Sa o lamurim si cu Ardealul

De bine de rau, Ardealul si ardelenii aveau o imagine oarecum privilegiata. Dincolo de bancurile cu ardelenii care nu puteau culege melcii care faceau tzushti in tufis,  era asa o imagine de (putin) mai muncitori, mai seriosi si mai cinstiti.

Ei bine, acum a venit la guvern “gashca de la cluj” care a pornit direct cu bugete mai mari pentru ei, cu jmekerii, cu purtatorul de cuvant scandalagiu intr-o crasma cu manele samd. Ardelenii sunt in sfarsit fericiti, ca au dat un prim ministru, chiar daca “o sa-l ingroape miticii”.(mitici = bucurei = bucuresteni, pentru putinii care ar putea sa nu stie asta)

Eu, ca actual mitic dar fost ardelean, desi pe vremuri imi facea placere sa aud vorba lenta si molcoma a ardelenilor, acum, cand ii aud pe jmekerii de cluj de la guvern cum “ne fac” vorbind ardeleneste incep sa simt o usoara repulsie, eufemistic vorbind.

Parca era mai cinstit cand il auzeam pe Hrebenciuc sau chiar si pe baselu-marinelu cand ne explicau jmekereste, pe limba noastra, a jmekerilor de bucuresti / sudisti cum ne iau de prosti.

Sunt convins ca nu sunt singurul care are problema asta.

Si uite cum, gashca de la cluj, prin “abordarile specifice” dau de pamant si cu mitul ardealului mai cinstiti si muncitor. Nu de alta, da sa ne fie clar ca traim cu totii in aceeasi mocirla, in aceeasi mizerie.

Si bonus la chestia asta, avem motiv de injuraturi inter-provinciale.

Sictir! Parerea mea.

Advertisements

5 Responses

  1. pentru ca ardeleanul mai cinstit si mai muncitor era doar un mit … si cam asta se intampla cu miturile, fie-le tzarana usoara …

  2. Nu cred in mitul asta cu ardeleanu muncitor, sau mai exact il cred fix un mit, o legenda, ceva transmis pe cale “bucala” sau, orala, ca tot se zice la “bucale”, in loc da “bucuresti”. Termen care ma plictiseste la fel de mult ca orice mandrie d’asta locala, si strambat din nas cand se pomeneste de bucuresti sau de bucuresteni. Nu ca as fi extrem de legat sufleteste de acest sat cu guvern, da sa nu uitam un aspect: cati indivizi care locuiesc acu in bucuresti s’au nascut in bucuresti ? adica fara sa ii caut la dastea cu minim n generatii nascute in bucuresti. E, foarte putini, proportia este minora, marea parte a “bucurestenilor” este venita din alte zone ale tarii, inclusiv din fruncea pulii, adica din ardealul cel harnic, cinstit si alte dastea. Deci nam nici o problema cu faptu ca aia de ne fac vorbesc cu accent de cluj, sau de constanta, sau de maramu, sau de suceava. Am o problema mult mai mare cu faptu ca ne fac.

  3. mah, nu poti sa negi existenta unor diferente importante intre cum arata bucale si cum arata brasovul, de exemplu, care un s-a cacat de sus in centrul vechi, si mai sunt exemple;

    e adevarat insa ca diferenta vine in primul rand de la existenta ADMINISTRATIEI, jucarie invatata de la austricei via unguri toti anii in care ardealul era parte a imperiului.

    da totusi, mai era o urma de mit; noroc ca acum au clarificat-o

  4. Bucurestenii de 3 generatii (cum zicea bunicu’, poti sa zici ca esti de undeva cand ai acolo-n cimitir, 3 generatii de morti!) sunt la fel de civilizati k clujenii get-beget; necioplirea vine de la noi, tzaranii! :-)))

  5. […] In ce club era el, europarlamentarul PD-L si fost viitor purtator de cuvant al guvernului, demn reprezentant al gastii de la cluj? Va spun eu: intr-un club de MA-NE-LE! Capisci? Manele. Da de ce maneaua electorala va mai […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: