De ce functioneaza feng-shui-ul (1.2) – Filosofia – Yin si Yang

Cum spuneam in prima parte, chinezul nostru era probabil barbat – de obicei barbatii isi ocupa timpul cu studiul a ceea ce ii inconjoara (imi pare rau pentru femei, dar asta cam asa e, poate si pentru ca barbatii nu trebuie sa gateasca si sa faca curat si sa stearga plozii la fund). Barbat fiind, avea langa el o femeie (sau mai multe). Si a observat diferente.

Yin si Yang - este putin Yin in fiecare Yang si putin Yang in fiecare Yin.

Yin si Yang - este putin Yin in fiecare Yang si putin Yang in fiecare Yin.

I-a fost chinezului destul de clar ca barbatul e puternic si femeia e slaba, ca barbatul e cel in principiu activ in pat si femeia e pasiva si asa mai departe. In lumina acestor observatii, chinezul a decretat ca trebuie sa fie doua energii complementare in natura, una de natura feminina (Yin) si una de natura masculina (Yang). De ce complementare? Pai… na… ca au nevoie una de cealalta si ca, de fapt, nimic nu e 100% Yin sau 100% Yang – intotdeauna exista putin Yin in Yang si putin Yang in Yin. Si cele doua energii complementare invart lumea. Fara una dintre ele, cealalta nu ar avea niciun motiv sa existe.

Sa privim mai indeaproape o lista cu o parte din calitatile Yin si niste calitati Yang, explicate pe (foarte) scurt:

Yin
Yang
Explicatii
Feminin
Masculin
Asta a fost etichetarea initiala…
Pasiv
Activ
Logic ca barbatul chinez s-a simtit activ.
Pamant
Cer
Pai, da, femeia era cu cele pamantesti – gatit, crescut plozi… barbatul era cu ideile marete si cerul era limita, ca doar avea burta plina si avea ceva timp sa stea sa filosofeze.
Intunecat
Luminos
Nu va dati seama de unde analogia asta? Pai este din aceeasi gama cu ascuns/vizibil. Organele genitale feminine sunt ascunse si desigur intunecate, iar cele masculine sunt la vedere si le vede lumina.
Noapte
Zi
De la intunecat/luminos la noapte/zi nu a fost decat un pas mititel.
Dedesubt
Deasupra
E clar.
Slab
Puternic
Si asta e clar.
Ascuns
Vizibil
Am explicat mai sus.
Luna
Soare
Luna e nocturna si analogia cu noaptea a fost stabilita deja, deci decurge firesc, la fel si soarele cel diurn.
Umed
Uscat
Ei, asta iar e evidenta.
Moale
Tare
Si asta. Pe fatza!
Mic
Mare
Mhm.
Vale
Deal, munte
Idem. Totul pleaca de la sex, ce credeati?
Nord
Sud
In nord nu prea e soare, in sud este, deci… logic.
Negativ (-)
Pozitiv (+)
Asta e mai tarzie.
Iarna
Vara
Iarna e mai intuneric si cerul e acoperit si e umezeala, vara e luminoasa si uneori e seceta…
Moarte
Viata
Iarna mor plantele, vara sunt la apogeul vietii.
Rece
Fierbinte
Si tot asa… chinezul nostru barbat…
Calm
Agitat
… a creionat principiul Yin si Yang si interdependenta lor.

Trebuie observat ca, spre deosebire de alte culturi, in cultura chineza femeia nu este considerata fiinta inferioara. Faptul ca feminitatea reprezinta noaptea, intunericul, moartea si asa mai departe nu inseamna si ca Yin reprezinta raul si Yang binele! Binele si raul pot fi si Yin si Yang in cultura chineza. Cum? Daca se exagereaza si daca nu exista echilibru.

Cu alte cuvinte, in ceea ce priveste feng-shui-ul si ceea ce se intampla in spatiile de locuit, daca in casa este prea mult Yin, casa va fi mohorata, trista, siropoasa si obositoare. O casa Yin este, de exemplu, o casa a unei fete batrane, curata ca o farmacie, dar terna, decorata incarcat si obositor, cu vestigii ale trecutului fara nicio urmare pozitiva in prezent, singuratate, moarte, batranete. Opusul este o casa prea Yang – dezordine peste tot, galagie maxima, televizorul urias dat tare, 20 de copii alergand si stricand chestii, barbatul urland la ei, femeia nervoasa cu facaletul in mana, treaba multa si niciodata terminata, tipete…

Asadar chinezul a stat si a cugetat ca cel mai bun este echilibrul in toate. Degeaba esti activ daca iti irosesti energia aiurea. Degeaba esti romantic daca suferi cand cei din jur nu sunt. Degeaba esti puternic daca iti folosesti puterea inutil. Degeaba esti mare si tare daca nu completezi si nu protejezi pe cineva mai mic si mai slab. Si asa mai departe.

Chinezul a stat in continuare pe ganduri si, cum a avut dintotdeauna talent la calcule, s-a gandit sa transpuna minunatie de filosofie in matematica. Greu, greu al naibii. Dar hai sa incercam, ca nu strica.

Va urma

Advertisements

One Response

  1. […] Comments INVERT is stoned .®… on Vai, ce rusine! Romstal a copi…De ce functioneaza f… on De ce functioneaza feng-shui-u…Mihai G on Cristi NeaGoe MINTE cu ne…Messa on […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: