Petitie pentru un pod

Podul societatii civile - durata de executie: 1 zi!

Podul societatii civile - durata de executie: 1 zi!

Nu, nu este vorba de o petitie prin care niste unii cer statului sa le construiasca un pod, ci o petitie in prin care unii cer statului sa ii lase dracului in pace pe oamenii din comuna Marginea, jud. Suceava care si-au construit singuri un pod, disperati de faptul ca autoritatile nu au fost in stare sa il reconstruiasca dupa inundatie.

Asa ca dupa ce mai era putin si se facea anul si “statul” se incurca in parametri, proceduri si documentatii, oamenii au pus mana de la mana si au ridicat podul intr-o singura zi!

Si care a fost reactia statului? Oare i-a felicitat? Oare le-a multumit ca desi halesc banii de impozite, acum pot sa stea cu curu pe scaun fara sa mai faca nimic? Nope, nu, “autoritatile statului” au depus plangere penala impotriva oamenilor care si-au construit singuri propriul pod! Ca cica nu au autorizatie de constructie, emisa de “autoritatile competente”

Din cate stiu eu, rolul statului era sa rezolve astfel de probleme. Simplul fapt ca nu a fost in stare sa o faca ne arata ca statul este incompetent sa isi faca treaba pentru care primeste bani din impozite.

Dar cand ajunge comunitatea care a platit impozit sa isi rezolve singura problema, ruptura intre stat si societate e totala iar statul devine o structura parazitara si inutila si ar trebui desfiintat.

Dar, de parca nici asta nu ar fi de ajuns, statul ii mai si pedepseste pe cei care i-au constatat inutilitatea completa, cu alte cuvinte nu e doar un parazit pasiv, ci un dusman declarat al societatii civile.

Petitia: http://www.petitieonline.ro/petitie-p11792050.html

Intreaga poveste:

Multumesc lui Rear Window, unde am vazut prima data aberatia. Foto via Evenimentul Zilei.

Later Edit.

Am gasit o idee geniala a unui cetatean apropo de acest pod:

podul construit de sateni la Marginea sa fie declarat MONUMENT NATIONAL si denumit NEPUTINTA SI INCOMPETENTA GUVERNANTILOR!!! In nici un caz sa nu fie daramat. Sa fie trecut pe stema Romaniei, ca sa ne aducem aminte mereu ce fel de guvernanti avem!!!

9 Responses

 1. Acest asa numit “stat” in postare este de fapt format din oameni pe care-i intilnim zilnic pe strada, poate chiar vecini cu care ne salutam sau chiar cineva din familie. Din pacate au o caracteristica comuna: au promovat in niste posturi pentru care sunt total incompetenti.
  De ce? Fiindca asa se conduce o tara: pui “sus” un incompetent, acesta va face orice sa-si pastreze postul, deci ai control. Dar asta este alta poveste…

  Revenind la podul nostru: acesti incompetenti au primit un ordin, dar nu au inteles ce au de facut si de ce, fiindca daca ar fi inteles, ar fi prezentat lucrurile altfel:

  – oare cit de rezistent este acet pot
  – cei care au semnat petitia, i-si vor asuma responsabilitatea cind acesta se prabuseste si mor citiva oameni?
  – aceiasi semnatari de petitie, vor spune “am gresit” cind podul va fi luat de ape si omoara mai multi oameni in urmatoarea localitate?

  Clar avem de a face cu un “stat” impotent, o shleahta de idioti.. dar asta nu inseamna sa ne comportam la fel de iresponsabil ca si ei.

 2. @Mihai

  1. Apropo de rezistenta:
  – “seful de santier” din cate am citit ar fi inginer constructor, a mai facut un pod si un drum in acelasi regim, din aceleasi motive
  – podul a fost testat la 10 tone si are limita de 2.5 tone
  – totusi, e un pod de lemn de vreo 20-30 metri iar urmatoarea localitate este la multi km distanta; tu chiar crezi ca daca ar veni o inundatie majorafix resturile de lemne de la podul asta ar distruge urmatoarea localite? Sau poate astea s-ar mai opri si pe drum, in schimb apa ar mai lua si copaci intregi de pe drumul dintre sate?

  Prin urmare pot considera, la un nivel rezonabil ca podul ar fi ok.

  2. Daca citesti cu atentie, oamenii cer construirea unui pod de piatra, asta fiind temporar dar absolut necesar comunitatii

  3. Comunitatile si-au tot rezolvat de-a lungul istoriei tot felul de probleme, inclusiv de genul asta. De ce nu ar face-o acum, la maximul capacitatilor lor? Pana la urma nu te obliga nimeni sa treci pe podul ala, poti merge pe drumul ocolitor, chiar daca risti sa ramai innamolit

 3. @ Mihai (dar nu numai) – iata ce zic chiar ei, cei care l-au construit

  Marginenii cauta un inginer independent care sa le expertizeze podul [Mafteian Ghita -Giusi si altii]
  Scurt istoric
  In noaptea de 26 spre 27 iulie2008,podul din com Marginea pe DN 17A a fost rupt de ape.
  Dupa o perioada de cateva saptamani,timp in care un mort a fost dus prin Radauti –Volovat la cimitir,s-a facut o varianta care are aprox.1,5km.Nori de praf sau pe timp de ploaie, mocirla de-ti trecea peste pantofi si mai mute sesizari facute de cetatenii comunei ramase fara efect,au facut ca oparte din gospodarii comunei sa organizeze un miting prin care sa atraga atentia autoritatilor.S-a ajuns la dl Presedinte Flutur,care ne-a asiguratca se vor lua masuri de repara varianta si urgentarea noului pod de piatra.Timpul a trecut si…..
  In ziua de 6 februarie oamenii au inceput si terminat un pod de lemn provizoriu pe materialul si cheltuiala lor.De aici toate represaliile autoritatilor inclusiv amenintarea cu inchisoare de la 1 la 3 ani.Oamenii nu se tem de inchisoare, mai degraba spun ca au ramas cu un gust amar la intorsatura luata si somnul linistit al autoritatilor.Multe ati aflat de pe net sau din media dar ,ce este in sufletul acestor Oameni nu cred ca veti afla.
  Cerem sprijinul specialistilor in constructia si rezistenta podurilor ,pentru a veni la podul nostru si a-l verifica.
  Va multumim
  Mafteian Ghita –Giusi Curea Ilie
  Arcadie Boicu Grigorean Sorin
  Olarean Ghita (gatermar)
  Onofrei Gavril
  Derevlean Gavril
  Traian Bodnarescu [25/02/2009 12:10]

 4. mai ramanea sa distruga podul facut de oameni, evident fara sa faca altul in loc….ESTE RUSINOS !!!

 5. @Mihai- ai uitat sa scrii ca sholdovenii ie saraci, betzivi si puturosi, nu ca ai nostri melteni, ce sunt harnici la beut tzuici, in timp ce se uita lung la jandarmii care lucra sa le faca lor dig!

 6. @Mihai:
  1. Decat sa nu am pod deloc, mai bine unu care (poate) se va darama; orica asta cica ie bine facut; Caterinca asta cu “sa se faca o comisie care sa verifice – prin ciocanire, la ochi sau prin ascultat cu urechea – podu” este de durata f. lunga, si este tot pe banii mei, ai tai si ai altor contribuabili.
  2. Ai o imagine mult prea buna despre ceea ce numim “stat”. Nu este vorba de nici o incompetenta, ci de bani. Io zic ca tot scandalu cu podu ilegal, periculos, subred si restu de cacat iscat sa intamplat fiinca aia de dadea autorizatii nushi luara shpaga necesara. Daca satenii in cauza dadeau dreptu acolosha la “stat”, nimeni nu zicea nimic.

 7. Pai ce-ti trebe mai test decat sa treci p-un pod facut pentru limita de 2,5 tone cu basculanta de 10 tone si el-podu’ sa n-aiba probleme?

 8. Testu consta in:
  1. se baga niste bani, multi, intrun plic alb, fomat comun.
  2. se merge la autoritatea de autorizat poduri
  3. se lasa plicul cu bani la ala de da autorizatii, pe masa, sau se scapa pe jos, actiune urmata de replica “cred ca v’a scapat ceva pe jos”
  4. se stinge becu, sau se intoarce provirea o fractiune de secunda;

  Daca plicul nu mai este acolo unde a fost lasat, rezulta ca constructia, in cazul nostru podul, a trecut testul de rezistenta.

 9. […] Posted on March 15, 2009 by Mogre Scriam acu ceva vreme de unii din comuna Marginea care si-au facut singuri pod si au luat amenda.Acum am constatat via rearwindow via hotnews ca asemenea cazuri nu sunt […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: