Impozitul anticipat pe profit: JAF LA DRUMUL MARE. Facut de retarzi.

Pentru cei mai putin initiati in povestile astea, hai sa va explic.

Faza 1: jaful

Sa zicem ca anu trecut o firma mica a avut 50.000 euro profit, pentru care a platit 16% impozit, adica 8000 euro.

Anul asta insa, aceeasi firma abia daca mai face 10.000 euro – pentru ca anul trecut, pana sa anunte rahatii fomisti de bok si pogea kestia cu forfetaru, lucrurile mai mergeu cat de cat. Adica pana prin mai-iunie inca nu se simtea criza peste tot, pe cand anul asta am inceput-o cu stangul deja.

Ei bine, aceeasi firma nu plateste anul asta 2500 euro, ci plateste tot impozitul de anul trecut + 3.5% rata inflatiei, ca deh, statu nu numa ca ne fura, da ne mai ia si dobanda pe ce ne fura. Rezulta o suma totala de 8280 euro. Dupa care, la finalul anului 2010, cica se face regularizarea si statul da inapoi diferenta intre 2500 su 8280.

Aici se mai impune o observatie: statul nu e in stare sa asigure rambursarile de TVA, avand intarzieri de peste 1 an in unele cazuri, iar foamea la buget creste cu fiecare zi – asta fiind evident dupa cum le bubuie capu o taxa noua sau o marire de baza de impozitare (vezi pensiile) tot la 2-3 zile.

Mai mult, dincolo de blablaurile cacatilor portocalii, cu statul nu se fac compensari. Adica daca tu ai de dat 1000 euro si el are de dat 1500, tu trebuie sa platesti la timp pt ca te executa silit si iti ia si penalizari, iar statul pulii plateste cand vrea.

Asta ca se ne fie clar ca firma data exemplu nu isi va vedea banii in ianuarie 2011, ci pe la mijlocu lui 2012. Daca luam in calcul pe o perioada de 2 ani pe diferenta de 5780 aplicam doar o rata a dobanzii de 3.5% rezulta inca o pierdere de 411 euro, adica ~16% din impozitul de 2500 pe care ar fi trebuit sa il plateasca. Adica o crestere a impozitului (valoare absoluta) cu 16%!!!

Faza 2: prostia.

Sa zicem ca firma era pe zero, la limita, fara profit si fara pierderi. Din cauza impozitului anticipat va ajunge sa dea afara macar un singur om. Pentru care statul va pierde ~5000 euro / an (asta fiind diferenta intre a lua taxe pe salariu aluia si a-i plati ajutorul de somaj)

Asta inseamna ca statul imprumuta cu forta ~5800 euro, numai ca sa poata sa piarda ~5000 euro.

Sa nu ne gandim si la faptul ca suma aia de 8280 euro ar fi putut acoperi inca un salar pe timp de un an, ceea ce ar fi insemnat ca vreo 4000 euro se duceau tot la buget, dar sub forma de incasare, nu de “imprumut” si ca statul mai scapa de un somer si de un ajutor de somaj de peste 1000 euro / an.

6 Responses

 1. Exista cumva posibilitatea sa nu platesti impozitul anticipat si sa-ti asumi penalitatile, ca sa nu mai astepti dupa banii statului atunci cand se face compensarea?
  Adica nu platesti decat 3000 din aia 8280 iar la sfarsitul anului, daca se dovedeste ca impozitul real este de 3000, esti bun de plata doar penalitatile pentru 5280?

 2. No way.
  1. pana sa treaca anul, astia te executa silit si e si mai nasol
  2. presupunand ca ai putea scapa, ai plati 0.01% pe zi penalizari, adica 36.5% pe an – valoare neschimbata de pe vremea cand inflatia era de peste 50% pe an – deci oricum ar fi nerentabil

 3. Firma mea e suspendata, pentru ca plec 6 luni din tara. Voi vedea in septembrie ce si cum. Devine tot mai interesanta varianta de a te muta oriunde in lumea asta cu actele, decat in gunoiul asta de sistem. Mi-e sila.

 4. profit? donatii si cadouri.

 5. Noi sa fim sanatosi…

 6. […] March 11, 2010 by Mogre 1. primul rahat al tarii a aflat de la un prieten de la sala de sport ca impozitul anticipat pe profit e un cacat interminabil, asa ca a luat decizia de a cere eliminarea proaspat introdusului impozit; io stiu ca […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: