Statul roman de ocupatie

Un stat democratic (desi am mari rezerve fata de teoria asta, din foarte multe motive) cica ia taxe exorbitante de la cetateni, dar foloseste banii astia in mod eficient (wtf?) pentru a acorda servicii publice fix cetatenilor care marca banu la faza asta.

Statul de ocupatie se defineste prin faptul ca ia bani, resurse, eventual munca de la populatia supusa dar nu intoarce nimic populatiei ocupate, iar banii sunt folositi discretionar de respectivul stat.

Ei bine, statul roman asa cum e el acum, e exact un stat de ocupatie. Platim impozite “centrale” (pentru aparare, justitie, ordine publica etc), contributii sociale pentru sanatate, contributii sociale pentru pensii, impozite locale pe locuinte si masini, rovigniete, taxe de pod si multe altele. Si mai platim si impozite “locale” pentru o caruta de alte povesti.

Tot ce primim insa e

 • o justitie care e fundamental disfunctionala
 • o politie care fuge de situatiile “complicate” si care te lasa sa mori in strada, dar te fugareste atunci cand e vorba de o contraventie minora, pt ca, nu-i asa, e mai usor de pedepsit decat o crima comisa de o organizatie mafiota, de care vor fugi toti gaborii cu spaima in suflet la orice ora; de fapt, nici una din multele plangeri depuse de-a lungul vietii mele la politie nu a dat vreun rezultat.
 • o armata fundamental incompetenta (pt ca in afara de cateva sute de militari de top care ies pafara, toti ceilalti sunt niste verze si stiu asta din surse din interior)
 • o sanatate la care platesti contributii de sanatate si mai platesti odata spaga, numai pt a primi un serviciu de cacat (sau apelezi la prieteni – ceea ce fac eu – si ramai cu niste datorii pe care le platesti oricum pana la urma)
 • o pensie de cacat; de fapt noi, generatia celor de 30-40 ani, vom munci pana la 70 ani pentru “reechilibrarea bugetului de pensii”, cu toate ca speranta de viata pt barbati e de 68-69, iar pt femei e de 71. Adica femeile platesc in medie o viata intreaga pt 1 an de pensie iar noi, barbatii, venim cu bani dacasa

Fara sa instig la anarhie, concluzia e una singura: asa cum orice actiune a rezistentei franceze impotriva ocupatiei germane a fost un act de o moralitate neindoielnica, la fel, orice act impotriva oricarui stat de ocupatie, fie el si roman, este moral.

Dar e trist ca am ajuns aici.

10 Responses

 1. Mogre, inainte de toate, acest guvern (cu tot cu Base), nu mai are nici un fel de sustinere in teritoriu. Personal cunosc cel putin 20 de persoane pe o raza de cateva sute de metri care au votat cu pdl iar acum injura asiduu in frunte cu mine. In ceea ce priveste statul (institutiile sale) ei bine.. acesta reprezinta exact ceea ce votam de 20 de ani incoace, parerea mea. Nu am ce face decat sa ma orientez catre un partid neparlamentar, cum ar fi partidul verde.

  Si da, de acord, o actiune civica de proportii ar fi mai mult decat necesara. Imperativ necesara. Toate cele bune!

 2. De unde ai aceasta cifra optimista de 70 de ani?

  E nevoie de un ghid pentru greva fiscala.

 3. Ce pula mea de ghid? care sa zica ca ceru e albastru? Si ce pula mea de greva fiscala? aia sustinuta de deontologi portocalii alde ghinea care dupa ce au supt pula la bok & bashescu s-au suparat ca niste curve neplatite cand s-au trezit cu pula in gura?

  Putin mai serios, cifra de 70 ani vine dintr-o analiza guvernamentala care zice ca va trebui sa ridicam varsta de pensionare la 70 ani. Si tot serios, greva fiscala nu e posibila.

  Dar daca vrei, poti sa iti faci firma in bulgaria, sau si mai bine una in cipru si una in seichelles. Eu momentan optez pt bulgaria, pt ca la cifra mea de afaceri e cea mai rentabila (adica cu pierderile minime). Dar exista si varianta mai scumpa la cost fix, dar mai ieftina la capitolul impozite, adica cipru+seichelles. Nerentabila pt un business, dar foart eficienta pt un “consortiu”. Daca esti in pozitia sa te bagi si te intereseaza, da un semn.

 4. Nu mai vreau sa mai fac afaceri in tara asta, imi fac planuri sa emigrez si incep de la zero (nu ma apropiu de nivelul necesar pentru un consortiu, nici p-aproape! ). Ideea cu sediu in Bulgaria e rentabila acum, dar cine stie ce guvern apare in viitor pe acolo, guvern care o ia pe urmele catastrofei portocalii din Romania.

  La chestia cu anii vroiam sa zic ca daca esti in generatia de 30-40 de ani, atunci pana ajungi la 70 de ani, in cel mai bun caz cred ca va fi 80 de ani la barbati, sau nu vor mai exista deloc pensii; in fond e o schema piramidala.

  Nu citesc ce zic deontologii… dar ma gandeam la o actiune la nivel civil, nu la nivel de afaceri. E drept ca afaceristii platesc oribil de mult… (cunosc din proprie experienta, de 3 luni incerc sa-mi suspend firma, dar nu am bani pentru asta 😀 )

 5. mah, 80 nu cred ca isi permit nici macar gunoierii astia portocalii sa anunte; cat despre deontologi, un pulete acum portocaliu imi era prieten, demult, da parca e din alta viatza

 6. “Administratia” de acum nu prea are tupeul sa faca mutarea plafonului/morcovului la 80, dar oricum au distrus mult. Ideea e ca s-ar putea ca peste 20-30 de ani sa creasca, treptat, pana la 80 sau mai mult. Atat timp cat e o schimbare lenta, nu are de ce sa se opreasca, in fond nu exista un criteriu stiintific solid pentru a argumenta ca 71 e mai rau ca 70 (pentru populatie).

  Este complet in interesul statului sa nu existe plati de pensii, decat pentru armata (ca sa nu incurajeze lovitura de stat), universitari (plata intelectualilor) si cei cu fost functii mari. Toate cotizatiile fraierilor ajung in buget, in loc sa ajunga intr-un fond separat, asa ca sunt impartite la clientela de partid. Repet, sistem piramidal. Ponzi.

 7. Este scandalos.

  Astazi faceam un calcul pe care-l recomand fiecaruia: cati bani dam la stat. In calcul nu intra numai impozitul pe venit 16% (sunt PFA) , asigurarile de sanatate (5,5%) si noile contributii la pensii (in jur de 10,5% inca nu m-am lamurit).

  Dar -MARE ATENTIE, la cele de mai sus se mai adauga si TVA 24% din aproape toate achizitiile de consum, iar eu bag aproape toti banii in consum; accize la benzina cand fac plinul si cand, ocazional mai beau un pahar.

  Totalul este naucitor – peste 60% din venitul meu se duce catre stat.

 8. Ba chiar mai mult pentru salariati, pt ca acolo se mai platesc o transa de dari la sanatate si pensii, dar “de catre angajator” – ceea ce e profund fals, pt ca orice angajator (eu fiind unul din ei) isi face calculul pe costurile totale pe care le implkica un salariat si aloca bugete care includ toate taxele, indiferent cine le plateste.

  Si io urlu de ani de zile ca statul de ocupatie ne trateaza mai rau decat pe curve si ca as vrea sa revenim la “zeciuiala” (adica 10%) pentru care se rasculau tzaranii acu sute de ani.

 9. […] prin septembrie ca statul roman e un stat de ocupatie – motivul fiind utilizarea discretionara a banilor din impozite si […]

 10. […] e stat sau nu; de fapt in carcaterizarea “statului” roman oscilez intre a-l defini ca stat de ocupatie si butaforie, pentru ca are cate ceva din […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: