Test de josnicie

Unchiul meu, cand i-am zis ca voiam sa ma fac avocat (aveam 15 ani si auzisem ca “e meserie banoasa”) mi-a spus cam asa: “Sa nu te faci avocat decat daca vrei sa aperi oameni care nu au bani sau daca vrei sa bagi criminali in puscarie si daca ai din ce trai, altceva decat meseria asta. Daca vrei sa te faci avocat ca sa faci bani din divorturile oamenilor, din mostenirile lor si din certurile lor, trebuie sa stii ca e o josnicie.

Si nu m-am mai facut avocat. M-am facut grafician web si print, care castiga numai din prosperitatea oamenilor si dorinta lor de a deveni si mai prosperi. Eu fac bani din satisfactia oamenilor, din bucuria si prea-plinul lor. Niciodata din durere, din nevoie, din saracie, din moarte.

Nu zic ca meserii ca cea de cioclu sau camatar n-ar trebui sa existe. In definitiv, ele raspund cererii. Dar asta nu le face nobile.

De fapt, exista cate o doza mai mica sau mai mare de josnicie in multe dintre meseriile “de pe piata” si cred ca mai conteaza si omul din spatele meseriei. Nu toti avocatii sunt niste sugative nesatioase de bani, plus ca iti rezolva problemele pana la urma, iar unii lucreaza si pro bono. Desi sunt si medici care cer bani “de la obraz”, majoritatea  personalului medical isi face treaba fara sa astepte recompense materiale de la pacienti. Cu toate ca sunt pline tarabele de ziare de scandal umplute de textieri flamanzi de senzational din piatra seaca, exista o multime de jurnalisti care si “spun” ceva atunci cand scriu. Si asa mai departe.

Dar exista meserii care sunt insa josnice oricum le-ai lua. Meseria de bancher/camatar, de exemplu. Iar cea mai josnica dintre toate este meseria de popa:

 1. Se spune ca meseria de popa e banoasa, si este – popa face bani la nunti, inmormantari, botezuri, sfintiri de case si masini (ca ghiolbanii, mai nou, vor  ca popa sa dea cu lampa lui cu lant si fleostomocul si pe masini) si nu numai.
 2. Cand balmajesc ceva fara bani, popii isi pregatesc de fapt terenul pentru evenimente unde urmeaza sa incaseze gros (e simplu: prostul zice “vai, ce popa bun, n-a cerut nimic pentru fleosca-mosca, asa ca la el imi botez plodul!” si la botez cotizeaza, ca e de bucurie, nu?)
 3. Te indoctrineaza de mic sa mergi la biserica, sa te umilesti in fata unui om in fusta, sa-ti fie frica de el si de BauBaul Adultilor, Mniezo, sa pupi obiecte si sa dai bani.
 4. Te indoctrineaza de mic sa mergi sa spui tot ce faci, la acelasi popa, ca sa te aiba la mana cu toate chestiile pe care le-ai facut si ca sa iti poata “justifica” diversele experiente de viata pe care urmeaza sa le ai (“te-a batut Mniezo pentru aia si ailalta!”).
 5. Popii iti promit ceva ce nu exista si sigur ca nu poate fi probat si te prostesc sa-ti si doresti aiureala aia plictisitoare pe care ei o numesc Rai din care ar urma sa te zgaiesti fara compasiune la prietenii si rudele tale mai putin ortodoxe, care s-ar perpeli in Iad.
 6. Popii te mint oribil ca te poti vindeca prin rugaciune si, daca sarlatania asta nu merge, te fac sa te simti vinovat ca nu te-ai rugat destul.
 7. Popii au tupeul sa mearga la doctor cand sunt bolnavi, in loc sa stea sa se roage sa le treaca (Teoctist a crapat din cauza asta, l-a batut Mniezo! Nota bene, Daniele!).
 8. Popii merg cu masina si au masini scumpe. Ba si maicutele au!
 9. La spovedanie, te intreaba toate mascarile care le trec lor prin cap, ca sa te simti cat mai umil, mai mic si mai de cacat in fata maretiei patrafirului cu miros de chiloti si a lui Mniezo care vede tot si pe care chiar il intereseaza in mod deosebit cum fac enoriasii laba.
 10. Apar cu sfaturile si ritualurile lor idioate exact cand esti vulnerabil: cand esti mic, cand esti la scoala, dupa ce nasti, daca ai vreun necaz, cand ti-a murit cineva, cand esti bolnav fara speranta de vindecare si asa mai departe. Nu ca sa te ajute, ci ca sa te afunde si mai adanc in frica, sperante desarte si respectarea tampa a ritualurilor.
 11. Au tupeul sa te afuriseasca daca nu crezi bazaconiile lor.
 12. S-au strecurat pe statul de plata al contribuabililor, dintre care sunt destui care NU VOR sa le dea bani.
 13. “Sfintesc” obiecte si case, pentru “protectie”, ca samani ce sunt, sarlatanii! (Masinile “sfintite” nu au accidente? BA DA!)
 14. Organizeaza pupari ritualice de oase, care uneori se dovedesc a fi de porc sau oaie.
 15. Predau stiinta indoctrinarii si a minciunii in “facultatea de teologie”. Au tupeul sa spuna ca aiureala aia in care stau si citesc ce au elucubrat Sfintii Imputiti Parinti si altii ca ei… e stiintifica!
 16. Cer bani pe toate astea!!!
Advertisements

7 Responses

 1. Amin. Nu puteam s-o zic mai bine. Mi se pare ciudat ca in secolul asta inca sa se mai “poarte” indoctrinarile in cauza. Biserica e inca prea puternica.

 2. Religia tot ocultism ramane, o sumedenie de practici contradictorii, false, ridicole, de multe ori daunatoare si, in urma urmei, motivate de bani si putere.

 3. Daca ai scoate din ecuatia credintei, banul-ochiul dreacului (ie zact ce-a incercat Iisus sa faca si-a mierlit-o, culmea, tot el devenind imaginea celei mai banoase religii!), orice religie ar dispare…

 4. Bine spus Messa. O mica corectura la 5. : preotii nu mai fac demult apologia raiului, poate doar vreun popa ratacit pe la tara. Acum au alta oferta: Imparatia =)) Apropo’ de oferte. Recent am fost invitat la o festanie (sau sfestanie.. cum i-o zice ), prilej numai bun de a mai sta la barfa cu prietenii in jurul unui gratarel. Cu ocazia asta am aflat ca exista 2 sfestanii. Cea mica (la temelie) si cea mare (casa gata)! Asta m-a facut sa ma gandesc ca la nastere dai de 2 ori ochi cu popa (la spital si la botez), la cununie tot de 2 ori (cununia propriu-zisa si “scoaterea” la biserica de catre nasi) apoi la moaarte de 3 ori (acasa, la biserica si la groapa). Si toate costa. Ca trebe sa mananca si gura lor ceva. Numai bine. ( ptr ei :))) )

 5. @Rowel- asta numai daca crezi in Dumnezei, dar esti analfabet; in Biblie scriaza clar- te poti ruga oriunde, oricum si nu ai nevoie de intermediar; cand introduci factoru’ BANI intre tine si divinitate insemneaza ca te inchini la Aghiutza- BANU’ OCHIU’ DREACULUI! 😉

 6. @tizul, imi insusesc critica si promit sa ma indrept 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: