O analiza functionalista a religiei

Inainte de toate, trebuie sa recunosc ca nu am mai facut o kestie similara din facultate, asa ca e posibil sa im scape unele lucruri. Sper doar sa nu fie scapari prea grave.

Functionalismul spune ca orice fapt social exista pentru ca si atata vreme cat are o functie, pentru grupuri sociale si/sau pentru societate in general. De asemenea, un fapt social poate avea pe langa functiile declarate si functii latente (efecte pozitive negandite initial) sau disfunctii.

Acum sa catuam functiile religiei:

– pentru preoti functia este clara – imbogatire + statut social; probabil vor spune ca nu asta e misiunea lor, unii vor avea si dreptate, dar chiar si asa, tot functie ramane, eventual latenta
– pentru enoriasi, functia vizeaza in primul rand combaterea incertitudinilor multiple legate de propria viata – in loc sa fie pierdut in spatiu si timp, un graunte de nisip din univers care pateste tot felul de kestii (de ex calcat de masina pe plaja la costinesti), enoriasul este beneficiarul planului divin, care ii ghideaza intreaga viata; mai mult, va primi la final beneficiul suprem, adica nemurirea in paradis; tot acest scenariu este bineinteles mult mai usor de digerat decat un univers  in schimbare, in mare parte necunoscut, format din miliare de galaxii, fiecare cu miliarde de stele si de planete.
– pentru stat, functia este de control social – ori de cate ori poate apela la religie pentru a cere maselor de credinciosi sa actioneze intr-un anumit fel
– pentru extremisti, religia ofera argumentatia si scuza pentru toate atrocitatile comise
– tot pentru societate, a avut o perioada o functie morala + educativa; intr-o vreme cand codurile legale (penal, civic, fiscal samd) nu existau, invataturile religiei jucau rol de lege, pentru ca exista o nevoie in aceasta directie.
– din nou pentru societate, dupa caderea imperiului roman, biserica a jucat un rol de coagulare a cunostiintelor, in forma scrisa (un element de foarte mare importanta pentru progresul omenirii)
– pentru popi, in aceeasi perioada, functia era de putere si control
– pentru societate, coagulare statala, in baza similitudinilor religioase (dar si a altor similitudini)
– pentru societate, de aparare de agresiune, ca urmare a coagularii statale
– pentru cei cu identitate vaga, religia / biserica asigura identitate, un EGO suficient de demn pentru a trece prin viata

Ma opresc aici, fara sa acopar toate functiile religiei (sper totusi ca nu mi-a scapat nimic important) Sa vedem acum si disfunctiile:

– eliminarea unor membri ai societatii, disfunctie valabila exclusiv pentru resepctivii membrii si pentru familiile lor
– razboaie religioase
– razboaie pe granite de demarcatie religioasa, cu tenta nationalista
– INCHIZITIA
– indoctrinarea si conflictele care rezulta de aici
– ignorarea adevarului despre univers (fara efecte serioase asupra vietii de zi cu zi)

Momentul schimbarii. Cred ca incet incet functiile religiei incep sa fie acoperite de structuri laice. Cea mai importanta insa, de evitare a incertitudinii, ramane in continuare descoperita. Este destul de greu sa spui “sper ca exista Dmnezeu” in loc de “Cred ca exista Dumnezeiu, rai, pomul vietii samd”. Prin urmare, religiile ne vor parazita in continuare, oricat ne-am dori noi sa nu, si vor aduce cu ele si droaia de disfunctii, care ne displac tuturor.

In acleasi timp, religiile si bisericile vor ramane niste institutii cu rol virtual, pe care, cu ceva efort in zona educatiei, am putea sa le eradicam.

One Response

  1. Vreau sa am in lista de Y! messenger toti bloggerii rationali pe care ii stiu, deci da-mi te rog add pe ID-ul the_lucifer_principle

    Thanks 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: