De ce nu imi plac intelectualii romani

In primul rand sa clarific situatia – nu imi plac de multa vreme si din multe motive; nu imi plac nici intelectualii, nici wannabees. In acelasi timp, cred ca m-as califica lejer la titlul de intelectual, avand 2 facultati socioumane la activ, dar “mi-am dat demisia” simbolic din aceasta calitate de multa vreme. Bineinteles ca conceptul de intelectual va cuprinde si wannabees, ca sa nu ma mai repet inutil

1. Aroganta

Intelectualilor nostri li se pare ca li se cuvine cam orice, ca ar trebui ca toata lumea sa le ridice osanale, lor si parerilor lor. Sa nu uitam atitudinea superioara cu care patapievici a raspuns unei intregi natii atunci cand a fost luat la intrebari, desi era in post public, finantat din bani publici, dar si cum altii au justificat cat au justificat, dupa care au ajuns la “handicapatule” sau la “daca platesti nu trebuie sa fii ascultat” (chiar pe acest blog)

Cred ca tot aici intra si o kestie care mi-a fost “vomitata” in fata – citez: “eu am scris 2 metri de carti”. Profesor universitar.

2. Socialismul

Intelectualul roman isi da cu parerea pe banii altora despre ce e mai bine, dar nu pune mana sa faca un ban. Sa reformulez: sa construiasca ceva durabil.

Cred ca 18 ani sunt suficienti sa demonstreze cate ceva. Eu cred ca un intelectual este cel care ar trebui sa INTELEAGA societatea, economia, politica, tehnologia inclusiv dintr-o perspectiva generala, perspectiva care ar trebui pusa la greu la lucru, pentru bunastarea si evolutia societatii in general. Majoritatea lor insa prefera sa ceara si sa paraziteze. “Intelighentia” romana a preferat insa sa ramana socialista, la fel ca multi alti intelectuali din lumea “libera” (Franta), care in loc sa se bucure si sa foloseasca libertatea lor (asigurata oricum de altii), le reprosau confratilor din URSS ca nu se lupta din interiorul sistemului.

3. Mizeria morala/intelectuala extrema

Marii intelectuali de azi, sunt in majoritatea lor mari sugatori de fonduri si de alte kestii dinainte de revolutie. Multi dintre ei, absolventi de institutii pe care imi permit sa le consider malefice, precum “Stefan Gheorghiu”, s-au “reinventat” ca mari crestini sau mari protestanti, sau profesori universitari care si in prezent conduc “doctorate” si “masterate” samd, de obicei ale unor persoane la fel de nesemnificative ca si ei. In schimb isi acorda reciproc titluri de doctori, profesori si orice alte distinctii pe care le au la indemana.

4. Lasitatea

Desi eram cam tanar la revolutie, imi amintesc si cand strigau cei de la IMGB “moarte intelectualilor” si de speranta celor care nu erau “prieteni” cu Iliescu in acesti intelectuali. I-am vazut cum au disparut toti ca potarnichile, cum s-au declarat “invinsi de securisti”.

Imi amintesc insa de Ungaria, 1956, unde revolutia a inceput in buna parte datorita intelectualilor socialisti, implicati in sistem, care au tot discutat despre socialism pana l-au desfiintat teoretic.

Si imi amintesc de singurele trei opozitii la comunism in romanica – unii erau partizanii, de obicei tarani, prin anii 50, altii au fost minerii din Valea Jiului in 1977, iar altii au fost muncitorii din 1987 din Brasov. Unde sunt insa intelectualii?

5. Ipocrizia

Desi socialisti pe fata, pe la spate se lupta cu inversunare pentru fonduri, in cea mai mare parte de la stat, fonduri care sa le asigure foamea care le-a urlat multa vreme in stomac. Si participa la lupte disperate pentru putere in facultati si universitati – adica exact acolo unde s-au asigurat ca vor candida doar ei.

Parerea mea.

Advertisements

4 Responses

 1. Foarte adevarat.
  “eu am scris 2 metri de carti”-asta imi aduce aminte de o manea “am trei metri cubi de bani”

 2. well, poate fi in unele situatii cam acelasi lucru

 3. la nr 5 nu e nici o contradictie, chiar asta e esenta socialismului,
  cheltuirea banilor altora.

  vezi si:
  http://www.aynrandlexicon.com/lexicon/socialism.html

 4. […] ca nu intelegi mirabolanta lor arta cu pule – cam asa ceva zicea chiar Patapievici. Pai decat asa intelectuali, mai bine taran, e mult mai […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: