Savantu vs. DemaGogu

Motto: Evul mediu nu s-a terminat inca

Am vazut azi la Fabrica, pe Realitatea TV, o discutie care m-a contrariat foarte serios. E vorba de o discutie pe tema Large Hadron Collider, aducatorul noii apocalipse. Invitati erau Senatorul Marius Marinescu (aka DemaGogu’) si Andrei Dorobantu (Savantu’)

In timp ce Savantu s-a comportat mai mult decat decent, explicand de ce si cum scenariul apocaliptic nu e fezabil, ce inseamna o gaura neagra samd, DemaGogu facea ce stia el mai bine – batea campii, fara gratie, acuzand ba una, ba alta.

Sincer sa fiu, daca nu m-ar fi ingrijorat atitudinea lui, m-as fi tavalit pe jos de ras.

Intai partea FUN. Acest distins domn, DemaGogu’, a scos o caruta de perle a la Caragiale, prea multe sa le tin minte pe toate. Am reusit insa sa retin doua, dintre cele mai tari

– reclamand ca CERN este finantat din bani publici, inclusiv din bugetul Romaniei, zicea (citez din memorie): “Ce ne trebuie noua sa baga banii in asta? Mai bine ii bagam in cercetare!” – Alooooooo, Earth to DemaGogu: asta ESTE cercetare, mai exact CERCETARE FUNDAMENTALA!

– la un moment dat, o da oarecum cotita, afirmand “Sunt de acord sa se faca si asemenea experimente, dar sa se faca in laborator!” – Earth to DemaGogu din nou: LHC ESTE un LABORATOR, numai ca este unul FOARTE MARE!

– la un moment dat, Savantu citeaza din Stephen Hawking care explica de ce experimentul este sigur, la care DemaGogu, care prin reactiile lui arata clar ca habar nu are cine este Stephen Hawking, tranteste un raspuns cam asa: “pai e normal sa spuna ca este ok, pentru ca din asta traieste” (adica daca ar disparea CERN, S. Hawking ar ramane pe drumuri or smth). Nici macar atunci cand Savantu i-a spus ca Hawking ocupa aceeasi pozitie pe care a ocupat-o Newton la Cambridge, DemaGogu nu a fost impresionat. De fapt am senzatia ca habar nu avea cine a fost Newton.

OK, de aici vine partea serioasa si trista. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa stii cine este Hawking ca sa fii Senator (desi nu strica). Dar daca incepi sa prerorezi pe teme legate de fizica atomica, ar cam fi cazul sa stii, altfel esti un biet DemaGogu.

Trist mai e si faptul ca desi este vorba de stiinta, de cunoastere, DemaGogu si-a permis sa intrebe cui foloseste, cu ce ne ajuta, sa afirme ca noi nu avem nevoie de asta, sa acuze fizicenii ca “se joaca de-a Dumnezeu” si sa se intrebe in ce calitate isi permit asa ceva.

Nu a adus un singur argument in favoarea ipotezei ca acolo s-ar putea intampla ceva catastrofal. Dar s-a grabit sa exploateze spaima ancestrala a oamenilor fata de necunoscut si fata de stiinta “magica” a celor care o stapanesc.

Chit ca in romanika se poate intampla cam orice, uita ca fix la asta, in secolul XXI, nu ma asteptam.

Parerea mea.

Later Edit: Special pentru tov DemaGogu’ – tot de la CERN ne vine si HTML (HyperText Markup Language) si HTTP (HyperText Transfer Protocol), adica ceea ce a “transformat” Internetul in WWW.

LE2: Codrin Stefanescu, PC – “ca orice cetatean al planetei, cand e vorba de experimente nucleare, sunt speriat, ca orice alt om”; eu cred ca frica este reactia aproape animaliza la necunoscut, iar CS, dupa cum chiar el a recunoscut in alta emisiune “nu ma pricep deloc la fizica, habar n-am”. Omul, in schimb, ar trebui sa invete sa isi controleze incertitudinile, sa le accepte si sa le proceseze ca atare. Sau oare o fi fost tot demagogie? Neeeeeeeee, nu face PC-u asa ceva.

Advertisements

2 Responses

  1. eh, lasa ca le iese de o emisiune la Antena… Sunt curios ce zice laptopu’ lui Stan 🙂

    BTW, Mogre, uite ce porcarii fac astia pe banii tai. Arunca
    lumea in aer :))

  2. Au! Bai, ma doare burta de ras!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: