Invatamantul superior – numai platit!

Ganditi-va la cat costa educatia unui medic care acum pleaca in Anglia, Germania, Franta. Vi se pare normal sa platim noi, din buzunarele noastre toate astea? Sa platim taxe pt ca statul sa (sub)finanteze educatia respectivilor pentru ca dupaia sa plece pe salarii mai bune altundeva?

Singurul contra-argument oarecum valid ar fi ca fara educatie superioara gratuita, copii din mediul rural si din familii sarace nu vor avea nici o sansa. Cat se poate de FALS.

Oricum, respectivii au sanse mult limitate, nu se alta da locuri in camine sunt cam putine si chiria in bucale sau alte centre universitare e destul de mare, oricum ai da-o. Pentru asta exista insa burse si tot pentru asta ar trebui sa existe credite de studii.

Adica nu ne mai intereseaza daca ramane sau nu in tara, el trebuie sa isi plateasca fie facultatea la timp, fie sa isi achite creditul de studii ulterior. Oricum, desi toti se vaita in rromanika, se pare ca clienti pentru facultati private – deci inclusiv bani – sunt destui.

Efectele insa ar fi multiple, pe langa faptul ca nu am plati aiurea educatia unora care dupaia pleaca cu investitia noastra in alta tara:

– ar exista o concurenta acerba intre facultatile de stat si private, concurenta care ar creste in timp calitatea invatamantului; acum sunt preferate implicit cele de stat, ca sunt mocca dar si ceva mai bune; normal ar fi ca alea private mai scumpe sa fie mai bune, ca peste tot in lume; pt asta e nevoie insa de CONCURENTA

– decizia de a face o facultate ar fi luata mai cu atentie si nu ar mai face toti retarzii facultate “sa am si eu diploma” – pentru ca totusi costa

– studentii care incep o facultate, in special cei pe credit, vor fi obligati sa o ia mult mai in serios, pentru ca la drop-out ar trebui sa dea banii inapoi

– salariile celor cu studii superioare ar fi supuse unei presiuni de crestere, care combinata cu cresterea calitatii absolventului (ca acum sunt toti niste verze, si zic asta in calitate de angajator) ar duce la cresterea salariilor

Unicul impediment e ca bancile nu ar da un asemenea credit. Ei, aici intra in jocu statul, care garanteaza. Adica in loc de “prima casa” de ce sa nu fie “ia-ti ba diploma”?

10 Responses

 1. locuri in camine cred ca ar fi … daca nu ar mai fi tinute de sefii de camin, administratorii de camin, decani etc ca sa fie vandute dupa perioada “oficiala” de cazare pe o spaga buna.

  ar mai fi locuri daca facultatile ar avea interes in calitatea studentilor si nu in numarul lor.

  am auzit niste zvonuri cum ca in unele tari din vestul europei, sa zicem civilizate, exista facultati la care dupa ce esti admis primesti un credit ca sa-ti platesti studiile. dupa ce termini si iti iei job dai inapoi banii primiti cu dobanda egala cu rata inflatiei, astfel incat un alt student sa poata beneficia de aceleasi conditii. si da dupa ce termini o facultate ca aia chiar ti-se fac oferte sa lucrezi pt diverse companii.

  oricum problemele sunt mult mai mari si mai numeroase decat ceea ce ai expus tu mai sus.

 2. Locurile in camine vor fi subiect de mafie atata vreme cat vor fi subventionate sau/si saracia va fi regula, nu exceptia; introducerea invatamantului platit ar afecta insa si zona asta, pentru ca implicit orice subentie ar trebui sa dispara. In acelasi timp caminele ar trebui sa nu mai tina de universitati si sa fie un business de sine statator, unde preturile sa creasca in functie de cerere/oferta (si implicit in functie de calitate)

  Ia imagineaza-ti cum mai vinde shefu de camin un loc intr-o camera jegoasa cu gandaci atunci cand brusc apar bani pe piata si presiunea pe locurile cele mai ieftine scade? Nu-i asa ca numarul celor care ar da spaga si implicit marimea spagii scad?

  Subscriu (de fapt ca si in post) la creditul cu dobanda minima, care sa acopere toate cheltuielile, inclusiv bani personali, ca la facultate nu te costa numa studiile, mai tre sa si dormi, mai si mananci si din cand in cand te mai si distrezi, ca altfel dai dreq in depresie.

  Un buget decent pt o facultate de 4 ani nu are cum sa scada sub 20.000 euro. Costul educatiei in sine este de doar 10% din suma asta. Adica pula gratuitate si oricum multi parinti iau credit de nevoi personale, la dobanzi enorme. Si toate astea pentru a pastra iluzia unui invatamant superior gratuit si pentru a mai toca niste bani publici.

 3. Îţi dai seama că, dacă ar fi plătit învăţământul superior, nu s-ar mai accepta cu atâta uşurinţă calitatea execrabilă a acestuia? În fine, cumpărători de diplome se vor găsi întotdeauna, dar mă refer la cei care fac o facultate ca să facă şi ei ceva, că n-au nici o altă idee şi nici vreun chef anume.

  Având în vedere cât de proaste-s universităţile de la noi, eu LE-AŞ DESFIINŢA PE TOATE, urmând ca cei care au cehf de studii, s-o facă la Sorbona sau la Oxford, cu un credit luat acolo, chiar dacă, să zicem, cu oarece sprijin iniţial din partea statului român. Dacă după ce-şi plătesc datoria mai au chef să se întoarcă în România, bine, dacă nu…

  Oricum marile nume ale culturii, ştiinţei, etc. din România anilor 1800-1940 au făcut studiile în afară (Viena, Paris, chestii.)

 4. @mogre
  nu neaparat. daca in alte parti se poate eu zic ca se poate si la noi. doar ca cineva trebuie sa-si permita sa renunte la a primi spaga si sa se schimbe cate ceva in modul de administrare al lor.
  @beranger
  alea erau alte timpuri. si daca pe vremea aceea nu aveam scoli bune nu inseamna ca nu putem sa avem scoli bune sau ca nu trebuie sa avem scoli bune. pana la urma cred ca si invatamantul poate fi privit ca o afacere care sa produca bani.
  plus ca unii din oamenii mentionati de tine au devenit apoi profesori in universitatile din romania si erau foarte apreciati.

 5. Eu ți-am mai zis și la bere…

  „Singurul contra-argument oarecum valid ar fi ca fara educatie superioara gratuita, copii din mediul rural si din familii sarace nu vor avea nici o sansa. Cat se poate de FALS.”

  Eu am beneficiat de învățământul superior gratuit și dacă nu era gratuit nu mai stăteam de vorbă acum. Sunt situații în care numai alternativa gratuită e posibilă, și chiar în condițiile ăstea, ai mei au avut probleme să mă țină la studii.

 6. Mai nene, ti-am zis si eu la aceeasi bere ca gratuitatea e o vraja perfecta. Da, ai tai au avut dificultati sa te tina, dar ponderea studiilor propriuzise in costurile studentiei este undeva la vreo 20%. Asa ca oricum ai tai au cotizat serios, kit ca le-a fost usor sau greu. Pe cand ceea ce ziceam eu e un credit pentru acoperirea tuturor costurilor – iar asta chiar ar da o sansa tuturor + ar creste semnificativ calitatea invatamantului.

 7. Io zic ca sunt si avantaje cu plecatu’ asta. Am preten ce-o lucrat ca medic p-afara, cativa ani. s-a intors de doru’ tarii (fara mijto! :-)) ). Este alt fel de medic… 😉
  Din partea mea, sa plece cat mai multi, din toate domeniile. Oricum, suntem judetu’ Vaslui al Aiuropei! ;-))))

 8. Ar trebui sa se ofere mai multi bani catre biserici pentru ca poporul sa fie educat spiritual.

 9. Ar trebui sa se ofere mai multi bani bisericilor pentru a creste educatia spirituala.

 10. Da, da, da!!!
  Ce ne mai trebuie medici, dam cu agheasma! Ne trece orice bolesnita. De tot! :-)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: