Nu, asteroidul Apophis nu ne loveste in 2029

Mediafax a dat o stire falsa. Adica nedocumentata. Panicarda. Zic ei ca:

specialistii sunt de parere ca in anul 2029, in timpul urmatorului sau ciclu de rotatie, asteroidul ar putea sa ne loveasca planeta.

Pentru a intregi scenariul apocaliptic, oamenii de stiinta au indicat si mai exact momentul consumarii evenimentului, estimand impactul in luna aprilie a anului 2029 si chiar locul acestuia, oceanul Pacific, la 500 kilometri vest de Santa Monica.

Nu ni se spune care specialisti. Nu ni se da niciun estimat. Dar ni se spune locul. Tare.

Desigur, eu sunt o sceptica. Scepticismul ajuta la combaterea panicilor inutile. Limpezeste situatiile. Asa ca am cautat “apophis” pe net si am gasit site-ul (credibil) al NASA. Unde spune asa:

Upon its discovery in 2004, Apophis was briefly estimated to have a 2.7% chance of impacting the Earth in 2029. Additional measurements later showed there was no impact risk at that time from the 210-330 meter (690-1080 foot) diameter object, identified spectroscopically as an Sq type similar to LL chondritic meteorites. However, there will be a historically close approach to the Earth, estimated to be a 1 in 800 year event (on average, for an object of that size).

Pentru cine nu stie engleza, am sa rezum ideea relevanta a paragrafului de mai sus: de la descoperirea sa, in 2004, s-a estimat un risc de impact cu Pamantul, in 2029, de 2.7% . Masuratori ulterioare au aratat ca nu e niciun risc de impact, desi asteroidul va trece foarte aproape de Pamant, situatie intalnita cate o data in 800 de ani, deci foarte rara (pentru noi, pentru Pamant e chiar des!).

De la LHC incoace am inceput sa observ ca presa tot prezice sfarsitul lumii. Asa ca, tot de atunci, eu tot prezic sfarsitul presei.

Advertisements

One Response

  1. sa nu uitam de nibiru, care o sa ne homoare pe toti pe 21 decembrie 20012 (nu stiu ora, nu insistati) 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: