Protest impotriva indoctrinarii religioase in scolile din Romania

A fost astazi, intre 14:10 si 14:40 – organizat de Asociatia Umanista Romana. Cateva imagini:

Protest impotriva indoctrinarii religioase in scolile romanesti

Protest impotriva indoctrinarii religioase in scolile romanesti. (Tricoul cu portretul lui Charles Darwin exprima opozitia fata de faptul ca in manualele de biologie NU mai exista teoria lui Darwin cu privire la evolutia speciilor; in plus, un manual de religie ortodox prezinta teoria in cauza ca fiind falsa, prezentand ca adevarata crearea lumii, de catre Dumnezeu, in... fix 7 zile, cu specii cu tot, Pamantul si plantele aparand inaintea soarelui etc).

STOP indoctrinarii religioase in scolile din Romania!

STOP indoctrinarii religioase in scolile din Romania!

Remus Cernea arata lectia de morala din manualul de religie pentru clasa I - sa nu te inchini e fapta rea, sa faci o fapta rea se pedepseste - cum? Te calca masina!

Remus Cernea arata lectia de morala din manualul de religie pentru clasa I - sa nu te inchini e fapta rea, sa faci o fapta rea se pedepseste - cum? Te calca masina! (Alaturi este punerea in scena, simbolica, a ilustratiei din manualul de Religie - unul dintre voluntarii Asociatiei Umaniste Romane este "mort" pe capota unei masini, exact ca in imaginea din manual)

Socant? DA. Imaginea din manualul de religie este identica. Cu asa ceva sunt amenintati copiii nostri la ora de religie, daca profesorul preda dupa manualul aprobat de MECT.

Socant? DA. Imaginea din manualul de religie este identica. (Mai putin mesajul si tricoul, desigur... desi pentru un astfel de protest Dumnezeu ar trebui sa trimita fulgere, daca ar fi sa luam de bune lectiile din manualele de religie ale cultului ortodox din Romania). Cu asa ceva sunt amenintati copiii nostri la ora de religie, daca profesorul preda dupa manualul aprobat de MECT.

DA educatiei, culturii si stiintei. NU indoctrinarii religioase in scoli!

DA educatiei, culturii si stiintei. NU indoctrinarii religioase in scoli!

Advertisements

23 Responses

 1. Pe mine nu m-aţi prins în poze? Sunt ăla mare şi urât…

 2. […] întreb câteodată ca prostu’, câtă treabă să (n-)ai să te duci la un protest la ora 2 într-o zi […]

 3. bravo lor, e un val mic dar poate se face tsunami

 4. Imi pare rau ca n-am putut ajunge, din motive de facut pe doica la BB proaspat; bravo voua!
  Ar trebui sa gasim si alte forme de protest, care sa atraga atentia asupra izgonirii/negarii stiintei, practicata de sistemul nostru de invatamant, la instigarea bisericii ortodoxe.
  Eu o sa le comand alor mei copii ceva tricouri in acest sens, pentru purtat la scoala, ma gandesc inca, ce si cum sa fie. :-))))

 5. Ma oftic ca pe gandul apare mare nana, si eu calcat de masina….. nu ma vad :)) 😀

 6. Aiurea, mai bine ati pune mana sa cititi din Biblie decat sa vorbiti numa prostii, si sa iesiti in strada. Fiinta umana fara Dumnezeu este Dezgustatoare, Chiar si Dumnezeu apreciaza stiinta si intelepciunea, sunt rupte din Divinitate, si estevorba de adevarata intelepciune nu de ce credeti voi. In Biblie scrie ca vor fi razvratiti degenul vostru, si acesta este unul din semnele Sfarsitului Lumii. O sa regretati amarnic mai tarziu, pentru alegeriile pe care le-ati facut. Fara Dumnezeu nimik nu are logica, cum s crezi ca ai aparut dintr-o piatra ?

 7. Dar tu cum poti sa crezi ca a suflat careva peste pamant si a aparut adam si ca femeia a fost facuta dintr-o coasta?

  Cat despre Biblie, pai pasarica, tocma’ ce recitesc la ea si zau ca aberatii mai mari rar gasesti. Seria Saw e cumintica, pe langa ce gasesti in Cartea Cartilor. Sange, incest, moarte, genocid, complot, ura, razbunare, jertfe, suferinta, durere, misoginism… oribil.

  Iar eu cred ca fiinta umana fara inteligenta e dezgustatoare.

 8. Catre acest “cineva” care nu are nici macar curajul sa-si lase numele. Ce fel de persoana e cea care scrie scrisori sub anonimat?

  Dumnezeu nu apreciaza stiinta si intelepciunea iar dovada este ca sub influenta bibliei atatia oameni de stiinta au fost arsi pe rug in decursul istoriei.
  I Corinteni 1:19 “Caci scris este: Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o”

 9. Felix, am completat citatul din Corinteni, se salvase trunchiat.

 10. Messa, mie imi place sa vorbesc cu citate din biblie :). Intra pe forum http://forum.secularhumanism.ro si citeste “Taxe pentru biserici”

 11. Eu cred ca nu e vorba de indoctrinare. Parintii pot face o alegere (sub forma unei crereri scrise) prin care elevul sa nu fie obligat sa asiste la ora de religie 🙂
  Desi cred ca religia e un lucru bun!!

 12. Este indoctrinare datorita modului in care este predata – subiectiv si ca adevar absolut, negand chiar si stiinta si prezentand lucruri normale ca fiind pacate (dormitul tarziu in weekend, lipsa obiceiului de a face cruce prin fata lacaselor de cult, sexul inainte sau in afara casatoriei etc.).

  Parintii pot face o alegere dar majoritatea nu au fost anuntati ca au aceasta posibilitate – s-a mers pe burta.

  Religia este un lucru bun in familie si in biserica, NU la scoala.

 13. Cred ca in scoli cel mai bine s-ar face nu o religie propriu-zisa, ci ore de discutie pe tema religiozitatii(bineinteles, ma refer la copii din gimnaziu si liceu, care sunt perfect constienti de alegerile pe care le fac). Astfel, copiii pot afla mai multe despre alte religii decat a lor si vor invata sa nu mai faca discriminari pe tema aceasta. De exemplu, la noi(sunt la liceu), desi se preda tema propriu-zisa de religie, mereu ramane timp pt a pune intrebari legate de religie, legate de aspecte neintelese ale Bibliei, Coranului etc. Mi se pare mai interesant asa 😀

 14. Lucrez in invatamant si vreau sa va aduc la cunostinta (pentru ca nu multa lume stie) ca elevii pot renunta (in mod legal) obiectul “religie” caz in care sunt pusi sa aleaga in locul acestui obiect un optional .
  Sunt de acord ca elevii trebuie sa aiba dreptul de a alege in ce sa creada sau daca sa creada, dar asta o pot face abia dupa ce au toate “datele” necesare (notiuni minime despre fiecare religie in parte)…
  Dupa parerea mea ar fi de preferat ca obiectul religie, daca totusi exista in scoli, sa cuprinda notiuni de istoria religiilor caz in care nu ar mai fi nevoie de separarea la ora a elevilor in ortodocsi si catolici.
  Oricum sistemul de invatamant va suferi schimbari majore in urmatorii ani pentru ca in forma actuala nu are nici o sansa de a mai functiona…

 15. Zeu străin

  Nu vă-nchinaţi la acel zeu,
  la efemera-i mântuire.
  El n-a salvat poporul său.
  Cum te va mântui pe tine?

  Tânjeam să trăim-n fericire,
  el ne-a făcut sângele greu.
  A adus sabia-n omenire.
  E-acesta fiul lui Dumnezeu?

  Să alungăm frica de năluci,
  natura ne e Dumnezeul viu.
  Salvarea noastră este aici
  nu-n cel ce vine din pustiu.

  Priviţi istoria ce-a urmat
  din vrajba cu poporul său,
  dâra de sânge ce-a lăsat
  cel ce-i crezut că-i Dumnezeu.

  În venerarea credincioşilor,
  an după an el se “renaşte”.
  Sângele curge-n măcelul mieilor,
  când e uscat sunt “sfinte” moaşte.

  De ce grupările creştine
  Trăiesc continuă învrăjbire?
  E răul ce le întreţine.
  “Salvarea” le e rătăcire.

  Dar zeul nostru e pe stânci,
  nu-i este foame şi nici sete.
  Nimeni nu-l poate răstigni,
  are picioarele în pietre.

  Ne-aţi luat altarele de foc,
  pe ele biserici înălţând.
  De-atunci nu mai avem noroc,
  sângerăm cu omul sângerând.

  N-avem nimica cu Avram
  şi zeul lui ce sânge cere.
  Căci venerăm izvor şi ram.
  Ele ne-or duce la-nviere.

  Cuţitul lui Avram străin ne este,
  să creadă alţii c-aduce mântuire.
  La noi mioara ne vorbeşte,
  Treimea sfântă? Flori, ape şi iubire.

  Noi credem în sânziana cântând,
  în glasu-i ce ne mângâie-n noapte,
  ascultăm pădurea, un râu susurând.
  “Iubire!” zâna ne spune în şoapte.

 16. Nu vrem religie în şcoli

  Când ne vom trezi-n lumină?
  Când uităm eterna vină,
  că din păcat ne-am născut
  şi suntem un chip de lut?

  Dumnezeu ne vrea-n iubire
  nu-n eternă pătimire,
  ca să ducem cruci cu sânge
  pe stafie a tot plânge.

  Elev sărman orbit de cruce,
  salvare nici că-ţi va aduce.
  Te-i închina la-nsângerat,
  de mâna lui Satan eşti luat.

  În Biblie ne-aţi vârât capul,
  ca să ne intre-n minte dracul.
  Credeţi c-o să aveţi noroc?
  La crucea voastră vom da foc!

  Ce va urma de-acum-nainte?
  cum ne-oţi mai mutila la minte?
  Şi după popii de doi bani,
  ne-oţi da şi pastori şi imami?

 17. Hmm. Ar trebui sa fiti multumiti ca se preda RELIGIE in scoli. De ce?

  Vreo 60-70% din populatia tarii consta din copii de golani / smenari / bisnitari / oameni total lipsiti de civilizatie. Oamenii astia NU stiu sa le dea copiilor lor o educatie, de genul: sa nu furi, sa nu dai la cap, etc, etc.

  Poate ca daca se face religia in scoli, obligatoriu, o parte din copiii astia de retardati se mai civilizeaza si ei … macar de frica de Dumnezeu daca nu de altceva. Si poate vor fi mai civilizati decit parintii.

  Eu prefer ca Riciu Agariciu, copil de semi-interlop, sa fie bine indoctrinat cu religie, si sa aiba o retinere in a-mi da in cap, decit sa fie de capul lui, sa continue obiceiurile parintilor.

  Asa ca .. in loc sa protestati impotriva religiei, raspinditi-o!

 18. Hai sictir! Daca tu preferi sa ramai retard pt ca / ca si ceilaltisunt retarzi, esti idiot amice! Daca tu preferi alta varianta de a fi retard (adica religios) decat retardul regular atunci esti idiot.

  Samd. Si hai sictir cu toata sinceritatea parerilor mele!

 19. Bravo! Va felicit pt initiativa! Trebuie mai mult mediatizata campania asta! Trebuie sa oprim indoctrinarea in scoli. De cand intrii la scoala faci materia religie. De ce? De ce trebuie sa vina un popa / prof de religie, sa faci rugaciunea la inceputu orei (cel putin asa era pe vremea mea la scoala), si dupaia sa ti se bage sistematic in cap ca marele d-zeu a creeat totul in cele 7 zile magice? De ce nu exista dinozauri (sustinuti pe baza de dovezi reale respectiv schelete etc), dar in schimb exista d-zeu unde singura dovada reala e culmea o singura carte scrisa de oameni? Nu am nimic cu cei care cred, e dreptul lor sa creada in ce vor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa OBLIGI niste copii de mici sa creasca cu credinta ta! Si nu poate nimeni sustine ca nu sunt obligati, ptca sa fim seriosi, daca de la 8-9 ani pana pe la 16-17 ani (nu mai stiu pana in ce cls se face religia obligatoriu) iti este sistematic bagat in cap ca d-zeu exista si el a creat tot si combati majoritatea teoriilor stiintifice, asta inseamna sa fii obligat.

 20. Comment cenzurat de mogre.

  @vasile: Tu Ghibol! Nu mai fa spam, ca-ti umflu nara! Ai scris odata, gata!

 21. Subscriu. Nu trebuie religie in scoli. Religia nu trebuie bagata pe gat nimanui, pana la o varsta cand e singur/a capabil/a sa aleaga daca vrea sa stie mai multe sau nu.

 22. Faza e ca de fapt stiu si ei ca daca e de ales la 18 ani fara indoctrinare primesc doar muie. Daia se dau ei de ceasu mortii. Si daia cea mai mare miza e de fapt educatia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: