Planul B

Din Libertatea de azi aflam ca Patriarhia a decis sa instituie “Scoala de duminica”, unde parintii habotnici, care nu stiu cum sa profite de weekend impreuna cu odraslele, mergand de exemplu la un picnic, inaltand un zmeu sau construind un teatru de papusi pictat din cutia de la monitor si cateva carpe, isi pot duce copiii spre sigura si permanenta spalare pe creier. Tot din mini-articolul de patru randuri aflam ca “Scoala de duminica” nu este gandita sa inlocuiasca orele de indoctrinare religie care se desfasoara in prezent in mod abuziv in scolile statului laic roman, ci ca o completare “fireasca” la acestea, urmand ca zisele “cursuri” sa aiba chiar si o programa “adaptata varstei si capacitatii de intelegere a elevilor“. Desigur, intrucat este necesar un specialist chiar si pentru a “preda” pilde biblice in care violul, crima si nedreptatea sa capete intorsaturi de inalta morala, cursurile scolii de duminica vor fi coordonate de un popa.

Acum, ma intreb… nu le ajungea popoilor ca se face religie in scoli? Sau simt ca parintii normali la cap, indiferent ca-s crediciosi, atei, agostici sau apartin sau nu de vreo confesiune anume, se vor opune totusi, la un moment dat, in mod eficient, abuzului impotriva mintilor in crestere si atat de usor influentabile ale copiilor lor?

Sa fie “Scoala de duminica” planul B al Bisericii Ortodoxe Romane?

In alta ordine de idei, o “scoala de duminica” unde ortodocsii (si simpatizantii ritului ortodox) sa-si duca progeniturile daca vor, fara a fi constransi, in cadrul mistic dorit de ei, nu in cadrul unei institutii de stat, stat care este secular prin constitutie, mi se pare absolut ok. Este o initiativa chiar binevenita.

Si da, chiar daca nu au gandit-o asa, sper sa ajunga sa inlocuiasca, in niciun caz sa completeze, abuzul reprezentat de orele de religie predate in scoli. Iar orele de religie sa fie eventual inlocuite cu ore de istorie a religiilor, predate de un filosof eventual, in niciun caz de un popa, in care copiii sa invete mecanismele religiilor, istoria, istoria comparata, toleranta fata de alte culte, diferenta intre dogma religioasa si legislatia laica si asa mai departe.

Popilor, hai, faceti din planul B… planul A.

Advertisements

One Response

  1. Somnul ratiunii naste monstri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: