Dialog cu service-ul chevrolet din Bd. Timisoara

– Alo, buna ziua, de la service radacini va sunam sa va anuntam ca revizia la masina dvs este gata, puteti sa o ridicati, dar nu am putut rezolva insa faptul ca va fierbe apa in motor pentru ca nu avem piesa pe stoc

– Ce piesa nu aveti pe stoc? Cum adica?

– Nu avem termostat pe stoc si trebuie schimbat. In rest masina e gata.

– Aha. Nu va suparati, stiti cumva vreo reprezentanta Chevrolet in Bucuresti?

– O reprezentanta care sa aibe pe stoc?

– NU! O reprezentanta, ca daca e reprezentanta sigura are pe stoc.

– Faceti misto de mine? Nu e cazul sa va bateti joc

– Asa e, nu e cazul sa va batei joc de mine. Daca vindeti si schimbati piese la masini nu ar fi cazul sa le si aveti pe stoc? Adica cum poti sa vinzi ceva ce nu ai?

– Nu avem, ne pare rau asta e situatia.

– Si in cat timp vine piesa asta?

– In 10-14 zile.

Sa-mi bag pula, voi va dati seama ca astia nu au nici un termostat nicaieri? Ca si cum kestiile astea nu s-ar strica niciodata? Si ca eu raman cu o masina blocata 2 saptamani pe simplul motiv ca idiotii nu is in stare sa faca o previzionare, o kestie dealtfel absolut normala pentru orice business, cu atat mai normala pt un business mare.

Daca nu as fi auzit povesti similare si despre alte marci as zice ca data viitoare imi iau alta marca, da toti is la fel.

De fapt toata tara asta e la fel: m-am dus la Carrefour sa cumpar o ruleta, sa masor si io un perete. Bineinteles ca la standurile tehnice aveau toate cacaturile numai rulete nu. Am intrebat si la un gigi de pacolo si a zis ca “s-au terminat”

Bai nene, cum pula mea sa ti se termine stocul? Adica daca se termina, inseamna ca se vinde, nu? Deci ai interes sa mai aduci – asta intr-o lume normala.

Dar la noi, nu, la noi, daca te duci la singurul care vinde termostate de chevrolet in romanika, ala iti zice ca nu are pe stoc.

SICTIR! Parerea mea!

Later edit: au reusit totusi sa imi faca masina intr-un termen rezonabil pana la urma (presupun ca au sapat prin depozite), deci totusi se poate  – motiv pentru care merita si felicitari, atunci cand e cazul, adica acum.

Advertisements

5 Responses

 1. Dragă Mogre, ce e aşa de greu de înţeles? Sau oare cazi şi tu în greşeala lui d’Alembert, recte crezi că dacă cei care se revendicau de la idei de stânga au fost în practică mai degrabă criminali, atunci musai trăbă că ce-a grăit Adam Smith este mai adevărat decât orice altceva, şi pe care de consecinţă piaţa aşa-zis liberă trebuie considerată drept cea mai bună din lumile posibile?

  Iaca, după litera cărţilor sfinte dupe care se predă economia la marile fabrici de finanţişti din lume, situaţiile de la reprezentanţa Chevrolet România şi de la Carrefour România NU se încadrează teoretic nici la monopol, nici la oligopol, nici la cartel, nici la bordel. Cu toate acestea, sunt cea mai bună dovadă că tu, ca simplu cetăţean, poţi lua pule în cur la fel de bine în «piaţa liberă capitalistă», ca şi în «economia planificată socialistă».

  Îi doare în pulă de nevoile tale ka klient. Şi dacă îi doare pe toţi la fel de tare (există horror stories cu TOŢI dealerii de diverse mărci din ţara asta), care este de fapt libertatea ta de alegere? Apoi, Carrefour şi alţii asemenea au îngropat o groază de «mici comerţuri» (existente sau potenţiale, dar care acum nu mai pot exista), aşa că, aşa cum tu nu ai unde găsi o ruletă, eu nu am unde găsi un articol de mercerie sau ce pula mea caut, ş.a.m.d.

  Bine ai venit în lumea reală. Încremenirea mentală se produce şi atunci când nu reformezi piaţa capitalistă, nu numai atunci când, ca boşorog, visezi la 1969 RSR-ist.

 2. La Dacia au termostat. Au toate piesele.

 3. @Lars

  Well, ma bucur pentru ei. Dar am fost sa vad dacia, si nu imi place. Si asta e o maxima subestimare a repulsiei fata de dacia. In aceeasi bani plus inca putin chevrolet e mult mai misto – si nu doar chevrolet.

  Oricum, azi m-au sunat si mi-au spus ca e gata masina, ca au gasit termostat. Mai sa fie, or fi citit blogul sau s-au sesizat la mistoul cu reprezentanta?

 4. @Béranger

  Exagerezi si nu punctezi unde trebuie. E adevarat ca capitalismul are bubele lui, alea fiind in special cele care tin de concentrarea capitalului si de incapacitatea de a genera unele bunuri necesare in societate (cum ar fi educatia de mase). Dar aici nu despre asta este vorba.

  Aici e vorba de incompatibilitatea forma-fond / cultura – structura institutionala. Si socialismul sufera de aceeasi buba, cu deosebirea ca acea forma de cultura necesara existentei unei soeictati socialiste este in flagranta contradictie cu natura umana (lacomia si egoismul fiind printre principalele caracteristici care genereaza incompatibilitatea)

  In cazul sistemului democratie reprezentativa / economie de piata privata (pt ca asta e prezentarea corecta) cultura este posibila, dar se pare ca nu la noi. Mai exact, pt ca o asemenea societate sa functioneze e nevoie ca o minoritate semnificativa (cica ar fi vreo 30%) sa se manifeste cu initiativa politica si/sau economica, iar responsabilitatea individuala sa fie o valoare comun acceptata.

  Si acum ajung la noi: pai astea e FIX PULA! Pe cei mai multi ii doare in cur de job; asteapta sa se faca ora sa rupa usa, cauta sa aibe pe cine sa dea vina, sa se scoata; cata vreme nu se ia nimeni de ei, “merge si-asa”. Aici ar trebui sa se vada iferenta intre (sa zicem) cei 5% patroni si cei 25% angajati cu atitudini proactive. Da la rromanika nu si nu si iara nu. Jobul – oricare ar fi el – e o corvoada neplacuta, nu ceva ce faci si tre sa iasa bine!

  Iar toate astea isi au radacina intr-o cultura rurala, paternalista, de sclav pentru totdeauna si niciodata stapan. O cultura in care se ascund in gramada, in turma si incearca sa nu iasa in evidenta.

  Daca te intrebi cum totusi functioneaza economia romaneasca, cata este ea, raspusul e simplu: ca si in politica si in economie e o concurenta intre handicapati. Daca unul ar fi normal, sau de ce sa nu visam, stralucit, i-ar spulbera pe toti ceilalti, care ar trebui fie sa se adapteze fie sa moara. Dar asa e o concurenta intre retarzi. Si ca orice concurenta intre indivizi de acelasi nivel, treaba pana la urma merge inainte.

  Dar totul tine nu de capitalism, si in primul si primul rand de o cultura paternalista, inchisa in sine, in care sunt valorificate lipsa responsabilitatii, lipsa individualitatii si confundarea cu restul turmei.

 5. Mogre, idealizezi conştiinciozitatea amploaiaţilor din alte economii private. Spoială există şi în America, unde se prefac şi ei că i-ar interesa jobul. La $2,000,000 pe an, poate. La $5.40 pe oră, garantat nu. Atitudini proactive la salarii de căcat? Cât despre managementul american sau occidental, am exemple la prima mână cât de căcatr pot fi unii: mai proşti decât consilierii sovietici din anii ’50!

  Mogre, eşti prea tânăr. Şi eu sunt încă tânăr, dar am citit prea mult în trecut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: