Ziaristii si stiinta, vaca si baletu’

Antena 3 a prezentat o stire cum ca savantii chinezi au reusit sa creeze o gaura neagra artificiala in laborator si bineinteles au amintit si de Large Hadron Collider despre care am mai scris.

Booon, cum le mai am asa putin pe astea cu stiinta si cum sitrea mi-a parut cel putin duboasa am cautat sa vad ce dracu au facut de fap galbejitii aia cu ochii in fanta. Si am gasit asta: Chinese scientists create artificial miniature black hole.

Pe scurt ce zice articolu ala (car ar putea fi si el mai bine scris, dar deh, “black hole” e o expresie tare, care aduce vizite): ca chinezii au facut un device care ia neste microunde si le cubreaza traiectoria intr-o spirala, cu ajutoru a nush ce kestie ca nu e clar da e clar ca e pe baza de optica (microundele e electromagnetice, ca si lumina dealtfel – pt neavizati) SI NU PE BAZA DE GRAVITATIE, ca in cazul unei gauri negre, sau mai corect spus a unei singularitati gravitationale, si ca pana la urmalumina respectiva e transformata (nu se precizeaza cum) in caldura. Ca planuri de viitor, daca va putea absorbi lumina din spectrul vizibil va fi o sursa de energie solara exceptionala.

Deci singurul punct in comun cu gaura neagra e ca nu mai iese nici un fel de lumina de-acolo. In rest, nimic, nada, nichts, rien, nothing.

Dar pt domnii ziaristi, ca niste necunoascatori perfecti, faptul ca li se zice la ambele “gauri negre” e suficient sa se lanseze in elucubratii de tot cacatu. Culmea e ca ambele fenomene sunt denumite impropriu “gaura neagra”.

Deci ba baieti, HAI SICTIR! Si data viitoare limitati-va la jos basescu, ca e chiar util – pe cand pe astea cu stiinta, sau macar pe astea cu searchu pe net in mod cert nu le aveti.

Advertisements

3 Responses

  1. Deci pentru tine microundele sunt radiație optică? Din ce specie faci parte, din nou? Sau spui defapt că radiația optică și cea electromagnetică sunt unul și acelaș lucru?

  2. @Gab

    Te-ai prins repede, da poate nu se prinde toti asa ca ma explicitez – mecanismele de curbare a microundelor este unul optic, deoarece si microundele sunt unde electromagnetice si mecanismele astea se aplica cam la toate undele electromagnetice, nu doar la lumina – adica ambele sunt cazuri particulare ale aceleasi situatii generale. or smth.

  3. asa da 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: