niste cretini mai putin “talentati” ca el. Si cretinii astia vor face coada in urma lui si uite asa va aparea un nou curent artistic borit peste hotarele Romaniei, ca neagoe n-o sa fie prost sa revina acasa, right? Ca si manelele e misto, nu? De ce sa nu existe un curent literar corespondent???

  4. BA! CRISTI NEAGOE E FICTION WRITER! eu i-am citit cartea acum multi ani, cand eram si eu si el copilandri. daca el scrie ceva, nu inseamna ca tine un jurnal.

  5. Asta am zis si eu… de data asta nu sunt in acord cu Mogre… ai sa vezi ca eu am postat ceva, el altceva, complet opus 🙂

  6. Clara, orice ar fi individul, sunt de acord sa fie cata vreme nu e pe banii publici.

  7. […] greu, Gooogule!Morala crestina: jefuieste pe cel care te-a adapostit si cotropeste tari pasnice!Diplomatie a la Cristi NeagoeAboutPenis si pulaCazare la mare, la 2 Mai – Hacienda CampingEvenimente cretine: de maine, Raliu in […]

  8. […] Raliu in BucurestiCanicula Sa ma cac pe fiscu romanCazare la mare, la 2 Mai – Hacienda CampingAboutDiplomatie a la Cristi NeagoePenis si pulaArta vs. […]

  9. […] Gooogule!Sa ma cac pe fiscu romanCanicula AboutCazare la mare, la 2 Mai – Hacienda CampingintrebareDiplomatie a la Cristi NeagoeArta vs. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: