Cum se fura banu public la romanica

Coruptia exista peste tot, indiferent de ce ar zice marii luptatori impotriva ei. Exista si in state, si in Europa, pentru ca indeplineste o functie (dpdv a functionalism-structuralismului, cine stie stie, cine nu intai sa de documenteze inainte sa comenteze neavizat). Ei bine, americanii au inventat niste canale de comunicare care au adus in zona economiei “albe” aceste sume, iar in Europa povestea functioneaza in principal prin plati catre fondurile de campanie ale partidelor.

Deci oricum o dam, exista interese economice si sume care se introc la decizionalii caree atribuie contracte, de la firme care le primesc. OK, curat murdar, imoral pana la Dumnezeu pt faptul ca se fura. Dar si acest furt poate fi de 2 feluri:

1. Stilul ceva mai curat, “occidental” – avem o suma, sa zicem 100 milioane Euro; oricine va prinde prin contracte cu statul aceasta suma, va face un profit frumos si ar fi dispus sa plateasca un comision.  Buuuun, avem suma, avem disponibilitatea castigatorilor sa “marce banu”. Autoritatea publica va cauta nevoile societatii, oricare ar fi ea – sosele, parcuri, borduri, canalizare etc – cauta firma care sa joace dupa reguli, sa faca si treaba corect si sa marce si 10%.Rezultatul? Comunitatea, societatea, cum vrei sa ii spui, a dat 100 de milioane pe o kestie de 90, deci a pierdut 10 milioane, dar s-a vazut pana la urma cu problema rezolvata, cu o mica suprataxa.

2. Stilul romanesc – avem aceeasi suma de 100 milioane; cautam prin ograda noastra politica niste firme “de incredere” care sa poata lua contractele, si sa marce banu. Buuuuuuun, si acum, in funtie de ce stiu sa faca firmele prietene, se stabileste si obiectul contractului. Cei 10 milioane ajung acolo unde trebuie, dar firma “prietena”, in loc sa faca totusi si ceva util, pentru care exista o nevoie reala in societate, face ceea ce stie.Rezultatul este ca societatea plateste 100 de milioane si primeste inapoi niste chestii de care nu are nevoie, ceea ce echivaleaza ci fix ZERO. Pe cifre, asta inseamna ca corputul roman, ca sa bage la buzunar 10 milioane, arunca pe geam 100 milioane, fara sa il intereseze pierderile celor care au si dat banii astia, oameni care i-au platit ca taxe si impozite ca sa primeasca ceva in loc. Morala acestui mod de lucru este ca “nu ma intereseaza cat pierd ceilalti, conteaza sa castig eu putin”

Modul asta de lucru nu numai ca este mult mai periculos decat coruptia la nivel inalt din occident, dar il gasim la toate nivelurile societatii – de la cel care schimba borduri cand de fapt avem nevoie de drumuri, la cel care a spart geamul unei masini ca sa fure un detector de radar (proprietarul a pierdut aprox 700 ron – detector + geam – iar hotul a castigat aprox 150, adica detector second hand, vandut la jumatate de pret).

Pericolul de care vorbeam consta in faptul ca atata vreme cat e la moda acest stil de a face bani / profit, evolutia societtii in ansamblu va fi foarte lenta, pentru ca fiecare individ va crea maxim de paguba celorlalti, pt propria bunastare, iar la nivelul intregii societati, toate aceste pagube se insumeaza.

Nu ma astept ca toate interactiunile sociale sa fie jocuri cu suma pozitiva, sau chiar cu castig de ambele parti; dar putin astept macar putin bun simt din partea politicianului roman, care face 1 leu din 10 pierduti de ceilalti. Iar o asemenea atitudine nu ar fi doar morala, ci ar putea fi si electorala, pt ca cu siguranta ar primi voturi daca ar si face ceva, ocazie cu care ar putea sa fure in continuare.

3. Studii de caz

Cam pompos spus, dar nu e departe

a. Parcul Romniceanu, sector 5, Cotroceni. 1 fantana = 100.000 euro, scari noi, inutile, chiar langa unele mai vechi, dar mult mai frunoase = Dumnezeu si Primarian stie cat; alei vopsite = tot cei doi numiti mai devreme stiu cat; sistem “inteligent” de irigatii = aidoma. Eu cred ca s-au aruncat vreo 300.000 euro pe bucatica aia de pamant, si asta inca acu vreo 4 ani; totusi, nici unul dintre oamenii din cotroceni pe care ii cunosc si care ar putea vizita parcul, nu au apreciat investitia, pentru ca NU ERA NEVOIE de ea! Pe cealalta parte, o pasarica mi-a povestit ca PSD-ul avea la vremea aia cel putin un fantanar de seama, care avea nevoie de lucrarea aia, ca si de multe altele similare, din tot bucurestiul.

Suma finala (estimatul meu personal) – vreo 300.000 euro aruncati din banii publici, pentru un casting personal de maxim 50.000 euro. Mai bine baga dracului mana, lua 50.000 si ne lasa in pace.

b. Bordurile – inca de acum vreo 4 ani, din campania electorala din 2004, imi amintesc bordurile, care se schimbau intr-o mare veselie, desi noi ne rupeam masinile prin gropi, pentru ca PSD-ul la vremea respectiva avea prieteni bordurari; bafta noastra (da numa pe jumate) ca PD / PDL a avut si prieteni asfaltari pe langa bordurari (care cred ca sunt aceeasi), ca altfel nu aveam nici acum drumuri cat de cat in bucurestu. Oricum, baietii plateau la borduri, in timp ce noi ne rupeam masinile in gropi, pentru ca aveau banii, trebuia sa isi ia spaga, asa ca tineau 10% si aruncau 90% pe borduri, ca sa bage manutza in sacul cu bani

c. Service-urile auto, in special alea de demult; intr-o vreme, pe cand aveam Dacia 1310 (botezata intr-un teribil misto “racheta albastra”), de fiecare data cand duceam masina in service, o scoteam cu alta belea. De fiecare data, eu plateam manoprea cat o plateam si mai o piesa noua, de regula dublu cat manopera. Presupun ca din manopera, profitul era de maxim 50% (ca deh, mai sunt si costuri intr-o afacere).

Bottom line-ul arata cam asa: la fiecare milion castigat de service eu cheltuiam 6 milioane. Dar asta nu-i interesa pe respectivii, ca doar ei isi faceau milionul, indiferent de pierderile mele “minore si colaterale”. Oricum de atunci am invatat sa nu mai am decat masina in garantie, pt ca nici nu ma pricep si nici nu am nervi sa ma implic prea tare, iar service-urile si acum dau tunuletze de acelasi tip: V, cand vei citi acest post, te rog sa comentezi si sa povestesti faca u cablul de masa, care ba era, ba nu era, ba era uzat.Yeeeeey!

d. Last but not least, Bucarest City Challenge. Oficialitatile ne povestesc cum e cu “imaginea bucurestiului”, cum ne aduce “in prim planul vietii sportive” samd; adevarul este ca niste baieti fac banu de acolo, si ii doare fix in pula de bucuresteanul blocat in trafic, de benzina consumata inutil, de nervi, de stres, de timpul pierdut in masina in loc de la munca sau la odihna, iar Viceprimarul PDL, Razvan Murgeanu, continuatorul “proiectelor” lui Videanu (eu unul le-as numi “smenuri”), ne explica ce castiguri financiare extraordinare are municipalitatea – de vreo 800.00 euro (sper ca am retinut bine, am auzit la realitatea tv: 250.000 intrati deja, inca 250.000 din 3% din publicitate, inca 300.000 din 2% din biletesi inca vreo 6-7 milioane care vor veni ca taxe si impozite locale – eu nu imi permit sa includ si ultimele 6-7 milioane, pt ca astea cred ca oricum s-ar fi platite, sunt cam indirecte si prea le-a pus la coada, dupa niste sume muuuult prea mici). Oricum, pe tema asta voi reveni cu un post dedicat.

2 Responses

 1. Se pare că acel „puțin bun simț” la care te aștepți tu de la politicianul român reprezintă prea mult față de cu cât e dispus el să ne trateze chiar si intr-un an electoral.

 2. Nu-mi plac legionarii, da’ or avut o propunere despre vot
  sa se faca pe bresle.
  Adeca ne adunam toti astia cu animalele, discutam si alegem pe unu’ care sa ne reprezinte mai departe.
  Voi, astia cu IT-u’, pe zone, va alegeti oamenii care sa va reprezinte mai sus.
  Si tot asa…
  Si inca o kestie.
  Alegatoru’ sa aibe o forma de control a alesilor si intre mandate.
  Si dac-ar pe bresle, s-ar putea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: