Solutia in invatamant: privatizarea!

Profesorii se plang ca au salarii de cacat, si au dreptate. Societatea / parintii se plang ca profesorii sunt de cacat, si au dreptate (fie sunt incompetenti fie fac pe incompetentii care sa faca bani la meditatii)

Ce se vede cu ochiul liber e ca daca legile concurentei nu se aplica in sistem, ele apar natural: profesorul mai competent nu e dispus sa moara de foame la fel ca si ultimu idiot. Daca sistemul insa il face sa se simta de cacat, si ei se caca pe orice valoare si o comit, aducand concurenta cu forta: printr-o prestatie publica la fel de de cacat ca idiotii, dar o prestatie privata semnificativ mai buna: la meditatii.

Ei bine, faza e ca e normal sa dam salarii mari la aia buni si salarii mici la aia prosti. Iar concurenta este SINGURA care poate face asta.

OK, o sa vina imediat socialistii care sa spuna ca ce te faci cu cazurile sociale, cu amaratii destepti, cu cei lipsiti de sanse samd.

Mde. Bine maaaaaah, hai sa facem ceva si cu astia si sa platim taxe si pt astia. Da daca platim taxe pt amarati, sa ajunga la amarati, nu la scolile unde pute a bani – la parinti ca i-au facut, la profi din meditatii, pana si la copii.

Hai sa le dam bani, sub forma de bonuri valorice personalizate. Adica nu bonuri ca sa nu le poata bea parintii, ci bonuri personalizate, ca nici macar sa nu le poata vinde pe bautura. Iar bonurile cu pricina sa intre in bugetul scolilor atunci cand astia se inscriu.

Si hai sa le dam bonuri NUMAI amaratilor, ca asta inseamna protectie sociala eficienta. Nu sa atunci cu bani in toate partile, la saraci, bogati nevermind. Iar pt clasa medie, educatia copiilor sa fie deductibila din impozitul global. Iar pt bogatii care isi permit jmekerii gen Cambridge sau Oxford (numa ca acolo doar banii nu ajung), nedeductibil. Sau niste variante graduale pe aceeasi idee. Normal, ar fi ceva de lucru pe tema asta, dar asa am aduce concurenta in invatamant.

Pentru cei care se mira ca eu, cel care urla dupa taxe zero vorbesc de impozite si asistenta sociala: fiind un sustinator al educatiei si ratiunii, nu pot decat sa fiu de acord sa o consideram o prioritate majora pentru societate. Prefer un om edicat unui criminal cu 2 clase. Dar daca tot ar fi sa particip la asta (desi cred ca statul, cu putin management ar putea sa se sustina si altfel decat taxe si impozite) atunci vreau ca banii mei sa fie cheltuiti eficient.

Si ar mai fi un avantaj: am putea vorbi pana la urma si de concurente pe curricule. Pe libertatea de a-ti defini curricula ca scoala (organizat si coerent, caltfel nu vine banutzu) iar parintii (de ex cei care nu vor religie) sa aleaga.

Da, e adevarat ca vor exista diferente de sansa intre copii, dar ele nu exista oare si acum? Si pana la urma diferentele de sanse nu au fost eliminate nici macar de comunism, asa ca de ce ne mai cacam pe noi? Doar ca sa spun eu SICTIR?

Bine, si curricula stabilita la nivel national e o varza generala, da asta e o pera altor cretini, care trebe rezolvata la minister printr=o abordare minimalista, dar asta e o cu totul alta discutie.

Advertisements

7 Responses

 1. ah, de cand incerc sa explic ideea asta cuiva.
  Fiecare elev are o valoare fixa un cost pe care il implica educatia lui pentru stat in general. In costul lui intra intretinerea scolii, salariile profesorilor, salariile personalului auxiliar, inspectorate, intretinerea salilor de sport, subventionarea manualelor etc.
  Ei acel cost, inmultit cu sute de mii de elevi cati sunt in ciclul gimanzial si liceal acum inseamna milioane bune de RONI.

  Ei acei RONi pe mana unor entitati private ar insemna o sursa de bani imensa.
  Daca fiecare elev vine cu o valoare de … 200 de ron lunar ghici cate firme ar vrea ca acea suma sa le intre lor in conturi la venituri si sa se descurce daca chelutielile nu le ies.
  Astfel elevii au o metoda eficienta de tinere sub control a sindicatelor profesorilor (de exemplu o clasa ameninta ca pleaca in masa in alta parte daca nu este concediat un profesor).
  Oamenii de afaceri vor investi in educatie pentru ca inseamna bani buni si pot desigur sa ceara si o taxa de scolarizare la un moment dat pentru a asigura superioritate.

  Problema e ca invatamantul e grautit si obligatoriu, si atunci singura metoda e sa scadem pana la 8 clase obligatorii sau cazurile sociale sa intre evident gratuit.
  Pentru cei care nu sunt chiar cazuri sociale dar nici chiar saraci lipiti concurenta va lucra pe o chestiune simpla: daca parintii dau inca 100 de ron pe luna atunci copilul primeste manuale gratuit, daca nu si le cumpara singur.
  in final concurenta va regla lucrurile astea si va aduce un mediu competitional atat intre scoli cat si intre profesori

  oh da mogre, multumesc ca ai scris despre asta, eu rumegam ideea de mai bine de un an.
  problema in sistemul de stat nu sunt lipsa banilor ci lipsa respectului pentru banii publici

  Dar… unde ne credem noi… ufff eu pun bani deoparte sa-mi trimit copii nenascuti la o scoala privata ca sa aiba sansa sa zboare peste hotare cand o fi cazul… ca aici mi-e mie mila de el de acum.

 2. Ehei…:(

 3. Din păcate problema învăţământului nu se va rezolva prea curând, fiindcă ăştia suntem ca şi naţiune… 🙂

  Încerc să explic.

  Am fost mult timp revoltat de salariile mici din învăţământ, mi se părea absurd ca exact unde contează calitatea, viitorul copiilor, etc să-ţi baţi joc. Îi vedeam pe profesori ca şi victime ale sistemului…ei bine, unii sunt, dar nu majoritatea, fiindcă majoritatea …decide.

  Să luăm de exemplu programa şcolară.
  Este încărcată până la absurd, dar nu se va reduce fiindcă asta va duce până la urmă la eficientizare şi implicit la reducerea unor posturi. Ce contează că cei buni pot fi mai bine plătiţi, sindicatele se opun şi se vor opune în continuare. Sunt şi alte şmecherii aici, şpăgile pentru un post de suplinitor, relaţiile create de-a lungul timpului..

  Ce vreau eu să spun: putreziciunea nu vine doar de la guvern, este în tot sistemul, în toată societatea. Guvernul şi politicienii nu sunt decât o oglindă a ceea ce suntem noi.

  Eficientizare, privatizare, corectitudine, job-ul şi salariul pe competenţe? Astea sunt dorite doar de o minoritate de fraieri. Restul vor un job cald la stat, indiferent cât de prost plătit, apoi o pensie din care să supravieţuiască.

  Şcoli bune pentru copiii noştrii? Pentru ce, atunci când poţi face rost de o diplomă de facultate înaintea celei de liceu?
  Ce rost are să înveţi, dacă poţi obţine chiar şi permis de conducere fără să ştii să citeşti?

  Majoritatea face jocurile într-o democraţie, calitatea vieţii depinde de fiecare. În cazul nostru, avem ce merităm.

 4. Mai, nu in cazul nostru, in cazul lor… adica in cazul nostru avem ce merita aia care voteaza aiurea.

 5. io gata, nu mai votez pana nu e unul pe care sa-l intreb de toate si sa fie de acord cu tot ce vreau eu.
  ceea ce inseamna ca tre’ sa candidez :))
  dar pana atunci votul alb sa traiasca.

 6. pai … ENGAGE! si noi nu numai ca votam, dar si ajutam la campanie 😀

  ar fi tare sa il vad pe unu urland in piata din fata bisericii ca biserica respectiva este inutila (in my dreams maybe)

  apropo de candidat, as candida si eu, am si slogan, dar nu e 100% gata, in sensul ca e musai sa aleg intre “Curve, droguri si alcool” si “Curve, droguri si educatie”

 7. hahahaha

  Propun “Curve, droguri si alcool. Educatie” 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: