Gloata virtuala sau cum se duce dracului Internetul

Imi amintesc inceputurile internetului, acum mai bine de 15 ani. Eram printre extrem de putinele persoane cu acces la resursa asta fantastica. Savuram fiecare website, ignorand grafica oribila asezonata cu cateva poze si profitam de textul mult si bine scris. Si linkuri.

Pe Internet gaseai 99% indivizi inteligenti. IT, media, specialisti in diverse domenii. Oameni cu cap. Cu opinii. Cu ceva de spus.

Pe vremea aia dobitocii spuneau ca internetul este noua Satana. Ca e drogul noilor generatii. Ca da dependenta. Ca e patologic. Ca ne indobitoceste tineretul. Ca e arma Necuratului. Ei nu voiau sa se manjeasca. Stateau departe de taste, din care oricum le-a luat mult sa priceapa mare lucru.

Tatal meu, om inteligent, dar varstnic, avea la inceput o oarecare teama. Ulterior, ma certam cu el pentru acces la taste, pentru ca isi cauta documente istorice si alte chestii care il interesau… pe internetul amarat prin dialup. Tatal meu, initial speriat, apoi fascinat de ceea ce avea sa devina, si el a stiut ca o sa devina, cea mai mare aglomerare de informatie a omenirii de pana acum. Uriasa biblioteca. Libera.

Tatal meu insa nu a prevazut asta – internetul a evoluat spre involutia lui. Pentru ca, aceasta minune, apanaj al elitelor, a devenit incet, incet, a gloatei. Vulgul a patruns pe net, odata cu ieftinirea tevii si a terminalelor. Odata cu accesul gloatei in Biblioteca, a inceput mizeria, jegul, prostia… s-au amestecat informatii valoroase cu porcarii stupide si goale sau, mai rau, cu mizerii imputite care duc catre involutie, catre prostire, indobitocire. Ca sa gasesti ceva de valoare trebuie sa sapi printre linkuri si cuvinte adesea fara noima. Printre bale si spume. Printre texte scabroase cu iz de sputa verde. Infectii virtuale. Oglinda societatii asa cum este ea in realitate. Granita s-a dus.

Internetul a fost cucerit de vulg, pentru ca acum il pot accesa, si ei sunt mai multi.

Imediat, va urma CENZURA.

Advertisements

4 Responses

  1. Internetul, ca orice, urmeaza aceeasi curba a lu’ Gauss. Dar Ma uit la trafic. Cea mai mare parte este spam. Reclama. Minciuna si porn. Aici trebuie sa clarific ceva. Nu am nimic cu pornachele. Dar am ceva cu spamu’. Am ceva cu miile de site’uri “caut partener de sex”. Am ceva cu reclamele. Internetu’ o sa ajunga la fel ca televiziunea, ceva la care am sa ma uit odata la 5 luni. Ma uit la cei care vin acum in contact cu internetu’ pentru prima oara. Sunt mancati din start, intre banneru care zice “nu este o gluma. Esti al 1000’lea vizitator si ai castigat nustiuce, click aici ca satz iei premiul”, si “free smilies”. Si ajung sa orbecaie, sa dea clickuri dupa clickuri si la final reinstall. Dar internetu’ asta a dat si ceva sanse si are contributia lui. Muzical vorbind, auzi de unii din Cochinchina, de care altfel nu auzeai neam. E, hai ca inca imi place internetu, si ma pish pe el de hi5, muritz mah.

  2. […] comentarii, asa ca ma gandesc sa fac prima mea leapsa. Subiectul e simplu si ideea mi-a venit de la acest post – povestiti cum a fost prima oara cand ati aflat despre existenta Internetului si cand in sfarsit […]

  3. Daca mie-mi zice caresiva acu’ 15 ani ca voi naviga pe net de pe telefonu’ mobil cu care si pozez/filmez (din ce in ce mai vizionabil), ca voi mess-ui tot de pe el (prima oara ar fi trebuit sa-mi explice ideea de messenger), ca-mi voi face singur blog si site, etc, l-as fi trimis la spitalu’ 9.
    Acu’ ma gandesc cat de repede se va raspandi tehnologia cu imaginile/monitorul si tastatura tip holograme (ca de existat, exista), cat de repede toata aceasta tehnica va deveni o sigura unealta, de dimensiunea unui telefon sau poate a unui cip implantat in corpul uman si ce implicatii pozitive/negative va avea…
    Ce ma deranjeaza este ca din ce in ce mai mult cautarile sunt nerelevante- prea mult gunoi!

  4. Eu am avut contact cu netu’ doar prin 2001 :). Primele activitati: mIRC si Morpheus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: