Cuvioasa Parascheva sau cum sta romanul degeaba la coada

Pe vremea lui Ceasca romanul statea la coada de nevoie. Foamea era agatata-n gat, fleica se obtinea dupa o odisee care insemna sculat la 4 dimineata, mers cu plăsuca, un scaun mic portabil si o carte de citit catre magazinul unde s-a auzit ca se baga carne, instalat la coada alora care s-au sculat de la 3 si asteptat pana la 8 cand se deschide magazinul, in barfe, plictiseala maxima, vaicareli si nervi intinsi. Si sa vezi nervi daca zvonul se vadea fals, chestie care se intampla des alora care nu aveau surse bune.

Romanul mai sta acum la coada la casa la supermarket, la semafor sau la ghiseele statului roman degeaba. La supermarket, pentru ca nu are cap sa evite bulibaseala si sa mearga noaptea la Metro si/sau Real, care sunt deschise non-stop. La semafor pentru ca e plin de nesimtiti cu masina de fitza (“jipan”, “bemveu”, “merţan”), vaci cu volan (“pejău”) si prostovani/profesionisti cu roti (loganisti, taximetristi, şăpcălii, bosorogi) care blocheaza intersectiile. A propos de asta, eu una m-am convins ca nu numarul de voaturete, trocariciuri si droaşte gâtuie traficul ci prostia crunta, care e sora geamana cu nesimtirea crasa. Si la ghisee, pentru ca trebuie mers in 1000 de locuri, stat la 1000 de cozi si platit 1000 de taxute micute si dragute cu 1000 de chitante ca sa obtii o fituica de la Veta Functionara Publica, Stapana Stampilei. Aia care se burzuluie ca vrea salariu cu 50% mai mare, cand ea isi face treaba 100% prost.

Iar cand nu sta la coada la supermarket, la ghisee sau in trafic, romanul, in loc sa respire usurat ca nu-si mai pierde vremea stand degeaba, se duce repede sa stea la coada la biserica.

Eu cred ca toate cuvioasele si pioasele si sfintele si mucenitzele, ca si cuviosii, sfintii, aghioritii si preafericitii s-au inventat pentru pura placere a romanului de a sta ca boul la coada. Fiindca numai la coada e barfa multa, e imbulzeala, se lasa cu indignare, cu nervi si cu “da-te mai incolo”, cu “ietete la el, ce tupeu are”, si “vai cum sunt oamenii astia”, cum “numai io-s destept, bun si adevarat crestin” si, absolut inconstient, “ce-mi creste selfistimu‘”.

Advertisements

One Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: