Intrebare

Am oaresce nelamuriri in ce priveste pozitia lui Iuda printre apostolii lui Isus. Nu inteleg daca a ofst baiatul rau, daca a fost insusi satana samd.

As vrea cateva raspunsuri (as prefera de la ortodocsi cunoscatori) referitor la cine este Iuda, care este rolul sau si care este pozitia bisericii ortodoxe in general despre Iuda.

A fost el satana? A fost doar un om slab pacalit de satana? Sau un om slab si atat? Un rau necesar? O victima? Sau poate un erou?

Advertisements

15 Responses

 1. A fost un dobitoc lacom din cauza caruia au avut un martir si acum avem o religie.

 2. Mah, nu pe tine te-am intrebat!

 3. Ai zis ca “ai prefera” de la ortobocsi, nu ca astepti raspuns numai de la ei.

 4. Treaba cu Iuda este ciudata.
  In varianta Iisus = Dumnezeu-Fiul, este un erou, un alt sacrificat pe altarul izbavirii umanitatii (doara, daca Iisus = Dumnezeu-Fiul, atunci El STIA cine-i Iuda si ce va face el, deci il putea feri de pacat si moartea ca remuscare).
  In varianta Iisus era un om deosebit, dar doar un om, Iuda a fost ce scrie Messa.

 5. Altfel, Iisus e un alt bou gen ciobanu’ din Miorizda, de data asta masochist, caci putea schimba oamenii si cursul lucrurilor, adica STIA si PUTEA sa-l influenteze pe bietu’ Iuda si totusi l-a lasat sa piara SI SA AJUNGA-N IAD!!!
  Adica l-o futut de tot, ala fiind doar un om normal, adica hapsan la bani.
  Pai asa un profil nu-i de Dzeu ci de Satana!

 6. Si iti dai seama ca Iuda a ajuns la cazane, nu? Chiar daca nu i s-a dat NICIO sansa, pentru ca EVIDENT Isus stia ce va urma (adica tot face aluzii, stim cu totii povestea). Asa ca Iuda a fost si folosit, si cu banii luati, si trimis la cazane. Injust, dar exact cum ar fi patit oricine aflat in puterea un dictator oarecare.

 7. E ca si cum eu as sti ca unu’, care mi-e PRIETEN, tovaras, frate, maine se va droga si va killari pe cineva, si FIINDCA CRIMA AIA IMI FOLOSESTE LA INFAPTUIREA PLANURILOR MELE, n-as interveni.

 8. Cam asa ceva. N-a trait Iuda in zilele noastre, ca-l dadea si in judecata pe Isus 😀 si castiga!

 9. Iuda e dovada ca daca cristos a existat, atunci n-a facut absolut nicio minune.

  Gandeste-te: prost sa fii sa il vinzi pe 30 de arginti pe unul care are puteri supranaturale (invie morti, inmulteste pesti, etc).

  La fel si cu Toma. Daca intr-adevar a fost un astfel de personaj care a asistat la minunile alea, atunci n-ar fi avut motive sa se indoiasca.

  Cel mai probabil este ca, daca a existat, Toma a fost sceptic si a avut dreptate. Personajul Cristos o murit, vandut de Iuda care nu mai vedea in el ceea ce a vazut cand a intrat in randurile apostolilor.

 10. Nush cum sa zic, da toata lumea are dreptate, ca-n bancu ala cu rabi. Problema mea este ca daca nu era Iuda, atunci planul lui Isus nu se mai implinea si noi nu mai eram acum salvati prin jerta lui – cel putin asa stau lucrurile in interiorul paradigmei biblice. Iar confuzia imi apare in interiorul acestei paradigme, nu in exterior unde lucrurile sunt simple.

  Adica eu inca nu m-am lamurit.

 11. Si singura cale prin care autopoternicu’ putea sa isi crucifice fiul era ducandu-l pe unu’ la nebunie pana la sinucidere? Hmm 🙂

 12. Pai in varianta “Biblia Nu minte!”, Iuda a fost fraierul de serviciu, acarul Paun, iar Iisus diavolesc de manipulant, deci Biblia daca NU minte, inseamna ca minte in legatura cu natura Iisusului….
  Si uite-asa ajungi la dualitatea faptelor, in orice fapta buna este o urmare nebuna, deci nu exista Dumnezeu si Diavol ci doar Dumnezeu (de altfel de bun-simtz, orice este creatia Domnului si controlabil de catre El!).

 13. Si uite asa devii sceptic…

 14. Si totusi, imi diresc un raspuns din partea unui crestin practicant, cineva “din interior”, ca doar asta e motivul pentru care am intrebat. Raspunsuri “din exterior” am suficiente.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: