Rusii se cam caca pe ei … de frica

Sunt pline stirile de cum am ramas noi si restul europei fara gaze rusesti in ultima vreme si ce mare drama este.

Buuun, corect, asa e. Daca ne iau gazele astia murim de frig, pocnim sistemu electric de la radiatoare si iar murim de frig. Dupa care in vreo saptamana ne revenim ca umflam centrala nucleara de la Cernavoda, trecem peste iarna, injuram ca toti dracii si invatam lectia. Platim muuuuult, dar invatam lectia. Si vreo 2 ani se vand celulele alea solare ca painea calda.

Lectia este ca exista si alte surse de energie, chiar daca mai scumpe, dar mai stabile.

Sa revenim la rusi. E a doua oara cand se joaca iarna cu degetu pe robinet. Dupa ce s-au jucat prima oara, dupa stiinta mea, Maria Britanie si-a redus share-ul de gaz rusesc de la 80% la 40%. Iar azi, acum, bulgarii au zis ca vor sa dea drumul la reactorul 3 de la kozlodui, ca sursa alternativa de energie. Deci exista alternativa.

De fapt mai exista muuulte alternative, dar in spatele lor mai trebuiesc puse eforturi fonduri de Research & Development. Care pana la urma pot fi puse la dispozitie.

Sa revenim la rusia. Aia zic ca daca taie macaroana, pana la urma platim mai mult si tot de la ei luam. Acu 50 de ani asta era corect. Dar acum NU. Acum au taiat odata si unii s-au reprofilat. Au taiat inca odata si deja e o problema Europeana. Si mai bagam niste bani in alte tehnologii. Buuuun. Da totusi, RUSIA din ce traieste? Pai din unghii roase de pe degete.

Caci pretioasele gaze, pe care le au doar ei, vor valora in urmatorii 10 ani fix pula. Daca insista, vor valora fix pula in 5 ani. Daca se relaxeaza poate sunt 20 ani.

Pentru o persoana responsabila sa santajezi cu pretul gazelor in situatia asta e o idee foarte proasta.  Pentru ca ei sunt, ca si arabii, pe ultimele cateva sute de metri. Daca fac frumos, pot prelungi. Daca fac scandal, genereaza adaptare, diversificare, optiuni alternative traduse in faliment pentru ei.

Toate acestea fiind spuse cred ca e suficient de clar ca rusii stiu si ei situatia asta si fac gesturile disperate ale unui om care pierde puterea: exerseaza acea putere in exces pana la limba de moarte.

Concluzia mea e ca noi (europa de vest si centrala) ne descurcam. Da voi, rusii,  fara banii nostri, cam ce factei? Oare foamea? Pentru ca noi oricum nu vom mai cumpara gaze de la voi in 20 ani. Dar putem reduce la 5 daca tineti neaparat.

7 Responses

  1. esti asa de rautacios… 🙂 dar ai dreptate. astia nu stiu povestea cu petrica si lupul? desi se straduiesc sa fie lupi o sa ajunga sa fie in locul lui petrica: si necrezuti de nimeni, si cu gazu’ nevandut… sau or fi planuind vreun razboi… cine stie?

  2. important de mentionat faptul ca resursele dezvoltate ale rusiei sunt pe terminate. ca rusii au o taiga intreaga de petrol si gaze naturale, numai ca nu au pusa si teava la ele.

  3. cine stie… cu americanii… cu lumea… doar rusii sunt mai razboinici de felul lor… le-o fi ciuda ca au pierdut cursa spatiala 🙂

  4. După cum îmi place mie să spun: noi avem alternative la gazul rusesc. Ei nu au alternative la banul european.

  5. @Robintel- KO-Rect! :-)))

  6. @Robintel – foarte misto expresie. Am sa o tin minte.

  7. @Tizul

    Mulţumesc. :))

    @Mogre

    Cu plăcere.

Leave a comment