Campanie electorala de peste zece miliarde de euro – evident, miliardele noastre

Pentru cine e campania asta – pai pentru Basescu. Cum functioneaza? Sa o luam de la inceputuri, adica de la inceputul crizei.

A fost odata si-o data un inceput de criza financiara, urmata din scurt de una economica. Booon, ce face orice guvern serios si responsabil intr-o criza dinasta? Pai incurajeaza cat poate economia si isi scade propriile cheltuieli, incat sa poata scadea taxele, taxe care sa incurajeze economia.

Guvernul rrominakai insa, in loc sa dea afara si sa scada taxele, cand a vazut ca economia sta si ca nu mai are bani, s-a vazut pus fata in fata cu 2 variante:

1. isi reduce cheltuielile, scazand salarii, dand afara bugetari, eliminand investitii inutile cum ar fi tot ministerul turismului cu campaniile lui, ziua tineretului, masini de lux, prime de vacanta si alte kestii dinastea inutile

2. creste taxele – optiune care are insa ca efect ca in loc sa ajute economia care se sufoca, strange si mai tare latul si pune niste firme care oricum au deja probleme cu banii, din putinul pe care il au sa mai scoata niste bani si sa intre pe o panta de cacat care incepe cu scaderi de salarii, continua cu disponibilizari si se termina cu faliment / inchidere voluntara

De fapt ar exista si a treia, sa se imprumute ca sa plateasca salariile bugetarilor si pensiile, dar asta este strict “interzisa” de toti potentialii creditori externi – deci ar fi exclusa din start.

Pentru cine nu stie care e faza cu economia, impozitele, statul de drept si altele (majoritatea adica) se pune intrebarea fireasca – da de ce sa fie disponibilizati bugetarii si sa fie sprijinite firmele private. Ei, raspunsul e unul simplu: bugetarii traiesc din taxele si impozitele platite de firmele private. Daca firmele private se inchid, bugetarii raman si ei fara bani. E ca si cum ai omora gainile care fac oua ca sa salvezi gainile care nu fac oua.

Booon, faza e ca nu pot sa cred ca marlanii aia din guvern nu stiu lucrurile aste – deci trebuie ca au un alt interes: daca aplica varianta corecta, adica punctul 1, se pierd enorm de multe voturi la alegerile prezidentiale, pe cand daca omoram firmele mici se pierd in principal voturile patronilor si voturile acelor angajati care au avut de suferit si care au mai si inteles despre ce e vorba in propozitie.

Asta a fost primul pas. Problema e ca totul nu se opreste aici.

Firmele private au deja probleme – de ex trustul Intact a redus salariile cu 20% iar trustul Realitatea-Catavencu a anuntat reduceri de salarii intre 10 si 50%!!!!!!!!! Cum problemele astea inseamna venituri mai mici la buget, cu tot cu impozitul forfetar (de care au recunoscut pana si basescienii prin gura lui Videanu ca e o mare greseala), guvernul teoretic nu mai are la indemna decat punctul 1 – sa reduca dracului odata cheltuielile.

De fapt am auzit cu totii ca in ultima vreme au exista probleme la plata salariilor nu numai la CFR, ca prin aprilie erau cat paci sa nu mai dea pensiile samd – de fapt eu cam de atunci prevad intrarea in incapacitate de plata a statului.

Mda, numai ca Basescu nu isi permite sa piarda voturi, asa ca gashca portocalie a pus la cale alta mantzocareala, incat sa nu scada nimic, sa nu se impumute pe fatza, da sa se imprumute pe la spate. Circuitul e urmatorul: BNR a luat bani de la FMI, asa ca elibereaza din depozitele minime ale bancilor retinute la BNR. Cu ocazia asta, bancile cu pricina se trezesc cu niste lichiditati pe care nu le aveau. Ghici ce fac bancile cu lichditatile astea, aparute ca urmare a intrarii banilor FMI?

Pai e simplu: le imprumuta statului roman, cu dobanda de ~10%, ca cica e o kestie lipsita de risc. Iar statul are cu ce sa plateasca pensii si salariile bugetarilor, sa le tina la acelasi nivel, macar pana sa iasa bizonii sa voteze.  Adica in timp ce privatii, singurii care platesc bani “adevarati”, nu pe credit, se sufoca, aia de la stat o duc la fel de bine, pe datorie pe care o vom plati pana la urma noi cu totii, inclusiv ei de la stat. Iar dupa realegerea baselului, poa sa vina potopul (si va veni), ca nu mai conteaza.

Pe scurt, pana acum statul s-a imprumutat de pe piata interna intre 9 si 13 miliarde de euro pe care bineintele ca nu i-a investit in infrastructura, ci i-a cheltuit pe pensii si salarii!!!. Toate astea numai sa nu taie in carne vie – ceea ce ar fi trebuit sa faca – si sa tina bizonul elector vesel si degraba votatoriu de basescu. Iar banii astia cheltuiti cu realegerea basescului ii vom da inapoi, noi, cu totii, privati sau nu.

Cum se parea ca funia totusi ajunge la par, se vorbeste deja de cresterea “cotei unice” si a TVA-ului – masura disperata, care chiar si asa nu ar fi la fel de nepopulara ca de exemplu concedierea a 25-30% din bugetari, ca macar sa tina ritmul cu mediul privat.

Bottom line: guvernul a spart cu siguranta peste 10 miliarde de euro, numa numa sa impinga momentul colapsului dincolo de alegerile prezidentiale si sa asigure realegerea lui basescu. Iar basescu incearca sa devanseze alegerile, ca doara doara reuseste sa se realeaga inainte de colaps.

Bonus: in momentul in care totul se va darama, singura speranta va fi economia privata, care ar trebui sa inceapa sa functioneze si sa plateasca impozite din care sa traiasca si pensionarii, si proaspetii someri, si bugetarii. Dar, economia privata va fi pe atunci deja moarta, sacrificata pe altarul realegerii lui basescu. Colapsul fiind astfel cu atat mai adanc.

Ceea ce reuseste totusi sa ma socheze nu e tot sirul de manarii explicat mai sus, ci faptul ca este de departe CEA MAI SCUMPA CAMPANIE ELECTORALA din 90 incoace. De fapt cred ca acesta campanie ne costa pe noi de vreo zece ori mai multe decat toate campaniile tuturor partidelor de la toate alegerile de la revolutie incoace.

Sa mai zic ca sictir? Ca nu sictir? Ca sa moara cacatu bok? Am obosit. De 4 luni urlu la luna ca intram in colaps, ca totul se destrama, ca statul va intra in incapacitate de plata si alte alea. Realitatea descrescatoare de zi cu zi nu face decat sa confirme asta si ii aud pe din ce in ce mai multi spunand tot asta. Tot degeaba ca si mine.  Mi-e sila si am obosit.

Nu stiu ce veti face voi, dar eu nu am de gand sa pun umarul la plata datoriilor de peste 30 miliarde de euro adunati de guvernul asta de cacat in juma de an. Iar daca asta inseamna sa plec, atunci asa va fi.

PS: pt aia care zic ca cica nu se mai dau prime si alte alea, poate astea sunt valabile la profesori, ca la finante sunt vreo 400 Eoru / om bugetati ca prima de vacanta! Capisci?

Advertisements

8 Responses

 1. Din cand in cand imi aduc aminte ca impozitele mi le platesc in Polonia, ma bucur si imi reinnoiesc hotararea de a nu-mi face firma/PFA ca sa le pot plati aici. Partea proasta e ca de locuit tot in Romania locuiesc.

 2. Te rog zi mai multe – cum ai rezolvat asta, cat platesti etc; pe mine ma tenteaza Cipru, dar m-ar ajuta mult sa stiu si pe la altii cum e si cum ai facut miscarea asta – cu firma acolo, cu domiciliu acolo etc

 3. Eh, mi-e teama ca lucrurile nu sunt asa spectaculoase, si nici (presupun, avand in vedere ca ai firma) deosebit de utile pentru tine. Am lucrat acolo o vreme, iar cand m-am intors am ramas colaborator al firmei respective. Lucrez de-acasa pe VPN, iar oamenii imi opresc impozit de 20% asa cum ii obliga legea poloneza (exceptand cazul in care le-as trimite eu facturi de pe firma sau PFA, si-atunci mi-ar trimite suma bruta din care eu as arunca o parte pe fereastra, in directia statului roman, care tre sa mananca si gura lui o paine).

 4. Mă învârtoşez să nu fiu de acord cu aserţiunea cum că «bugetarii traiesc din taxele si impozitele platite de firmele private».

  La buget contribuie şi TOŢI salariaţii, prin impozitele şi alte contribuţii (CAS, pensie, rahat), başca prin TVA-ul care se plăteşte la fiece achiziţie de te miri ce.

  Asta ca să nu se crează că numai “patronatul” ţine Ţara în poalele (pe genunchii, pe coaiele) sale. Boborul însuşi asuprit este, şi cu osârdie el contribuieşte la propăşirea Ciumei Portocalii.

 5. @Beranger

  Da, e adevarat ca la sats contribuie si TOTI salariatii de la stat, dar figura e ca din ceea ce iau ei dau inapoi o parte si o parte consuma. Asa ca daca dispare economia privata, ei vor putea cel mult sa ia si sa dea si sa iasa suma zero, ca de consumat oha.

  Acuma io am senzatia ca tu ai luat-o direct ca lupta de clasa, da nu -i chiar asa, ci erau niste simple constatari – astia fac banii, astia consuma, daca primii dispar cei din urma nu mai au ce consuma. Nu am zis (de data asta) nici ca e corect nici ca nu nici ca trebe ajustat, ci pur si simplu ca asta e situatia si ca pe directia bok vor muri toti – inclusiv cei de la stat si ca efortul maxim ar trebui depus pentru a nu-i pierde pe cei care contribuie.

 6. Păi da, am luat-o ca lupta de clasă, pentru că mă refeream la salariaţi în genere, nu la salariaţii de la stat. Iaca, când salariaţii din economia privată contribuie prin impozite, taxe, TVA şi alte mui la bugetul de stat, ei contribuie din munca lor! Patronul NU le dă salariul ca pe un “cadou”, ci ca pe o parte a valorii muncii lor. Asta era chestia, şi nu e marxistă. Dar salariul unui uvrier “de la privat” NU este “un cadou”. (Cel al ălora de la stat… poate fi şi “cadou”.)

 7. Pai fix la asta ma refer cand zic “noi astia din privat” – si uvrieri si patroni, mai ales ca in cazul firmelor mici, patronii sunt si uvrieri; faza e ca noi astia, cu totii producem; ei aia, de la stat, absolut toti consuma. Daca noi nu mai producem, ei isi consuma pulile unul altuia.

 8. […] din criza sunteti voi! Nu va pricepeti decat la vrajeli si habar nu aveti  economie! In schimb ne bagati pe noi toti in cacat numa sa il realegeti pe […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: