Cum facem absenteismul sa lucreze pentru NOI?

Din ce in ce mai mult cetateni, “scarbiti de clasa politica” aleg “sa isi bage pula in el de vot” – in primul rand ca forma de protest. Din pacate nu functioneaza, nici macar in varianta votului alb – care pe deasupra mai e si lejer de falsificat! Pana la urma, 33 de ciupalaci tot ajung la bruxelles. Poate nu conteaza cine sunt aia, pana la urma tot ar fi niste unii care ajung acolo, in ciuda protestului tuturor celor care nu voteaza.

Bun, din seria idei nastrusnice apropo de vot, mi-o venit o idee. Bine, stiu, e pur teoretica, nu s-ar putea pune in practica pt ca interese si moguli samd. Dar ideea, ca teorie tot exista. Si anume:

Ce ar fi daca mandatele (in camera deputatilor, in senat, in parlamentul european, in consiliile judetene samd) s-ar distribui in functie de numarul fix de voturi? Adica sa poti deveni deputat daca ai 10.000 voturi; daca ai mai mult, poti sa le dai cui vrei tu, daca ai mai putin nu intri decat daca iti da voturi un coleg care a luat mai mult.

In varianta asta votul canci chiar ar functiona. Am trimite la bruxelles vreo 6 oameni, am avea un parlament de 100-150. Iar daca asta nu ar duce la o crestere a performantelor institutiilor cu pricina – care e oricum ZERO – macar ar scadea nu atata din costuri, cat din spagi si spagari. Si noi toti ceilalti am putea rasufla mai usurati.

Advertisements

One Response

  1. din seria idei nastrusnice:
    – eu zic sa mergem la vot cu o stampila proprie in buzunar (modelul final acelasi pentru toti participantii), care sa arate cam asa:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: