Jurnalismu lu peste – prezentarea Large Hadron Collider

Evident toate televiziunile de stiri sunt preocupate la maxim de Large Hadron Collider, nostradamus si sfarsitul lumii. Cu aceasta ocazie, reusesc sa de in mod plenar cu oistea in gard. Iata 2 exemple:

iRealitatea TV facu aseara o emisiunea pe tema LHC / apocalipsa, binainteles cu invitati si cu Razvan Dumitrescu pe post de moderator. Invitatii erau 3 la numar:

 • Marius Marinescu (aka DemaGogu’) – Senator PC
 • Alex Balasescu – Antropolog
 • o tanti care nu stiu cum se numeste – Astrolog

Despre ce vorbeau oamenii astia trei + moderatorul? Despre Large Hadron Collider si urmarile posibile ale acestui experiment de FIZICA! Ce pregatiri aveau respectivii? Politician, Antropolog si Astrolog. Asa ca au analizat LHC-ul din perspectiva demagogica, din perspectiva astrologica dar si din perspectiva versurilor lui Nostradamus. Cam cum ai pune o maimutza sa piloteze o naveta spatiala. Singurul de acolo care avea totusi oaresce legatura cu povestea era Balasescu, care saracu incerca sa ne explice ce rol joaca stiinta in cultura umana in prezent si cum ne raportam la stiinta si la experimentu cu pricina si alte kestii dinastea destepte, pe care totusi nu prea reusea sa le duca la bun sfarsit multumita intreruperilor lui DemaGogu’

Totusi, un fizician de ce nu aveau si ei acolo in studio? Ca daca tot vor sa acopere echilibrat subiectul, poate le trebuia si un specialist in subiectul cu pricina, nu doar cititori in stele, demagogi si specialisti in cu totul altceva.

Cazul 2: Antena3, acuma dimineata au program special dedicat lui nenea Large Hadron Collider. La un moment dat, straduindu-se sa exploateze “stiintific” tema cu pricina, il suna si pe marele chimist pensionat german Otto Rossler, cel care a dat in judecata LHC-ul la CEDO si a pierdut. Iar marele jurnalist habar-n-am-cum-il-cheama care modera emisiunea, il intreaba 2-3 chestii, dar rateaza plenar sa il intrebe totusi CARE ESTE PROBLEMA DE SIGURANTA PE CARE AR FI DESCOPERIT-O. Concluzioneaza totusi jurnalistul – “iata, am vazut si o opinie contrara” (citat din memorie).

Pai care opinie mancatzash? ce zicea ala? DE CE nu ar fi sigur LHC-ul? Adica ca jurnalist nu intrebi si DE CE? Doar ce parere are? Nu conteaza chiar deloc pe ce se bazeaza parere lu chimistu? Mai ales ca nu e politica, ci stiinta, si chiar si in politica intrebi pe ce se fundamenteaza o opinie sau alta.

Probabil pe habar-n-am-cum-il-cheama il depaseau explicatiile lu “marele chimist german”, dar poate suntem si cativa care intelegem ceva mai mult decat el.

Aaaaa, era sa uit. Ghici cine era prezent si relua prostia cu “sa se faca in laborator?”. DemaGogu. Dap, FIX el, nelipsit.

Of, of, of, of, of si vai de noi.

Parere mea.

PS: Totusi, Antena 3 a produs si un talkshow la Facultatea de Fizica de la Magurele cu niste oameni care stiau foarte bine ce vorbesc si ma simt nevoit sa specific si asta, pentru corectitudine.

Advertisements

9 Responses

 1. cel mai bine ar fi sa difuzeze toti chestia asta, pina la terminarea experimentului. Sa stea cerbii sa se uite-n ecran cu ochii umezi de spaima dar cu speranta in suflet:
  http://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/

 2. Ce dracu tot cheama lumea astrologi? Pula mea, ca si cum ai chema bolnavi de Sindrom Down. Cam acolo e nivelu’

 3. Nenea cel gras si cu chelie de la PC (?) care a tot a aparut pe iRealitatea nu e doar ignorant, dar e si agresiv in prostia lui. S-a aruncat in public cu protestul impotriva experimentului (care experiment domnu’?), l-a luat pe NU in brate si nu-l mai lasa nici sa-l pici cu ceara. Oare pe 21 octombrie, cand e programat primul experiment stiintific la LHC CERN o sa-si mai aduca aminte sa protesteze? Sa-i dam un telefon sa-i aducem aminte in dimineata cu pricina?

 4. Ce pregatiri aveau respectivii? Politician, Antropolog si Astrolog.

  Mă îndoiesc că trebuie să ai o pregătire anume ca să te faci Astrolog…

 5. Da, ai dreptate; mai bine scriam “specializari” desi tot putin aiurea e; aveam in cap pregatirea ca fizician.

 6. […] asa nu mai ia nimeni nimic? Cum, ma, sa creasca de 5 ori productia stiintifica, daca la tembelizor isi da cu parerea despre experimentul Large Hadron Collider o nulitate cu ochi, adica senatorul Marius Marinescu PC Bideu Maidanezlover […]

 7. […] De la LHC incoace am inceput sa observ ca presa tot prezice sfarsitul lumii. Asa ca, tot de atunci, eu tot prezic sfarsitul presei. […]

 8. […] mai aud acuma pe CTP ca cica sa nu mai aruncam cu gunoi in meseria de gazetar. (vezi aici aici si aici) Pe […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: