Prima casa – o mare bokluc

Adica o mare cacanarie (bokluc=cacanarie). O vraja aruncata in fatzau inainte de alegeri. Guvernul cacat bok face, drege, va da, va ofera, va suge pula si alea alea.

Realitatea insa este ca desi pare un program pentru aia ceva mai nefericiti in viata, cu mai putine sanse, care totusi au si ei un vis – propria lor casa – nu e chiar asa. Faza e ca pana la alegeri, fix astia vor fi cei cu ceva sperante. Vor crede ca e un program care li se adreseaza, ca e un program care le va transforma visul in ceva cat se poate de real.

Asta pana se va lamuri situatia. De fapt, ea incepe incet incet sa se clarifice, dar inca nu e tocma clar. Doar se intrezareste o idee, pentru cei care urmaresc politica si economia. Pentru “grupul tinta” insa, acum e doar bucurie, speranta, si poate un vot pentru binefacatorii lor.

Adevarul care se vede insa e ca dobanda nu scade semnificativ, ca venitul minim e de vreo 1000 euro, ca de fapt lipsa avansului se simte in rata si dobanda intr-un mod ingrozitor. De fapt, grupul tinta NU ISI PERMITE. Iar dintre cei care isi permit, majoritatea fie are deja locuintele proprii, fie are deja credite imobiliare luate, daca si-au permis, cu avans cat mai mare posibil.

Ceea ce reduce numarul potentialilor beneficiari aproape de ZERO.

Lasa insa, ca cei care vor vota, cu speranta in prima (si cel mai probabil singura) casa, vor afla abia dupa alegeri ca nu primesc nimc, la fel ca profesorii acu vreo 6 luni … iar daca restul nu vor avea nevoie, devine clar ca toata povestea asta e o vraja electorala de proportii iar ca program economic si social nu inseamna nimic.

Voi avea o maxima placere perversa sa dau link la postul asta peste vreo 2 luni, cu textul “v-am zis eu!”

8 Responses

 1. corect!

 2. Ai dreptate aici, dar scopul legii este altul, anume acela de a mentine preturile sus la terenuri si imobiliare pina cind “prietenii” reusesc sa scape de investitiile acum nerentabile si sa-si recupereze banii. Adica incearca cu orice pret sa nu permita prabusirea pietei imobiliare, ca de obicei prin propaganda si nu prin masuri economice reale, n-au ei treaba cu cine beneficiaza sau nu de acest program…

  De fapt emai mult o intirziere a prabusirii, pina reusesc sa vinda “baietii buni” si sa o muste altii…

 3. Faza e ca nu va merge nici macar la modul asta. Ca sa obtii ce zici tu e nevoie ca macar cineva sa cumpere – ori grupul tinta NU EXISTA. Aia mai saraci nu au salar suficient de mare sa ia credit iar aia care au veniturile necesare, de regula au deja case.

  Iar daca nu cumpara nimeni nu se intampla de fapt nimic. E doar u circ pe TV si niste functionari mai mici sau mai mari dar PLATITI DE NOI pierd vremea in niste discutii inutile cu niste banci.

  Cat despre banci, astia nu pot spune “ne bokam pe programul vostru” dar baietii cam stiu asta, asa ca nu fac prea mare tamtam.

  De fapt e doar inca o tzapa electorala PDL-ista.

 4. hmm, cumparatorul final nu trebuie sa existe decit pe hirtie la guvern. Acum “baietii desptepti” sunt in posesia unor terenuri, blocuri neterminate etc pentru care nu au cumparatori. Creeaza prin aceasta lege, virtual, potentiali cumparatori. Asftel valoarea terenului (investitiei) este (potential) mare pe piata. Apoi gaseste un alt “fraier”, eventual strain, caruia sa-i vinda ce are, fiindca investitia are potential (cu acoperire de la guvern). Peste 1 an, se prinde si noul investitor ca acoperirea e de “bok”, dar tzeapa a luat-o cineva din afara clientelei politice de acum….

 5. completare: prin analogie, ai o afacere si vezi ca nu prea va mai merge in viitor. Ce faci? Astepti falimentul sau incerci sa o vinzi?
  Daca incerci sa o vinzi, o si “coafezi” sa capeti cit mai mult pe ea, apoi te retragi linistit si lasi cumparatorul sa se lupte peste un timp cu greutatile.

  Acum vine partea buna, in loc sa te chinui tu sa coafezi afacerea sa arate bine, da guvernul o lege cu iz electoral care face afacerea ta sa arate “beton”. Pentru neavizati.
  Asa ca gasesti repede cumparator….:))

 6. Mda. La asta nu m-am gandit.

 7. […] you so! Posted on September 22, 2009 by Mogre Ei si iata ca premonitiile mele s-au adeverit.  Prima casa se dovedeste deja un cacat de mari proportii. Si da, imi face o […]

 8. […] Comments Told you so! « on Prima casa – o mare…Mogre on Dan Puric: “umorul are o…Mogre on 2012Adrian on Remus Cernea, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: