Democratia directa

In absolut toate materialele teoretice despre democratie pe care le-am citit (si is ceva) am gasit intr-o forma sau alta urmatoare kestie:

Democratia directa nu este posibila pt ca functioneaza doar pt comunitati mici, unde este posibil fizic sa ii aduni pe toti la un loc si sa mai si porti o discutie civilizata. In societatile moderne reprezentativitatea este o solutie la problema, care tine (teoretic) cont de interesele alegatorilor (teoretic) informati si constienti.

Corect acu 400 ani. Corecti si acu 200. Gresit insa acum, pentru ca iezista (nu o explicatie) o solutie. Adica democratia directa e posibila.

Eu stiu. Oi fi singuru? Daca nu, dati de stire.

Advertisements

17 Responses

 1. 1.- singura democratie este cea directa, in care poti trage de urechi reprezentantul.
  2.- nu renunta nici dreacu’ la simulacrul asta de democratie, fiindca este prea productiv. Pentru ei. 😉

 2. Da ma nene, da stii cum poate functiona democratia directa ACUM? Ca asta e esenta.

 3. Mai astept oleaca, ca poate i se arata cuiva becu

 4. Internet – detalii later pentru ca imi este teama ca discutam ca sa ne aflam in treaba, mai ales in Romanica.

 5. coa’eh….democratie DIRECTA?…sa voteze nea Gheo ca mine?…scuipandu-si samanta flegmatic…astept provincia…cu sacu de voturi…daca’s fi pentr-o zi prezidente…uncein mai hart…

 6. Din păcate, nu de democrație avem nevoie, ci de meritocrație.
  Democrația este puterea celor mulți, puterea plebei.
  Meritocrația este puterea celor care și au ceva în cap.
  Pur democratic și direct, putem vota electronic (online și folosind un DigiPass) pentru scoaterea în afara legii a muzicii lui Beethoven și pentru impunerea lui Florin Salam în programa școlară, la orele de muzică. Vox populi, nu?

  Ne trebuie ca VALOAREA să ia deciziile, nu PULA.

 7. Beranger a zis-o bine.
  dar mai avem 3-400 de ani până atunci, dacă om mai exista…
  nu văd cum ar funcţia democraţia directă, chiar şi cu uninominal adevărat şi descentralizare la maxim…

 8. Şi eu cred în democraţia directă.

 9. […] mall – Liberty Center din Rahova – NASPA!Dresajul de baza sau ce faci cu copilul pana pe la 3 aniDemocratia directaDe ce cumperi cadouri? Fa cadouri!Elena Udrea – Mary Moppins sau Electopitzi? rromi vs tigani si […]

 10. votul cenzitar pe net

 11. am spus de multe ori in ultimii “t” ani, ca am ajuns la nivelul tehnologic pentru a ne reprezenta direct, putem fi cu totii parlamentari 🙂

 12. @everybody

  hai sa despartim subiectele, ca sunt 2 kestii distincte:

  1. democratie directa vs reprezentativa inseamna strict daca votam direct niste kestii sau prin reprezentanti (consilieri locali, judeteni, parlamentari)

  2. votul universal vs vot “cenzitar” / restrictionat – adica ori voteaza toata lumea ori numa aia care au o avere minima de nush ce valoare

  Asta inseamna ca in prezent voteaza si cretinu si dashteptu (fiind vot universal) iar votul lor valoreaza tot atat – numai ca voteaza un reprezentant, care voteaza mai departe acte normative de diferite tipuri. Iar daca am fac un pas spre democratia directa, retarzii care ne inconjoara nu vor INCEPE sa voteze ci vor CONTINUA sa voteze

  A opune meritocratia sau votul cenzitar democratiei directe inseamna sa discutam despre lucruri distincte, sa comparam mere cu pere – si asta nu prea merge.

  Am scris si eu despre un ipotetic permis de vot. am niste retineri care tin de chiar fundamentul democratiei, dar e alta poveste.

  Aici am scris despre altceva, si singurii care au raspuns corect si la obiect au fost bujold si Mihai. pierpatrat a raspuns corect, dar a mai adaugat ceva.

  Iar raspunsul este Internetul. Da, teoretic se poate si meritocratie directa. Sau vot cenzitar direct. Asa cum se poate si vot universal direct sau vot universal reprezentativ (cum e acum).

  Dar pe axa democratie directa vs reprezentativa, optiunea este DEMOCRATIE DIRECTA iar solutia este INTERNETUL.

 13. Ar fi bine, ca inca nu s-au suit toate ghioalbele online.

 14. internetul nu e secure. intr-o tara ca asta (dar nu numai) e foarte greu sa faci din asta o treaba serioasa.

 15. @adi

  o societate nu poate functiona fara indivizi. asa ca traba serioasa iese din participare. intr-o societate cu participare proasta, indiferent de mecanismul de vot, tot prost iese. totusi, mecanismul potenteaza cumva. chiar daca sunt 10%, tot e fucking huge

 16. oricine care se pricepe (ca e organizator sau e outsider) poate sa intre in sistem si sa schimbe o cifra. astea sunt foarte la indemana pentru masluit.
  poate ca altfel ar sta treaba daca votul n-ar fi secret. fiecare cont securizat s-ar sti pe cine a votat, publicat pe net si numa bun de iesit la numaratoare.

  asa la votare old-fashioned e cu n-spe mii de declaratii, semnaturi si procese verbale, e mai greu.

  apoi mai e o faza. statul va trebui sa asigure calculatoare si internet la toata lumea, inclusiv la tanti ciresica din varfu’ dealului, sau la boschetarii din canal. altfel sar organizatiile in sus ca nu e vot corect si egal. romanu’ cum e el isi va dosi pc-ul in dulap ca sa poata sa mai ceara unul, deci statu ar da si la aia care au.

  apoi nu orice treaba care e votata, poate fi votata prin majoritate, pentru ca fie majoritatea e proasta si iese aiurea, fie e vorba de ceva unde fiecare isi vrea partea, fie alte situatii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: