Mai avem nevoie si de carne

Amestec de carne cu sorici si alte cacaturi by Scandia

Amestec de carne cu sorici si alte cacaturi by Scandia

Scandia Romania SA Sibiu produce o chestie teoretic comestibila pe care scrie mare “Carne de vita” in mai mult sau mai putin suc propriu, recte zama in care a fiert. Conserva are 300g si te astepti sa fi cumparat cam 200-250 de grame de carne de vita plusminus 50 de grame de grasime, tot de vita, cu apa si ceva sare.

Chestia costa, in functie de locul de unde o cumperi, intre ~8 RON si ~120 RON. Un kil de carne macra de manzat (vita ceva mai tanara, dar si asta depinde de magazin, am avut neplacerea sa cumpar odata o bucata de pulpa de manzat matusalemic si atzos care a fiert in 6 ore in Zepter) costa ca la vreo 16 RON. Sa zicem ca o fierbi si se “strange” la 500 g. Judeci ca dai cam aceiasi bani, plus ca oamenii aia au muncit sa fiarba jivina si au platit sa o bage in carcasa de metal, asa ca te apropii de raft, pui mana pe chestie cu gand s-o bagi in cos si obisnuinta te indeamna salvator sa te uiti ce dracu’ cumperi. Am cumparat-o anyway, ca eram curioasa cum arata la interior. In poza nu se vede bine, dar este un terci intarit, cu portiuni roz alternand cu portiuni griulii. Am sa incerc sa revin cu o poza mai buna.

Pe eticheta scrie discret asa:

Ingrediente: carne de vita (50%), sorici, proteina vegetala din soia, amidon de porumb, sare iodata, apa, condimente, conservant: nitrit de sodiu. Contine: proteina vegetala din soia.

Pai daca este acolo carne de vita 50%, inseamna ca obtii cam 100-125 de grame de care de vita “de lucru”, adica bucati cu grasime, zgarciuri si capete de os, ca am o banuiala ca muschiuletul macru ajunge in galantare la aia 16 RON, in stare cruda. Mai am o banuiala si ca ce se intoarce din galantar ca nu s-a cumparat la timp e bine fiert si bagat la conserve, ca sa nu se iroseasca nimic si vaca aia sa nu moara in van, plus ca fiecare gram trebuie vandut, ca Scandia Romana SA Sibiu trebuie sa iasa desigur pe plus cu vanzarile.

Daca urmatorul ingredient ca importanta este soriciul, pe care eu stiu ca o singura vita il are, si anume pasarea numita popular porc, atunci inseamna ca, pe langa carnea de lucru si cea reciclata, in compozitia minunatei chestii intra ceva care nu e vita si care este, in fapt, piele. Ce n-a ajuns, din pielea porcului, la productia de pingele si slana afumata artificial prin imersie in substante cu aroma de fum (a propos, asa se fac, mai nou, mezelurile afumate, prin imersie in substante cu aroma de fum, nu prin afumare), a ajuns intr-un mare malaxor unde s-a facut pasta si s-a amestecat cu resturile alea de vita.

Deci, pana aici, avem resturi de vita cu piele de porc. Bun. Mergem mai departe.

Daca pana aici am fost totusi in “realm“-ul carnii, intram in cel vegetal. Cat cuprinde. Adica proteina vegetala din soia (soia in sine nu e o vegetala rea, dar in cazul de fata e prelucrata si facuta pasta si vanduta pe post de carne de vita, ca tot mormaia romanul ca nu vrea salam cu soia, iata ca il are plenar si plateste pe el cat plateste pe carnea macra) si amidon de porumb. Amidonul este chestia alba care ramane in apa in care speli cartofii curatati inainte sa-i fierbi. Amidonul e chestia alba care face faina alba dupa ce, prin cernere, se obtine praful de calitate 000 (adica de trei ori nutritional nul) vandut fraierilor ca “Faina alba superioara”. Amidonul se gaseste in cereale, bineinteles si in porumb, si este un “umplutor de matz”, o bomba calorica similara cu zaharul, si este foarte, foarte ieftin. Este folosit ca sa “lege” chestii intre ele (carnea nu se “lipeste” cu soia fara acest liant si aspectul conservei ar fi sfarmicios) si, in plus, e satios si pacaleste burta infometata, care se satura ca dupa o masa completa cu carne.

Sare iodata, apa, condimente (nu stim de care!) folosite ca sa mai “ia” din gustul plat de soia si sa pacaleasca papila gustativa sa creada ca savureaza carne si nu altceva si conservantul pe care, in caz ca nu stiati, desi e nasol, il gasim si in carnea cruda “proaspata” din vitrinele frigorifice ale magazinelor, nitritul de sodiu, NaNO2, folosit ca sa pastreze culoarea si sa conserve, ca altfel carnea s-ar inverzi de varsta si de la expunerea la aer si s-ar strica. De asemenea, nitritul de sodiu impiedica bacteria care cauzeaza botulismul sa creasca in carnea expusa prea mult timp. A, si e cancerigen.

Excelent produs, domnilor de la Scandia Romania SA Sibiu, chestia asta contine 100-125 de grame de carne pe care n-ar manca-o altfel nimeni, piele de porc desi produsul ar fi trebuit sa fie integral de vaca, soia de care se plangea romanul ca nu o vrea in mezeluri, amidonul care ingrasa si creste glicemia, niste sare, un pic de apa, ceva condimente ca sa-i ia gustul rau si conservanti cancerigeni.

Prost sa fie ala care mai cumpara.

Advertisements

9 Responses

  1. Daca nu mai vrei sa cumperi conserve dubioase sau carne de bou batrin pe post de minzat, te duci frumos pe berzei si urci cam 100 de metri spre piata matache, pina cind pe mina dreapta dai de macelaria unui libanez. se cheama abu bacri (macelaria si probabil si arabul). cere-i carne de vita si sa ti-o puna in sos pentru macerat. iar cind maninci inalta osanale numelui celui de la care ai aflat 🙂

  2. Aoleu, da!!!!! Sa iei si pastrama de oaie si s-o faci la gratar. E cel mai bun lucru din lume!!!!

  3. Aferim!! Si am trecut prin fata de 1000 de ori! Ma duc!

  4. Operatiunea cur pansat.

  5. De ce cur pansat, mai, Mogre?

  6. Pai 50% carne + sorici + whatever nu iti suna a cur pansat? Mie da.

  7. Mie imi suna a escrocherie.

  8. Vand 10 capre (sterpe) pentru taiere Alexandria,pret 210 lei negociabil.
    Telefon 0769591024

  9. […] ce a avut de zis: Mogre on “Medicina” Isihast…costel on Mai avem nevoie si de car…Ionutzzzz on “Medicina” Isihast…DumneZERO (@dumnezer… on De ce sunt […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: