Conexiuni cu Valentin Stan

Tocma am vazut prima (cred) emisiune a lu omu cu laptopu. De fapt inca nu s-a terminat, e doar pauza de publicitate.

Tin sa spun ca e geniala. De exceptie. Totusi am dubii ca o sa prinda. Omu isi propune sa de “food for thought”. Iar aia care gandeste e prea putini, cu siguranta sub 50.

Sictir

LE: Gata, s-a terminat, asa ca pot zice mai multe, mai pe larg.

1. mi s-a parut exceptional modul in care a stiut sa construiasca emisiunea. A pornit de la un subiect, care a deschis altul si altul si altul, pentru a ajunge pana la urma la armata romana si ce a insemnat pentru rromanika si ce inseamna pensiile militarilor (alea de care zice bok ca e nesimtite).

2. subiectul final – armata; putini sunt azi cei care isi amintesc de ce inseamna armata pentru un stat si de ce inseamna soldatul; care au curaj sa sustina organizatia asta, kit ca e printre cele mai tari la incredere in orice sondaj; eu personal nu sunt fan al armatei romane, dar sunt fan al tuturor armatelor “adevarate”; iar armata romana interbelica parca nu era tocmai varzica de acum; VS a abordat subiectul si a reusit sa il sustina exceptional

3. emisiunea e condensata de informatie; de obicei la talkshowuri “ma uit” in timp ce mai scriu o bucata de cod, mai programez ceva si totusi inteleg tot ce vrea aia sa mugeasca pe post; eh, la nea asta m-am asezat frumos pe canapea si m-am uitat la emisiune, fara sa ma plictisesc, bucuros ca in sfarsit densitatea informatiei e pe gustul meu; problema e ca probabil fix asta e motivul pt care emisiunea nu va prinde

4. mi s-a parut foarte tare partea cu Iuliu Maniu care sustinea drepturile ungurilor si Bratianu care le combatea, minimizand “happeningul” de la Alba Iulia. Si cum noi romanii, am ales varianta cea mai proasta – am taiat drepturile dar am maximizat Alba Iulia. Chiar nu stiam asta, dar recunosc stilul a la rromanika.

Concluzie: mai vreau!

Advertisements

One Response

  1. Legat de Alba-Iulia, intradevar e interesant faptul ca toata lumea are o viziune extrem de mitizata asupra evenimentului, dar putini chiar stiu ce s-a hotarat acolo. Ca de exemplu, dreptul la autonomie pt minoritatile conlocuitoare.

    Pt cine e curios de textul Marii Adunari: http://www.cimec.ro/Istorie/Unire/alba.htm

    Legat de Maniu, nu stiam ca a aparat drepturile ungurilor, dar de atitudinea nationalista a lu Bratianu mai auzisem.

    Un alt fapt interesant de care am aflat total accidental a fost faptul ca Liviu Rebreanu a scris si in limba maghiara iar Octavian Goga (la cat de nationalist a fost el, tot) a fost prieten cu Ady Endre, si-si traduceau unu altuia poeziile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: