Cat costa sa iti faci o firma?

Intrebare pusa de arhi, acu vreo 3 zile.

A primit si un raspuns exact (cred ca omul e in domeniu, oricum bravo lui): 730 RON + Capital social.

Totusi, dpdv elucubristic (nu pot spune filosofico-intelectual, pt ca daca as fi un intelectual precum oamenii de la ICR, as diferentia arta avangrdista de sindromul Tourette), deci, dpdv elucubristic, lucrurile se schimba fundamental.

1. Ce iti pui la obiectul de activitate si ce avize sunt necesare?

Ideea din spate este ca statul roman nu lase infractorii sa faca activitati fara spagile avizele necesare. De exemplu, daca vrei sa iti faci un “lant” de 5 “buticuri”, cu sediul social intr-un apartament, trebuie sa demonstrezi aviz sanitar-veterinare pentru cele 5 buticuri. Bineinteles ca tu nu ai inchiriat cele 5 buticuri din “lant” inca, asa ca iti vor cere aviz sanitar-veterinar pentru acasa. Iar daca la tine acasa cumva mai e si o matza, asta e motiv de spaga descalificare pentru ca parul de matza nu este compatibil cu normele europene ref la comertul stradal.

Bineinteles ca fiecare aviz vine cu costul propriu – ori e taxa + pregatire mai dihai decat faceau profii la inspectie in liceu, ori e taxa + spaga. Eh, deja, costul poate sari de 500 roni suplimentari.

2. Unde ai totusi spatiul pt sediul social? Si ce vecini ai daca cumva e intr-un apartament?

Daca ai deja contract de inchiriere intr-un “building” comuniste de imobile, care arata ca dracu, dar nush cum are avizele necesare pentru spatii de birouri, desi buzile sunt focar de infectie, ei bine, totul e ok.

Daca insa ai gersit, in sensul ca ai inchiriat un apt intr-un “imobil de locuinte” potential ai pizdit-o definitiv. Ai de luat urmatoarele hartii: acordul vecinilor directi – sus, jos, stanga, dreapta, sau cum or fi, dupa care ai de luat acordul asociatiei de blocatari, care pot vota contra indiferent daca tu ai primit deja accepturile dinainte.

Ei bine, incearca sa transformi in bani urmatoarea scena: suni la usa, te prezinti, zici ca esti gogu, ca ai si tu un apt pacolo, ca vrei sa faci o firma si ca ceri acordul doamnei (sa zicem), la vreo 70 ani, senila si agresiva. Iti spune acuzator, cu un ton care te zgarie pe urechi ca “va stiu eu pe astia ca voi! o sa fiu cu ochii pe voi! o sa faceti scandal”.
Tu: “Nu doamna, nu facem scandal pt ca suntem aici doar ziua, nu avem aici decat birouri etc”.
Ea: “Ba o sa faceti zgomot, scandal, o sa puneti muzica”
Tu: “Nu doamna, nu punem muzica pt ca lucram, nu facem scandal pt ca lucram”
Ea (inchizitorial): “Si cu ce se ocupa firma ……. asta?”
Tu: “Cu ________________” – aici se complica ff tare; daca e legat de internet, esti bandit dinala cum le zice, parca acheri; daca zici comert, le vei umple scara de colete; daca esti dentist, implicit bazai si ai pacienti; daca esti notar insa, sugator de procente din orice miscare legala, ar putea fi ok. Oricum, orice ai face, poti primi si urmatoarea replica:
Ea: “Da cum pot sti ca nu vii cu un strung aici si faci zgomot?” (trecand peste faptul ca nu ai cum sa bagi un strung intr-un apartament)
Tu: “Vreti sa va dau in scris?”

Daca poti evalua scena de mai sus la 100-200-300-1000 euro, inmulteste cu 3 sau 4, adica cu cati vecini directi ai.

Deja scriind astea m-am enervat atat de tare ca nu mai pot descrie un dialog ipotetic din discutia cu administratorii sau sedinta de blocatari. Dar pot descrie o intamplare reala, la o asemenea sedinta:

O doamna de aprox 80 ani, total incoerenta, care abia mergea si venise cu scaunelu si bastonu la sedinta, la un moment dat, cand se terminase deja sedinta, se ridica in picioare, ridica scaunul intr-o mana deasupra capului, bastonul in alta mana si le agita, urland “hotiiiiiiiiiiii”

OK, evalueaza kestiile astea. Poti avea si bafta, dar oricum te costa, macar in nervi si timp.

3. Costurile pentru primele 3 luni ale firmei

Asta e momentul cel mai expus, cand your “soft underbelly” este deshis “rechinilor” (in ghilimele, ca de aia grei nu se prea iau) de la ANAF.

MUSAI, MUSAI sa iti angajaezi un contabil bun, care sa iti spuna integral toate declaratiile si hartogele pe care trebuie sa le faci la start – gen declaratie 010, jurnal unic de control, jurnal de cumparari, jurnal de vanzari, numetorat si sigiliat la ANAF – adica cam la fel ca in cazul documentelor secretizate. Stiu de ex o firma facuta din vocatie a trebuit inchisa cu bani de acasa, pt ca le scapasera lucrurile astea; amenzile au fost de aprox 1000 euro acu 4 ani, iar despre cheltuileile de inchidere nu stiu.

Bun, baga contabilul sa zicem 3 luni x 100 euro + TVA (ca statul nu pierde niciodata)

4. Investitia efectiva

Eeeeeee, daca mai ai bani, te apuci sa cumperi si ce iti mai trebe, chit ca mai strangi putin cureaua. Intai si intai zugravul / faiantaru / muncitoru necalificat – evident la negru, ca pe proiecte mici firmele nu se baga. Cheltui, dar nu poti deduce niciodata.

Mai cumperi sa zicem birotica de 12.000 roni – din care 2000 ajung DIRECT la stat, sub forma de TVA.

Si normal, mai sunt si cei care te fura.

5. Concluzie

Uneori ma gandesc ca tot sistemul de infiintare firma, control samd, costa de fapt mai mult decat daca nu ar mai exista deloc.

Ma gandesc din ce in ce mai serios sa vand tot ce am pe aici si sa emigrez. Sotto Noua Zeeland m-ar primi cu bratele deschise. Plus ca ar fi mai ieftin si muuuul mai misto ca aici.

4 Responses

  1. Comunismul a disparut odata cu revolutia, teoretic, deci de ce tre’ sa raportam fiecare miscare statului?

    Daca nu-ti poti exercita dreptul la proprietate, de a face ce doresti cu ea, poate asta inseamna ca de fapt nu-l ai…

  2. Teoretic e ca tine, dar practic e ca ei, iar in loc sa schimbe cacaturile astea de legi, ne lasa sa ne balacim in cacat, pentru ca asa isi mai scot si ei o spagutza.

  3. Cel mai usor e sa dai vina pe altii.

  4. @Nu Conteaza

    Tu cam ce ai vrea? Daca statu roman e de cacat eu sa tac din gura ca vine un idiot sa imi spuna ca dau vina pe altii? Hm?

    Si btw, sunt pe plus. Cu toate astea injur statu pt ca e un cacat cu oki. Din ce zici tu insa, am senzatia ca ala care nu s-a luat la tranta cu sistemu pana acum deloc, nici macar in pierdere, esti tu.

    Deci ciocu mic.

Leave a comment