40 de mucenici – unde-a plecat asta?

Reprezentarile legendei celor 40 de mucenici din Sevastia pe care le-am gasit pe net au, pe langa desenul mai mult sau mai putin reusit al lacului cu oameni “pe” el, inca ceva in comun: un individ pe jumate bagat intr-o cladire.

Un mucenic pleaca din cadru, cu mana in chiloti.

Un mucenic pleaca din cadru, cu mana in chiloti.

Unde-a plecat ala? Si de ce tine mana in chiloti in prima varianta?

Observati si mama scelerata, tot in prima varianta. In a doua isi dau unii mana si in a treia unul se tine de penis. Sau se scarpina, la vreme aia erau paduchi care traiau in simbioza cu oamenii.

14 Responses

 1. poate era bine sa faci comentariu pe o reprezentare oficiala nu pe o poza gasita pe net ca nu stii cat e de corecta…

 2. @stiriRO- Site-ul http://www.crestinortodox.ro e destul de oficial?

  dreapta:

  stanga:

  centru:

 3. @stiriRO- Toate 3 ie pe site-ul http://www.crestinortodox.ro; e destul de oficial? :-)))

 4. am vazut acolo si cateva chestii care nu aveau ce cauta acolo asa ca nu stiu ce sa zic….

 5. Pai ie cretini aia de la BOR daca folosesc icoane facute la “shto”! :-))

 6. M-as mai documenta pe chestia asta – cert e insa ca fara efort am gasit 3 fresce diferite, cu exact acelasi amanunt – dincolo de mistoul cu mana in tzol si latzeii, totusi, care e faza cu ala care pleaca sau intra in cladirea aia?

 7. de fapt ala care pleca / intra tzinea de shase la usha, iar restu gashtii se uita la ala cu mana in izmene, de facea o laba.

 8. @ Messa proabil ca reprezinta trecerea din lumea celor vii in lumea celor morti, dar e doar o parere personala…

 9. E posibil… sau e vreun las care cedeaza – ca nu i se arata fata, in toate trei frescele e cu capul inauntru, nu stii cine e, e fara identitate.

  Paradoxal, ca istorie si legenda, toate chestiile astea mi se par absolut fascinante… pacat insa ca pe toata frumusetea se lafaie comod sutanele cu interesele lor meschine, indoctrinarea si anacronismul 😦

 10. Este unul care fuge, cel ce moare fiindca a parasit lacul si este inca unul, separat de cei 40, respectiv Aglaie, strajerul temnitei, cel impresionat de credinta celor 40 care-a strigat “Si eu sunt crestin!” si-a intrat in lac, alaturi de cei 40. Deci cei 40 sunt 42. :-)))

 11. O vezi in icoana din stanga pe tanti aia, de-npinge spre grup un mucenic?
  Aia poveste!
  CE se intampla dupa ce trec proba cu lacul cel rece:

  “…Iar când s-a făcut ziuă, sfinţii care erau leşinaţi, de abia se mai vedeau suflând. Atunci li s-au frânt fluierele picioarelor şi au luat cununile muceniciei. Cât de plăcută s-a cunoscut a fi moartea pentru aceştia şi cât de dorită să fie îmbrăţişată se poate vedea şi din următoarea împrejurare. După zdrobirea fluierelor picioarelor, unul dintre ei, care din pricina vârstei mai tinere şi a puterii trupeşti mai sufla încă, a fost lăsat la o parte de tiran, socotind că acesta poate îl va îndupleca să-şi schimbe gândul. Dar mama lui, care în tot timpul cât mucenicii pătimiseră, rămăsese pe lângă el, văzând acum pe fiul ei, care era mai tânăr decât toţi ceilalţi, se temea ca nu cumva tinereţea şi dragostea de viaţă să-i insufle în cele din urmă teamă şi să se arate nevrednic de ceata şi de cinstea celorlalţi.

  De aceea aceasta sta încremenită şi cu trupul şi cu privirea, uitându-se la el, în starea în care se găsea, dându-i curaj şi întinzându-şi mâinile, în cele din urmă şi zicând: Fiul meu preadulce, mai rabdă puţin, ca să ajungi cu adevărat şi fiu al Tatălui Celui din ceruri. Nu te înfricoşa de chinuri, căci, iată, Hristos Dumnezeu îţi stă ţie într-ajutor. Nu vei mai întâlni mai departe nici o neplăcere, nici o durere; toate acelea au trecut, pe toate le-ai învins cu vitejia ta; după acestea va fi numai bucurie, desfătare, odihnă şi veselie, din care te vei împărtăşi împărăţind împreună cu Hristos şi vei fi rugător pe lângă Dânsul, pentru mine, mama ta.

  După ce sfinţilor li s-au zdrobit fluierele picioarelor, ei şi-au dat sufletele în mâna lui Dumnezeu. Iar slujitorii tiranului aducând nişte căruţe şi încărcând în ele sfintele lor trupuri le-au pornit către ţărmul unui râu, care trecea prin apropiere. Şi văzând că tânărul acela, al cărui nume era Meliton, mai sufla încă, l-au lăsat să trăiască mai departe. Când mama lui a văzut însă că rămâne singur, a socotit cã lucrul acesta înseamnă ceva mai mult decât moartea ei şi a fiului ei. De aceea, neţinând seama că este femeie slabă şi înăbuşindu-şi în suflet toată durerea de mamă, a luat pe fiul ei pe umeri şi a pornit cu el după căruţele cu trupurile sfinţilor, întocmai ca o vitează, socotind că numai atunci fiul ei va trăi cu adevărat, când l-ar vedea şi pe el mort şi părăsit împreună cu ceilalţi.

  Dar, în timp ce-l purta astfel pe umere, acesta şi-a dat şi el duhul. Şi atunci mama simţindu-se eliberată de griji, s-a bucurat mult şi sufletul ei a săltat în chip plăcut de sfârşitul fiului ei. Şi ducând trupul neînsufleţit al iubitului ei fiu până la locul unde se găseau trupurile sfinţilor, l-a pus deasupra lor şi l-a numărat cu toate celelalte, pentru ca nici măcar trupul, al cărui suflet pornise să se înnumere laolaltă cu sufletele celorlalţi, să nu se deosebească de trupurile lor….”

  Mda, parca-i muma lu’ Fane-Babanu’:

  “Du-te la oştire! Pentru ţara mori!
  Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!”

 12. Da, ma, nu esti atent 🙂 🙂 🙂 Aia e Muma Scelerata.

 13. Aha, acuma cetesc; sorry! :-))

 14. Ridica sus paharul in zi de MUCENICI, numara 44 si…. vezi…. te mai…. ridici?????? Succes!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: