Carne artificiala

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/6680989/Meat-grown-in-laboratory-in-world-first.html

Dincolo de urletele care prevad ca o sa apara cum ca e de la diavol, ca e procesata genetic, ca a halit e-uri samd, e un mare pas facut inainte spre anularea dependentei directe si brutale de agricultura.  Iar mai departe, ar putea insemna supravietuirea in cazul unei catastrofe climatice, dar si independenta in cazul unui zbor cosmic pe durata foarte lunga.

Adica inseamna un atu important pentru supravietuirea noastra ca specie, sau, mai bine zis, pentru supravietuirea culturii actuale. Tare, nu?

Astept raspunsul turmei pacientului Iustin.

PS: basca ce treaba asta ar mai fi si ecologica, pentru ca vacile polueaza!

5 Responses

 1. Bai, daca dam de-o parte faptu’ ca omu’ a transformat necesitatile in placeri (si ce placere mai are fripturica, daca n-a murit cineva pentru a hali noi?!?), este ok. In felu’ asta ne putem pisa cu jet pe intreaga planeta, ne doare-n cur ca distrugem ecosistemu’, nu mai depindem de el. Sa piara intreaga natura, noi sa ne inmultim ca sobolanii! :-)))

 2. Hei hei, aloooo, faptul ca nu mai depindem de ecosistem nu inseamna ca TREBUIE sa il distrugem. Bine, poate insemna ca il PUTEM distruge, dar mult mai important mi se pare ca am putea supravietui si daca sistemul se distruge singur, asa cum a mai comis-o si in trecut, cand a bagat frig si era glaciara in doi timpi si trei miscari.

  De fapt, tot ce ni se pare noua atat de stabil si in echilibru, la o scara mai mare de timp e intr-un groaznic dezechilibru. De care, putem incepe sa speram ca am putea scapa.

 3. Io zic ca-i un pic invers; daca omului i se rupe de ecosistem cand depinde de el, cam cat i-ar pasa daca n-ar depinde? :-)))

 4. @tizul
  Putem distruge foarte bine ecosistemul si cand depindem de el (but wait, it’s already happening!). Rasa umana este iresposabila. Dar macar – cum a spus Mogre – exista o sansa de supravietuire daca exista alternative.

  Oricum, si aici apare o problema: sa cresti carnea artificiala in laborator necesita resurse. Aceste resurse se iau – evident – din mediu. Degradarea mediului ar putea duce chiar la eliminarea respectivelor resurse. Deci cerc vicios…

 5. Da, consuma resurse, dar unele dintre ele nu sunt atat de rare ca altele.

  Daca o luam invers insa, poate ca totusi e normal sa stoarcem planeta asta la maxim pentru ca dupaia sa ne mutam pe alta. In definitiv si vacile rad tot ce au in fata si merg pe alta pasune.

  Ideea e sa avem capacitatea de a ne tira inainte de dezastru. Ori, noi acum nu avem posibilitatea de a muta macar un singur cuplu pe o alta planeta similara, pe simplul motiv ca nu cunoastem vreuna. Basca ca nu avem cu ce sau cum.

  Dar, chestia asta e un pas inainte. In definitiv, universul e plin de energie si daca o folosim la maxim nu ne incadram la “indivizi care ignora mediul”. Plus ca totusi, toate animalele se caca in mediu.

  Parerea mea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: