10 sfaturi pentru cei care vor sa-si renoveze singuri casa

Trafalet

Trafalet

Tocmai trecem printr-o renovare (de aia n-am mai scris) si, cum e al 5-lea santier in 8 ani prin care trec (pe numarate) am invatat cate ceva (inclusiv de data asta, cand era sa mor intoxicata cu vapori de bait de lemn – au iesit foarte frumos usile si tocurile, dar eu era  aseara sa-mi dau sufletul inchinandu-ma fara demnitate la Zeita de Portelan).

Asa ca scriu 10 “tips & tricks”. Poate va ajuta si pe voi, macar sa evitati greselile mele 🙂

1. NU renovati iarna. Este frig si umezeala si, prin urmare, fie greu de aerisit, fie greu de uscat.

2. NU slefuiti/vopsiti/baituiti la interior; daca trebuie sa o faceti, tineti toate geamurile deschise si purtati o masca de protectie – nu vreti sa inhalati praf de lemn si vapori de vopsea sau bait.

3. Acoperiti pardoseala cu folie protectoare. Nu va fi oricum complet protejata si mizeria se va strecura pe dedesubt, dar este mult mai usor de curatat pe urma. Este ucigator sa scoti praf de lemn, var si picaturi de vinarom dintr-o mocheta sau sa racai vopsea intarita de pe parchet sau gresie.

4. Faceti intai camerele cele mai indepartate de usa de la intrare; cand sunt gata, puteti depozita ce e prin celelalte camere fara a mai aduce mizerie in plus prin folosirea lor ca zone de acces catre alte incaperi. Holurile se fac ultimele.

5. Daca peretii sunt mult prea greu de reparat (umflati, cu tencuiala cazuta sau mancata) este uneori mai usor sa acoperiti totul cu izolatie si apoi cu rigips, peste care mai trebuie date apoi doar doua maini de vinarom, dupa ce s-au chituit imbinarile. O alta varianta de acoperire “de urgenta” si relativ ieftina este lambriul.

6. Daca pardoseala “cere” gresie dar e din mozaic antic greu (imposibil?) de spart cu mijloace obisnuite si prin aplicarea gresiei s-ar ridica nivelul pardoselii cu 15 mm sau mai mult, puteti opta pentru placi de vinil autoadezive, cu conditia ca suprafata pe care le aplicati sa fie curata si uscata. Este mult mai rapid si mai ieftin decat placarea cu gresie, pardoseala nu devine rece (genul asta de pardoseala e perfecta pentru casele cu copii mici) si se finiseaza usor prin aplicarea unei plinte.

7. Cand aplicati vinaromul, trasati cu o pensula intai colturile si locurile greu accesibile pentru trafalet. Cand dati cu trafaletul, aplicati cu miscari largi, sus-jos (pe pereti) si stanga-dreapta / inainte-inapoi (pe tavan) – nu in diagonala sau arcuri de cerc, ca iese urat.

8. Dupa folosire, curatati si stergeti bine uneltele. NU le lasati in apa,vor rugini pana a doua zi. Trafaletii, fara maner,  pot fi lasati in apa – chiar si bine spalati, au tendinta sa retina vinarom si sa se intareasca pana a doua zi.

9. Cand umpleti gauri, folositi tencuiala/cimentul/chitul corespunzatoare; prea mult aplicat odata poate sa crape ulterior, prea moale curge, prea tare nu poate fi nivelat si asa mai departe.

10. Daca aveti timp de asteptat lucrarea si daca aveti bani destui, chemati totusi niste mesteri – poate ustura mai tare buzunarul, dar in mod sigur nu doare asa tare spatele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: