De ce functioneaza feng-shui-ul (1.1) – Filosofia – Elementele

Lasati la o parte carticelele stimabilei Lillian Too si ce alte vraji se mai gasesc prin librarii si internet. Uitati de ele si haideti sa incercam sa aflam ce are feng-shui-ul atat de special incat functioneaza. Nu, nu este vorba de mumbo-jumbo sau de esoterisme, energii la modul propriu si altele asemenea. Este vorba despre un pic de filosofie, o doza de bun simt, o lingurita de simt estetic si o gramada de placebo.

Sa le luam pe rand.

Filosofia Feng-shui

Chinezii au o istorie atat de veche incat multe elemente ale traditiilor si credintelor lor au ramas aproape intacte pana in prezent. Oamenii astia cu ochisori oblici si piele galbuie au studiat chestii. Desigur, ceea ce au inregistrat cu privire la studiile lor este destul de greu de descifrat complet astazi, plus ca, inerent, contine erori datorate faptului ca civilizatia lor nu cunoscuse informatiile si descoperirile lumii pe care o cunoastem astazi. In masura in care tinem cont de empiric, de momentele in timp in care a aparut feng-shui si de limitarile perioadelor respective, putem sa trecem dincolo de misticism si sa judecam fengshui-ul cu alti ochi. Adica, filosofic.

Cele cinci elemente

Chinezii cred(eau) ca lumea pamanteasca se bazeaza pe cinci elemente – lemn, foc, metal, apa, pamant. Astea erau elementele pe care au reusit sa le identifice in mediul lor si, in fapt, din aceste elemente, cel putin la nivel simplist, deriva orice alt material cunoscut. A fost lesne pentru ei sa observe ca intre aceste elemente exista in natura o oarecare armonie. Ganditi-va la un colt de natura salbatic – avem pamantul in care se gaseste metalul, pe care creste lemnul copacilor, langa un curs de apa si totul este inconjurat de aer. Filosofia chinezeasca a echilibrului elementelor e destul de simpla – ne simtim cel mai bine intr-un mediu care imbina in mod armonios toate elementele. Gandind un pic ca un vechi chinez, sa ne imaginam cum ar fi sa stam intr-o casa din piatra, in care patul sa fie din piatra, chiuveta sa fie din piatra, la robinet sa curga nisip… si sa nu avem aer? Ar fi nu doar incomod, dar si total impotriva vietii. Prin urmare, chinezul s-a gandit ca cel mai bine pentru om e sa isi alcatuiasca un habitat care sa imbine in mod echilibrat toate elementele pe care le-a putut identifica in natura. Lemn, foc, metal, apa, pamant.

Ciclul elementelor

Chinezul pus pe studiul naturii a mai descoperit ceva – cele 5 elemente au o relatie ciclica. Cum creste lemnul? Cu apa. Cum stingi focul? Cu apa. Ce distruge lemnul? Focul. Focul e distrus de lemn? Nu, se intampla exact invers. Si tot asa. Atat observatia directa cat si un pic de filosifie l-au ajutat pe chinez sa faca o rotita logica din cele cinci elemente de baza. Astfel, el a tras de exemplu concluzia ca in locul unde isi face focul pentru a-si pregati de mancare ar fi bine sa nu tina si un vas cu apa, ca s-ar putea sa dea peste el si sa-l stinga fix cand ii e lumea mai draga si friptura mai aproape de a fi facuta. De aici pana la o intreaga filosofie a aranjarii optime a elementelor in gospodarie nu a fost un pas prea mare.

Principiile Yin si Yang

Chinezul nostru era probabil barbat – de obicei barbatii isi ocupa timpul cu studiul a ceea ce ii inconjoara (imi pare rau pentru femei, dar asta cam asa e, poate si pentru ca barbatii nu trebuie sa gateasca si sa faca curat si sa stearga plozii la fund). Barbat fiind, avea langa el o femeie (sau mai multe). Si a observat diferente.

Va urma

Advertisements

3 Responses

  1. 1. Cand va urma? 🙂
    2. Zi si mie cartile alea reliable, non-mubojumbo de Feng Shui … ;;)

  2. mmm… am sa-ti trimit una pe mail. in general, stay away from lillian too 🙂

  3. […] Comments Mihai G on Cristi NeaGoe MINTE cu ne…Messa on De ce functioneaza feng-shui-u…madeinbukarest on De ce functioneaza feng-shui-u…Messa on Vai, ce rusine! Romstal a […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: