Exemplarul POLL

Pollurile online sunt la moda. La atat de moda, incat unele site-uri au polluri zilnice (sau aproape zilnice). Desigur, dupa primele 365 de polluri, inspiratia tinde catre minus infinit, asa ca fiecare poll nou este stors amarnic si reciclat cu alte cuvinte. Sa zicem ca asta nu e buba cea mai mare, pana la urma nu conteaza foarte tare daca pollul e imbecil, neinspirat sau reciclat. Dar pollul de azi (si de ieri, ca nu l-au schimbat) de pe un agregator de stiri mi-a atras in mod deosebit atentia prin completa imbecilitate:

Cum treci peste plictiseala unei zile de munca?
  • Tinem sedinte si in parc
  • Avem un tintar (darts) in birou
  • Jucam hochei / fotbal cu mingi de hartie
  • Ne prefacem ca muncim si inchidem la timp fereastra de Messenger

De ce e complet si nu doar partial imbecil?

Pentru ca optiunile sunt limitate – de la sedintuirea in parc (adica plictiseala si inutilitate si vorbaraie la aer) pana la mimarea desavarsita a actului muncii.

Sedinta este prin definitie o chestie in cadrul careia iti vine sa-ti musti urechea de plictiseala. Arareori sedintele sunt constructive, in general sunt modul cel mai sigur in care pierzi timpul in care ai fi putut lucra sau… face orice altceva. Daca portezi sedinta in parc nu faci altceva decat sa inlocuiesti un loc plicticos cu alt loc plicticos. In birou vezi fereastra care da afara si cativa pereti cu tablouri corporate, in parc vezi mame cu copii si pensionari. Nimic interesant. Intelegeam formularea anti-plictiseala daca implica portarea sedintei la crashma, de exemplu.

Darts – in paranteza tintar sau invers – in birou. Pai darts nu e tot aia cu tintar. Tintar joaca pensionarii, si iar ajungem la parc. Boring. Darts… e o idee, dar insuficient exploatata…

Hochei si fotbal cu mingi de hartie. Classroom fun. Parca si vad o mana de corporatisti fugarind meeting reportul de dimineata, transformat in ceea ce trebuia sa fie inainte inca de sedinta – intr-un ghemotoc inutil de hartie.

Ne prefacem ca muncim, inspirati de celebrul si deja antologicul indemn al lui Dinescu revolutionarul: “Bah, fa-te ca muncesti!”. Intre timp, frecam menta pe messenger si ne rugam sa treaca dracului orele alea in care ar trebui sa producem ceva, pentru ca cineva le-a inchiriat de la noi, pe banii numiti salariu.

A cincea optiune a pollului nu exista, adica optiunea omului caruia ii place munca pe care o face, care nu are timp sa se plictiseasca la birou si care chiar nu percepe lucrul ca pe o pedeapsa, ci ca pe un mod in care face bani producand ceva care chiar ii ofera anumite satisfactii. Oare lipseste optiunea asta pentru ca nimeni dintre cei care lucreaza la alcatuirea pollurilor respective nu poate intelege conceptul de munca placuta? Oare lipseste pentru ca nu mai exista oameni care sa munceasca si sa le si placa ceea ce fac? Oare lipseste pentru ca ceva, in toata societatea noastra corporatisto-frecatoare-de-menta, lipseste?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: