Cativa pasi in spate

Hai sa facem niste pasi in spate; sa zicem (grosolan) ca un om are vreo 2metri; facem un pas in spate si vedem pamantul din spatiu – cu o raza de aprox 3000 ori mai mare decat un om; practic nu mai vedem oamenii.

Mai facem un pas in spate si iesi din sistemul solar, pe centura externa de asteroizi. Nu, nu vom gasi curve, dar lumina de la soare va face (din amintiri vagi) peste o ora pana acolo; senzatia ar fi una de “acum vad tot”.

Tzeapa.

Hai sa mai facem un pas in spate. Vom fi inconjurati de stele, multe stele. E posibil sa vedem asta: hs-1995-44-a-full_jpg

asta se cheama stellar nursery. Niste nori de hidrogen de muuulti ani-lumina dintr-o parte in alta, unde se “pregatesc” de nastere gramezi de stele.  Distante mari deja, mult mai mari decat ce ne putem imagina aici, pe langa noi.

Mergem mai departe si sa zicem ca ajungem in centrul galaxiei dupa care o luam perpendicular in sus. Vedem in jos  mii de miliarde de stele, dintre care una are pamantul in jurul ei.

Nu ca-i o priveliste? Sa vezi totul de sus?

Unica problema e ca tot ce e sus e de cateva miliarde de miliarde de ori mai mult decat ce se vede in jos, spre galaxie.

Dar, bineinteles, tot ce este sus este si jos, si tot ce a fost va mai fi, spuse Hermes Trismegistus.

Dar mai putem face inca un pas, de data asta in spatiu SI timp – in viitor. In 2-3 miliarde de ani, Andromeda si galaxia noastra se vor ciocni. Un cvasicataclism cosmic. Mii de stele care vor orbita in jurul unor centre in disolutie, care devin mai multe si mai multe pana vor orbita unele in jurul altora, si vor defini noi centre.

Totusi, asta ramane o poveste locala. In grupul local de galaxii. Care e intr-un grup mai mare care e intr-un grup si mai mare.  Pana la limita a 13 miliarde de ani lumina, la marginea universului, unde putem vedea CE ERA ACUM 13.000.000.000 ani, dar nu ce e acum – poate niste surprize care vor depasi de departe ce stim acum despre fizica.

Acum, ca am inteles cum suntem situati (statistic vorbind) chiar mai crede cineva ca exista un dumnezeu omni-stient care simtea musai nevoia sa explice cum sa te vindeci de holera si care sunt procedurile exacte pentru a elimina igrasia  si a tinut mortis sa spuna toate astea numai si numai unui popor din desert?

Sau poate e timpul sa intelegemca traim intr-un MARE necunoscut, pe care putem sa incercam sa il intelegem sau putem sa ne inchinam zeului unui popor din desert. Putem sa incercam sa intelegem ceea ce numea Einstein “God’s Mind” sau putem sa consfintim norme despre cum anume trebuie sa te scarpini ritual in cur.

E o alegere. A mea e deja clara.

Advertisements

3 Responses

 1. «cum sa te vindeci de holera si care sunt procedurile exacte pentru a elimina igrasia»

  Uiţi că Doamne-Doamne a mai lăsat indicaţii preţioase despre ce trebuie să faci când ţi se fură măgarul, sau când găseşti un catâr furat, şi alte lucruri de o uimitoare înţelepciune!

  A mai zis el şi cum să bagi sabia în necredincioşi, dar s-a răzgândit mai apoi, când l-a trimis pe fie-su în voiaj cu scrisoare către acelaşi mic popor din deşert.

  Oricum, să fim cu luare-aminte, căci miracole se întâmplă şi azi: http://beranger.org/miscf/miracle.png

 2. Hai să te mai spămuiesc un pic (feel free to delete me):

  «“Isaac Newton, Alchemist and Fundamentalist.” In his article on Newton, Gardner explains how “for a large part of his life Newton’s time and energy were devoted to fruitless alchemy experiments and efforts to interpret Biblical prophecy.” Gardner then continues to lament that “his handwritten manuscripts on those topics far exceed his writings about physics …. It is sad to envision the discoveries in mathematics and physics Newton might have made if his great intellect had not been diverted by such bizarre speculations.”»

  Sursa: http://tech.mit.edu/V120/N59/Book_59.59a.html

 3. Eh, nimeni nu-i perfect; totusi, desi Newton era departe de fizica moderna, a facut primul mare pas spre ce intelegem acum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: