Solutii romanesti – obliga-l pe Gigi sa plateasca pentru Gogu

Gogu este un roman prost, needucat si puturos, de vreo 40 de anisori. Are o nevasta cu fundul cat Loganul (are si Logan, sau poate o sa aiba la anu’) si vreo doi plozi de vreo 6 si 8 ani. E ala din reclama la Adria. Sau din reclama la tuica (sau coniacul?) nushdecare. El isi cumpara aragaz, frigider si masina de spalat cu credit de la banca si plateste la ele doi ani sau trei, dublu. Intre timp, are acasa un Metallica prafuit, un Fram de la mama lui (mama Framului, pentru ca in fapt Framul e de la bunica) si un Albalux 12, pe care le tine pe balcon. Toate trei folosesc la adunatul prafului si stocarea borcanelor cu zacusca si cu castraveti. Pe Albalux troneaza butoiul de varza. Si un ghiveci cu muscate uscative. Mai are si vreo patru sau cinci aparate de radio vechi, un Ric pe care i l-a facut ta-su cadou de Premiul I in urma cu 30 de ani, un Elcrom, un Telecolor, un “Samyo” care agata casete si dracu’l mai stie ce mai are. Toate stocate prin ungherele casei. Gogu a avut un mixer, dar l-a aruncat la pubela zilele trecute, din greseala. A regretat la o ora dupa, dar trecusera gunoierii si nu l-a mai gasit.

Gigi este vanzator de electrocasnice si se zbate sa faca oferte promotionale, sa vanda cat mai multe Boschuri, Aristoane, Electroluxuri, Zanussiuri, Gorenjeuri, eLGiuri, Daewoouri, AEGheuri, Privileguri si asa mai departe, la pret mic sau ma rog, la pretul la care Gogu sa se scarpine in scafarlie si sa decida ca isi mai permite un credit ca sa si le cumpere.

Pe Gogu il doare-n pula de incalzirea globala, de ecologie, de aerul pe care il respira. El oricum nu are nevoie decat de potol si petrol, pardon benzina, pentru raciul din parcare. Nu din parcare, din fata blocului, da’ e parcarea lu’ Gogu acolo. Gogu se duce numai la piata si in vacanta si la chioscul din colt cu masina iar potol face nevasta cu toate sculele de scule luate pe credit, asa ca Gogu e asigurat.

Gogu e persoana fizica.

Gigi e persoana juridica. El e mai rau decat persoana fizica, pentru ca de la el statul ia de trei ori mai mult si ii pune de 10 ori mai multe bete in roate. Pe el statul il cauta si-n cur si-l obliga la ce vrea el. De exemplu, sa colecteze 20% din calabalacul prafuit si nefunctional stocat in gospodaria lui Gogu. Dar am stabilit ca pe Gogu il doare in pula. Gogu nu vrea sa dea deseurile afara din casa. Nici nu vrea si i se si rupe. Cum sa renunti la un modus vivendi asa, pe gratis? Gogu prefera sa auda cum se zobeste mixerul, dupa ce ii face vant in ghena, de peretii tulumbei, pana jos. Gogu n-o sa care pe scari in jos catai Framul (unde mai pui ca nu mai are nevasta-sa unde sa cladeasca borcanele cu ale gurii), cu atat mai putin sa se urce in raciul ala de masina cu Framul in portbagaj si sa-l depuna la Gigi in curte. Decat daca Gigi ii da pe asta ceva.

Pana acum, Gigi putea face promotii – “Ada Framu’ vechi si iti dam Arcticul nou cu o reducere de 50 RON”, de exemplu. Si venea Gogu repede sa nu piarda chilipirul! Dar acum… Gogu are deja 10 credite pe care abia le duce si casa ii e ticsita de electrocasnice noi. Pe Gogu nu-l mai tenteaza ofertele lui Gigi. Cel mult se enerveaza ca promotia nu a aparut inainte sa-si fi luat el frigider nou. Si nu se duce sa duca Framul la centrul de colectare al lui Gigi. Iar Gigi e obligat sa adune 20% din deseurile electrocasnice ale lui Gogu. Ce sa faca Gigi sa nu fe penalizat de stat? Sa vina la Gogu acasa si sa strige la usa “Fiareee veeechi?” Sa-i plateasca lui Gogu ceva pe Framul ala? Sa intre cu forta la Gogu in casa si sa-i smulga Framul?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: