Felicitari politiei rutiere! Hai ca se poate!

Inainte sa intru in subiect tin nevoia sa specific ca am o parere extrem de proasta despre politisti in general, iar despre politistii de la rutiera, am o parere si mai proasta, daca e posibil asa ceva.

Azi au reusit totusi sa ma surprinda cu actiunea de fluidizare a traficului – parca se numeste ceva de genul “castiga timp, nu bloca intersectia”. E clar in ce consta; chiar daca fac spume de aproape doi ani ca autoritatile nu fac nimic, nu pot decat sa laud campania. Mai bina mai tarziu decat niciodata.

Iata si cifre, sa fie totul clar. Azi am plecat din Cotroceni la 17:20, iar la 17:45 ajungeam la Billa in Floreasca (pe Barbu Vacaresti, pentru cei care nu o stiu). 25 de minute, la ora de varf. pe un traseu pe care pana acum faceam minim 40, iar daca era liber orasul, aproximativ 15. Toate astea, in conditiile in care ORASUL ERA PLIN DE MASINI! Iar pe deasupra, MAI SI PLOUA! Recunosc, am mers cat posibil, dupa cum imi e obiceiul, pe stradute laturalnice, care daca altadata erau si ele pline de masini, azi erau APROAPE GOALE!

Pot concluziona, pe demonstrate, ca blocarea intersectiilor este una din principalele cauze ale traficului infect (daca nu cea mai importanta), pe langa infrastructura proasta, lucrarile incepute si lasate asa de-ampulea cu saptamanile, si masini parcate aiurea, care limiteaza strazile de regula de la 2 benzi la una singura.

A doua parte a demonstratiei: la intoarcere, de la Billa pana la intersectia Barbu Vacaresti cu Tei, am facut 20 minute, pe maxim 1 km, mergand bara la bara. Cand am ajuns in respectiva intersectie mi-a fost clar de ce: in intersectia cu pricina, o banda era blocata de o gropitza de 1mx1m a handicapatilor de la Apa Nova, langa care mai parcasera, in mijlocul intersectiei, un excavator si o basculanta. Cum am trecut de intersectie, cum am prins viteza, iar pe Stefan cel Mare, pe sensul spre Victoriei, deja se circula fluent, cu 5-6 masini / banda la semafor.

Normal ca asta nu au facut-o agentii, de capul lor, si normal ca Ministrul de Interne, Cristian David, acum in (pre)campanie electorala, are tot interesul sa dea bine. Ei bine a si reusit. Sper sa si dureze!

Tot normal, cauza principala este NESIMTIREA – fie a soferilor, fie a directorilor / patronilor firmelor care lucreaza la gropile cu pricina, fie a muncitorilor doreilor care muncesc 2-3 ore pe zi, restul o freaca la rece. Daca solutia pentru necunoastere este educarea, pentru nesimtire este sanctiunea – ceea ce politia rutiera si face cu ocazia asta: pana la 1000 roni amenda pentru blocarea intersectiilor + 6 puncte de penalizare.

Astept si urmatoarele masuri, evident cu sanctiunile necesare atasate:

 • Handicapatii de la gaze, apa, telefoane si alte cacaturi, sa aibe o limita de 2 zile pentru astuparea tuturor gropilor, iar pentru lucrarile care pot fi terminate in cateva ore, sa lucreze incepand de seara, ora 20-21;

  STIU ca se poate, pentru ca de fiecare data cand i-am vazut, aproximativ jumate frecau pula pe langa gropoaiele sapate, si de nu stiu cate ori am vazut gropoaiele respective sapate, parasite si lasate asa, pentru a fi acoperite peste 1 saptamana-doua;

  Ei bine, daca pe aia ii doare in cur de noi, soferii, ar fi bine sa le dam si fisuri anale cu ocazia asta
   
 • Zone “strict” interzise de parcare + parcari noi; stiu ca nu sunt locuri de parcare, stiu ca sunt zone unde toti ne chinuim sa gasim un loc de parcare, dar mai stiu si ca daca toata banda 1 e deja ocupata de masini si mai vine un cretinoid si se pune pe banda 2 cu avariile, in loc de 2 benzi raman doar sinele de tramvai + manevra necesara de depasire;

  Un bun exemplu in sensul asta este Bulevardul Iancului, din Pantelimon spre Piata Iancului, dar cred ca toti putem identifica zone intregi cu probleme

  Pentru asta cineva ar trebui sa munceasca si sa identifice aceste zone critice, pe care sa le defineasca ca atare; suplimentar, ma astept ca tzaranii aia care ridica masini, in loc sa umble razna si sa ia masini la intamplare, chiar daca nu incurca pe nimeni, sa se ocupe prioritar de aceste zone speciale, pe principiul ca intai ar trebui combatute acele contraventii care presupun cel mai mare pericol social / efect negativ si ca ei sunt platiti tot din banii nostri nu sa isi faca norma, ci sa ne ajute acolo unde ne doare cel mai tare
   

 • Sa fie permis CA REGULA sa faci la dreapta indiferent de culoarea semaforului, iar situatiile interzise sa fie exceptiile. Acum e fix invers – liber la dreapta este exceptia, interzis regula. Un exemplu bun pentru asta e cum vii de pe Panduri, la intersectia cu Dr. Reiner unde de multe ori nu trece nimeni, stopul e foarte scurt, dar stai ca prostul chiar daca faci la dreapta, pentru ca e rosu cate 3 minute pt 30 secunde de verde.

Parerea mea.

Advertisements

4 Responses

 1. Campania a fost inceputa de: http://www.eunublochezintersectia.ro care a luat legatura cu organilii.

 2. Campania de care vorbesti tu este exclusiv una de “educare”, in masura in care nesimtitu maturat ca atare mai poate fi educat. Adica DELOC!

  Ce face politia insa, din cate am inteles eu, este intai o capmanie de avertizare, dupa care amenzi taticu, ca nesimtirea numa cu bata se trateaza.

  Sa vezi ghiolbanu cu vaporu in loc de masina cum nu se mai baga chiar asa dupa prima amenda + cele 6 puncte de penalizare. Si dupa punctele urmatoare 6, poate il doare in cur de bani, da daca o ia pe jos sa vezi ce bine i-o fi.

  Iata cum se trateaza nesimtirea cu bata.

 3. […] Culmea prostiei? Politista blonda de la rutiera. Posted on September 19, 2008 by Mogre Au trecut deja cateva zile de la lansarea campaniei antiblocat de intersectii de catre politia rutiera din bucuresti, actiune pe care am felicitat-o aici. […]

 4. […] pacate nu e un caz izolat. Orice idiot face gauri si fute traficul complet cand si cum vrea el – vezi aici exemplu, cum desi politia chiar a functionat in ziua respectiva, alti nesimtiti au reusit sa futa traficul […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: